• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

07.04.2018

13:15

DODIK OTVORENO: VREME JE ZA INTEGRACIJU SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE!

Politika

DODIK OTVORENO: VREME JE ZA INTEGRACIJU SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE!

Podeli vest

Srpski narod u godinama koje su pred nama mora da definiše svoj nacionalni interes, da dođe do homogenizacije i integracije Srbije i Republike Srpske, istakao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

- Ako sam ja uopšte dostojan toga i ako imam pravo da se bavim time, mislim da je ključna reč upravo integracija. Mislim na integraciju srpskog naroda u svakom pogledu, u državotvornom, ali i na integraciju u smislu naših vrednosti svuda gde žive Srbi. Treba doći do svake srpske zajednice, gde god da se ona nalazi, kako bismo se integrisali u tim vrednostima i ojačali naš identitet- rekao je Dodik u vaskršnjem Intervjuu za Alo.

Dodik dodaje da je dvadeseti vek bio je tragičan za naš narod, počeo je i završio se ratnim razaranjima i stradanjima...

- Srbi sada, bez obzira na težinu tragedije koju su preživeli, moraju da se saberu i okupe i definišu svoje nacionalne ciljeve. Bilo je prethodnih decenija ozbiljnih pritisaka da tako nešto maltene ne smete ni da pomenete, jer se odmah smatralo da ste ne samo nacionalista nego čak i fašista. Moramo legalizovati naše pravo da imamo naš interes, kao što to rade ozbiljne nacije, poput Francuske i Nemačke.

Prema njegovim rečima SPCje postala najznačajniji deo našeg identiteta i da se svuda gde Srbi žive, i na Zapadu i u udaljenim zemljama, ceo nacionalni i narodni život odvija oko Crkve i u crkvi.

- To je nešto što je centralno mesto našeg okupljanja i identiteta, tu se otvaraju i škole i vrtići. I u RS imamo odličnu saradnju državnih organa i Crkve. Vlast i Crkva ne treba da budu sukobljene, nego treba da radimo, u sinergiji.

Predsednik RS ističe da postoji ogromno razumevanje i poštovanje između patrijarha Irineja, predsednika Vučića i njega.

- Njegova svetost svojom smirenošću i realnošću mnogo pomaže. Apsolutno je potrebno da Crkva jasno kaže svoj stav o državnim procesima, kao što je normalno da i država nekada bude konsultovana u vezi s nekim procesima u samoj Crkvi. To je sasvim normalno i to ne treba da bude međa koja je nepremostiva, ni za jedne, ni za druge. Crkva, kao i država, živi u okviru naroda i sa narodom i prema tome dele i zajedničke procese. Veliko mi je zadovoljstvo da je predsednik Vučić značajno pomogao da se završi Hram Svetog Save i da u tom pogledu postoji veliko zadovoljstvo i u samoj Crkvi. Patrijarh i vladike zajedno sa nama dele brigu za narod i treba da budu informisani o svim važnim državnim pitanjima.

Upitan da prokomentariše udarnu prvoaprilsku šalu u sarajevskim novinama da napušta sve političke funkcije i napušta BiH, Dodik je rekao:

- Nije to šala. Davno sam ja napustio Bosnu. Ja živim u Republici Srpskoj i ja to ne doživljavam kao Bosnu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 6 godina

Tako je Dodo. Pozdravljam predlog. Ujedinili se mis i macka a da ne mogu Srbi.

razocarani

pre 6 godina

sta se ceka vise! samo price a nema dela,i zajednicka vojska sto pre razvoj sopstvene teske vojne industrije a ne samo neka oklopna kola,nego avioni, tenkovi, rakete dometa najmanje 500 km,pvo sistemi koji mogu da ispale najmanje 200 protivavionskih raketa istovremeno i to svakih pola sata pa neka razmisljaju onda drugi dali ce da ratuju sa nama i prete svaki dan i naravno predsednika koji ce to upotrebiti ako treba e na da se cuva za izlozbu!

vlah alija

pre 6 godina

e moj dodiku u kakvoj fantaziji ti zivis ,srbija nije u stanju da integrira kosovo koje je nekad bilo dio nje a kamoli da integrira dio bosne koja nikad nije bila srbija

Ljubo

pre 6 godina

Bosna je mrtva u svakom pogledu od aprila 1992.godine....

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija