• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic.rs

08.04.2018

16:33

DA NE PRETERATE! Koliko jaja sme da se pojede za Vaskrs?

Ljubav

DA NE PRETERATE! Koliko jaja sme da se pojede za Vaskrs?

Podeli vest

Neumerenost u jelu i piću su sastavni deo gotovo svakog praznika, a bez kuvanih i išaranih jaja Vaskrs je nezamisliv

Neumerenost u jelu i piću su sastavni deo gotovo svakog praznika, a bez kuvanih i išaranih jaja Vaskrs je nezamisliv. Ipak, ma koliko nam neodoljivo delovala, ne bi trebalo jesti više od tri kuvana jaja dnevno i to bez mesa, savetuju nutricionisti.

- Zdrava odrasla osoba bi trebalo da jede od jednog do tri jaja dnevno. Međutim, sportisti mogu pojesti i do osam jaja, ali bez žumanca, ne zbog kalorija, već prvenstveno zbog holesterola. Žumance sadrži nezaštićene masti i kiseline koje mogu biti opasne ako se jedu u velikim količinama – kaže nutricionista Milka Raičević.

Ona objašnjava da je jedna od velikih greški koju prave vernici tokom Uskrsa to što kombinuju kuvana jaja sa mesom.

- Kuvana jaja sama po sebi imaju sasvim dovoljno proteina i nikako ih ne bi trebalo jesti sa slaninom, ribom ili bilo kojim mesom. Kada se tako upare, dobije se veća količina kalorija i nezaštićenih masti, što posebno može biti štetno kod osoba koje imaju visok holesterol. Umesto toga, poželjno je jesti kuvana jaja sa nečim zelenim, bilo da je to blitva, spanać ili salata. Takođe, ne bi trebalo preterivati ni sa kečapom i majonezom – objašnjava Raičević.

Pixabay

Osobe kojima je narušeno zdravlje, kao i deca, kaže nutricionista, mogu pojesti jedno do tri jaja u toku dana. Sve preko toga može dovesti do neželjenih posledica.

- Lepo je biti u duhu vere i uživati u prazniku, ali nikako ne smete provocirati stanje u kojem se nalazite. Recimo, ako osoba koja ima problem sa žuči pojede previše kuvanih jaja organizam će odmah odreagovati. Naravno, bilo da ste zdravi ili bolesni, trebalo bi birati jaja najboljeg kvaliteta, a posebno se preporučuju organska ili jaja od prepelice, jer imaju manje holesterola – kaže Raičevićeva i dodaje da se jaja u salati ponekad mogu zameniti čia semenkama.

Prednosti kuvanih jaja

Za razliku od prženih jaja koja su izuzetno kalorična, posebno kada se pomešaju sa mesom, kuvana su daleko zdravija, kaže nutricionista.

- Kada kuvate jaja, dobro bi bilo da ne budu tvrdo kuvana, već poširana, jer su zdravija. Kuvana jaja daju osećaj zadovoljstva zbog esencijalne aminokiseline koje podstiču dobro raspoloženje, posebno kada jedete samo belance. Osim raspoloženja, poželjno ih je jesti kada držite dijetu, ali i ako patite od osteoporoze. Puna su vitamina, na prvom mestu vitamina B, A i D, kao i holina koji se nalazi u žumancetu. Odlična su i za prevenciju raka dojke, za trudnice, porodilje i za lepšu kožu – kaže nutricionista Milka Raičević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija