• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

06.04.2018

09:02

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! VUČIĆ I PALMER RAZMENILI TEŠKE REČI OKO KOSMETA!

Politika

STEŽE SE OBRUČ OKO SRBIJE! VUČIĆ I PALMER RAZMENILI TEŠKE REČI OKO KOSMETA!

Podeli vest

Mesec dana posle posete Vesa Mičela, još jedan zvaničnik SAD, Metju Palmer, boravio u Srbiji. Razgovor sa Vučićem protekao je u neprijatnom tonu, razmenjene teške reči o KiM, pišu Novosti

Nestrpljivost prištinskih saveznika, predvođenih Vašingtonom, da zaokruže projekat kosovske nezavisnosti sve je veća, a samim tim sve su otvoreniji i pritisci na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. To pokazuje i da su u nepunih mesec dana Beograd "pohodile" dve perjanice administracije Donalda Trampa zadužene za ovaj region, s ciljem da našim vlastima predoče tvrde pozicije SAD kada je reč o KiM.

Posle ogoljenog nastupa zamenika državnog sekretara Vesa Mičela, koji je sredinom marta usred Beograda zazvečao oružjem "kosovske vojske", tražeći njeno formiranje, u četvrtak je sastanke sa srpskim državnim vrhom imao još jedan visoki vašingtonski diplomata.

Sa očiglednom namerom da se srpski državni vrh drži pod stalnom tenzijom, Metju Palmer, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, prema našim informacijama, imao je zadatak da Beogradu pošalje sličnu poruku kao i njegov prethodnik - da je Zajednica srpskih opština najviše što Srbija može da dobije na KiM.

Tanjug

Kako saznaju Novosti, razgovor Palmera i predsednika Vučića protekao je u neprijatnom tonu, razmenjene su oštre reči, a šef srpske države nije se ustezao da otvoreno iznese čvrste pozicije Srbije kad je reč o KiM.

Prema saznanjima "Novosti", Palmer je pomenuo i čvrste veze između Beograda i Banjaluke.

- I pored neslaganja u stavovima o KiM, u otvorenom razgovoru, predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu - saopšteno je iz Predsedništva, posle susreta Vučića i Palmera.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kad je reč o nastojanjima da postane punopravna članica EU. Američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje Uniji. Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Predsednik Vučić i Palmer saglasili su se da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja.

Tanjug

Vašingtonski diplomata sreo se i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, sa kojom je imao verbalni okršaj oko kosovskog pitanja na marginama Investicionog samita o Zapadnom Balkanu, nedavno održanog u Londonu.

Premijerka Brnabić i sada je sagovorniku izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i napada na srpske zvaničnike, civile i novinare od strane prištinske policije. Ona je takođe istakla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga.

O dramatičnim dešavanjima na severu KiM i upadu i nasilju ROSU u Kosovskoj Mitrovici, Palmera je u četvrtak iz prve ruke obavestio i Marko Đurić. Oni su se saglasili da nesporazume treba rešavati dijalogom i da provokacije nisu u funkciji regionalne stabilnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jovana

pre 6 godina

Ne moze niko da nas primorava na nesto sto je nase a treba da se odreknemo!

Dragan

pre 6 godina

Bravo Vucucu Vraticemo Kosovo kad tad Tako treba razgovarati sa bandom I lopovima koji su oteli Kosovo zbog nijihovih interesa Vucica za dozivotnog predsjednika

Darius

pre 6 godina

Pa dokle ce ovi zamanici zamenika da vrsljaju po srbiji,ilihoce da nas zaplase "pazite srbi ovo su samo zamenici a sta ce tek biti kad sefovi dodju" Teraj tu bagru i neka im daleka lepa kuca i osiromaseni uranium. Pitam se da je Rusija tako zlocinacki uradla sa uraniumskom municijom kakva bi hajka bila protiv rusije kada za nedokazano i neistrazeno navodno trovanj takva hajka postignuta.

surovi

pre 6 godina

U poslednjih mesec dana sve sami ODLIČNI potezi Srbije. Pa ko nam garantuje da neka strana firma nije htela da uloži pare u Niški aerodrom, a onda, gle čuda, iza te firme stoji šiptarski lobi !!! Onda OVAJ došao da se žali, pa kad mu njie uspelo počeo da preti !!! Eeee .... tek to mu nije uspelo !!! Pozdrav za naše OBAVEŠTAJNE službe !!! A evropa PUKLA totalno. Engleska koja je napustila evropsku uniju vodi politiku cele evrope. Jad i beda.

Laki

pre 6 godina

Stavovi Srbije i SAD oko Kosova su potpuno suprotni.

Ana Mona

pre 6 godina

Srbiju koja ima Vucica na celu niko nece slomiti!

metafizičar

pre 6 godina

Ameri se plaše snežne Srbije. Srbija danas ima pravog Predsjednika i svim silama nastoje da njegov rad sa ekonomije presele na politiku. Narod Srbije je konačno postao pametan i unaprijed već znaju šta Ameri planiraju.

Zoka

pre 6 godina

Normalizacija odnosa sa Kosovom jeste bitna i bila bi brza da se dugi ne mesaju.

danilo

pre 6 godina

Srbija je postala stabilna i jaka zemlja,i branice svoje stavove ko god da bude dosao,makar pale jos teze reci,a to izgleda u svetu nikom ne ogdovara a najmanje amerikancima !

dusko

pre 6 godina

E pa od sad pa ubuduce tako ce se i raspavljati teskim recima,to ste mogli u predhodnom rezimu da solite pamet i kako vama odgovara Palmer ali to vise ne moze biti niti ce ikad biti,Srbija ima svoje stavove i drzimo se istih !

Blackbox

pre 5 godina

Samo vi zatezite. Zbog ratova u Yugi ostali ste bez Kosova, a zbog Kosova ostacete i bez Vojvodine. Ne igrajte se, priznajte Kosovo sto prije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija