• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2018

16:22

EU DALA ROK PRIŠTINI: Imate četiri meseca za izradu statuta ZSO!

Politika

EU DALA ROK PRIŠTINI: Imate četiri meseca za izradu statuta ZSO!

Podeli vest

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, i istakla da je rok za izradu statuta – četiri meseca.

"Najava premijera Ramuša Haradinja da da mandat upravljačkom timu da izradi nacrt statuta Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu je vrlo dobrodošao. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca", stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj "dugo očekivani korak" omogućava početak primene dogovora o Zajednici sroskih opština, što je, kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU i uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

"EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove, kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta", zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da "Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja".

Ona je dodala da nesporazumi između Beograda i Prištini moraju biti rešeni "u miru i kroz dijalog".

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo "vrhunski prioritet" da radi u skladu sa "zaključenim dogovorom" o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

SETILI SE POSLE PET GODINA: Haradinaj i Tači aktivirali upravljački tim za statut ZSO?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Steva

pre 6 godina

Neće to da ispune i šta će preduzeti EU, šta?

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija