• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.04.2018

15:27

(FOTO) VUČIĆ SA LIDERIMA REGIONA U MOSTARU: Srbija je za politiku mira, a ne za puške!

Politika

(FOTO) VUČIĆ SA LIDERIMA REGIONA U MOSTARU: Srbija je za politiku mira, a ne za puške!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Mostar, gde je večeras, zajedno sa liderima regiona, prisustvovao večeri koju je priredio hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović

19.45 - Vučić na svečanoj Večeri kod Čovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prirustvovao je večeras, prvog dana posete Mostaru, svečanoj večeri koju je za visoke zvaničnike priredio hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Na večeri u vili „Radobolja“ Čović je, pored predsednika Srbije, ugostio predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bugarskog premijera Bojka Borisova, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Vučić će sutra otvoriti 21. Međunarodni sajam privrede u Mostaru, na kojem će Srbija, prvi put, biti zemlja-partner.

Predsednik Srbije je i prethodne četiri godine učestovao na sajmu u Mostaru a najavio je da će i naredne godine doći na ovu privrednu manifestaciju ističući važnost regionalne saradnje.

Vučić na prijemu kod Marka Ćadeža

19.15 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras u Mostaru da je regionalna saradnja za Srbiju veoma važna i izrazio zadovoljstvo što je naša zemlja u prva tri meseca konačno ostvarila zadovoljavajući rast BDP-a od između 3,9 i 4 odsto.

Vučić je na prijemu koji je priredio predsednik PKS Marko Čadež povodom Međunarodnog sajma privrede na kojem je Srbija zemlja partner, rekao da je zahvalan privrednicima iz Srbije jer su plaćajući porez doprineli dobrim ekonomskim rezultatima naše zemlje.

- Ne bismo uspeli u svemu tome da nema naših privrednika. Nema nikakve sumnje da ćemo i ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu i da ćemo uspeti da privučemo najveći broj dirketnih stranih investicija, da budemo zemlja koja smanjuje drastično javni dug. Više od 60 srpskih kompanija je došlo u Mostar - preneo je Vučić ističući da su Srbiji veoma važni Banjaluka, Sarajevo, ali i da je "strašno važan" i Mostar.

Tanjug

Naša su tržista pojedinačno mala, primetio je, naveo da samo zajedno možemo da izademo na treća tržišta, a privrednicima iz BiH poručio da su dobrodošli na tržištu Srbije.

Pozvao je privrednike da nastave s kontaktima, navodeći da je u prošloj godini robna razmena izmejdu Srbije i BiH uvećana za 137 odsto, te je dostigla preko 1,7 milijardi evra.

- Kako je krenula razmena u ovoj godini očekujemo da dođe do dve milijarde evra i time BiH postaje ne samo treća izvozna, četvrta uvozna destinacija već se približava i rezultatima drugih zemalja - kazao je on.

Predsednik Vučić obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru

16.10 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem obišao radove na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru

Informer

On je, zajedno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, pogledao dokle se stiglo sa radovima na obnovi simbola pravoslavlja u Hercegovini, crkvi Svete trojice, koja je srušena u junu 1992. 

Mostarski hram smatra se, uz Stari most na Neretvi, takođe srušen u ratu, jednim od simbola grada. 

Nekada jednu od najviših pravoslavnih crkava na Balkanu neimari su gradili od 1863. do 1873. godine.

Vučić se zahvalio vladici Grigoriju koji ih je dočekao u Mostaru i da će država Srbija pored 700 hiljada evra uložiti još više. 

Informer

- Ovo nije samo verska već i kulturna institucija. Ovaj grad  pripada jednako i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima - rekao je Vučić.

Vučić: Mi vodimo politiku mira, Tači neka se bavi puškama i oružjem

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Hašima Tačija, koji je rekao da će Srbiji odgovoriti kao pre 19 godina - puškama, predsednik Vučić je rekao da on ne govori rečima pušaka.

- Što se tiče izjava Tačija, ako ste u celini pročitali, tu se govori da je pre 19 godina skinuta granica između dve zemlje albanskog naroda, ja bih pitao one iz međunarodne zajednice šta o tome misle. Što se mene tiče ja ne volim da se bavim puškama i oružjem, to neka nastavi Tači da radi, ali onda to nisu radile ničije puške već tuđi avioni. Ja da se junačim ne želim - rekao je Vučić.

- Što se Prištine tiče ne očekujem ništa, osim da glume ponešto, a suštinski ništa. Pet godina su mogli da pričaju priče, više ništa ne verujem. Doći će vreme kada će se videti šta je napravljeno po pitanju ZSO - naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da pomoć Srbije mora da postoji.

Informer

- Naš narod u hercegovačkim opštinama nije bogat i sa pravom očekuje pomoć Republike Srpske, BiH i Republike Srbije. Potrebno je pomoći i našim ljudima koji žive u federaciji.

Kako kaže srećan je zbog otvaranja sajma u Mostaru i nada se saradnji.

- Kada me pitate o Sofiji, imaćemo mnogo važnih razgovora, u petak sa Angelom Merkel, sa mnogim ministrima spoljnih poslova, dolazi Tusk, dolazi Mogerini, mnogo toga što dolazi pre 17. maja i samita u Sofiji. Mnogo je važnije šta možemo da uradimo i da li možemo da sačuvamo mir i stabilnost i nadam se da ćemo naći dobro rešenje - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će uskoro posetiti Niš, kao što je ranije najavio, zbog svih dešavanja posle odluke da se aerodromom "Konstantin Veliki" da državi na upravljanje. 

Informe

- Idem u Niš uskoro i rešavamo tamo sve - rekao je kratko Vučić, a odgovarajući na pitanje novinara o tome da neki opozicionari odlaganje sednice Skupštine grada Niša na kojoj je trebalo doneti tu odluku vide kao svoju pobedu, kaže: "Neka se raduju". 

Dodik je rekao da je Mostar jako važan za istoriju.

- Važno je da počnemo izgradnju Hrama. Ovde smo najčešće od konfederacije BiH imali obećanja koja nisu realizovana. Želim da se zahvalim gospodinu Vučiću što je danas ovde. Republika Srpska je zahvalna što je obezbeđena pomoć od Srbije, bez čije pomoći bi sve bilo teže ostvarivo - kazao je Dodik.

Informer

15.45 - Predsednik Srbije istakao je da će ovo biti prilika da se unapredi saradnja. Kako je rekao razgovarali su kako da osmišljaju zajedno ekonomsku budućnost.

- Veliko hvala iskrenom prijatelju i dobrom domaćinu Draganu Čoviću na gostoprimstvu. Uvek sam radostan kada sam u Mostaru. Dobro mi je da sam ovde i važno je da pokažemo koliki značaj za nas ima Mostar.  Razgovarali smo kako da u narednom periodu radimo i sarađujemo više - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako kaže, ovde je pristutno preko 60 srpskih kompanija. 

- Želimo da gledamo u budućnost na jedan drugačiji način. Hvala Draganu što je pozvao Srbiju da bude zemlja partner i mislim da smo svojim angažmanom pogakali koliko nam je stalo do toga. 

Predsednik je pozvao sve mostarce da dođu u Beograd, da pokažemo da se bolje poznajemo i da se bolje razumemo.

- Nema u regionu zemalja koje imaju brži rast i u ekonomskom i u trgovinskom smislu, od Srbije i od BIH - rekao je Vučić, i dodao: 

- Daćemo sve od sebe da u miru i u dobrim odnosima gradimo ekonomije naših zemalja.

TV Pink printscreen

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Drgan Čović zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na poseti.

- Zahvaljujem se predsedniku Vučiću na poseti, sve ono što smo do sada uradili u saradnji sada ćemo povećati. I prošle godine je Vučić bio sa nama, drago mi je da naša saradnja bude na višem nivou - rekao je hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Za njihov susret vlada veliko medijsko interesovanje, te je ogroman broj televizijskih i novinarskih ekipa sačekao šefa srpske države ispred sedišta hrvatskog člana Predsedništva BiH. 

Vučić u Mostaru sutra otvara 21. Međunarodni privredni sajam, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih srpskih kompanija, kao i pratećim kulturnim programom. 

Tanjug

Pored ekonomije i bilateralnih i regionalnih tema, predsednika u Mostaru očekuju i značajni politički razgovori, budući da će sutra razgovarati sa Bojkom Borisovim, predsednikom Bugarske koja predsedava EU, a jedna od tema mogla bi da bude predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan, u Sofiji.

Španija je jedna od tri zemlje koje, prema dosadašnjim informacijama, neće da učestvuju u svojstvu članica EU ukoliko na samitu učestvuje nepriznato Kosovo, odnosno predstavnici Prištine.

Inače, predsednik Vučić je poslednji put boravio u Mostaru pre mesec dana, 6. marta, kada je učestvovao na trilateralnom sastanak članova Predsedništva BiH i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Tanjug

Vučić je, tada, pozvao privrednik na sajam u Mostaru na kom je Srbija zemlja partner. 

U Mostar, povodom Sajma privrede, dolaze i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, i hrvatski premijer Andrej Plenković. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Hedona

pre 6 godina

Aleksandar Vučić je predsednik Srbije koji zaista predstavlja faktor mira i stabilnosti na celom Balkanu. Srbija zaista gradi dobre susedske odnose sa BiH jer želi da preko ekonomskog napretka i razvoja učini Balkan stabilnim.

Suzana

pre 6 godina

Srbija će i dalje voditi politiku mira,jer je ona pristojna i miroljubiva zemlja.

Olja

pre 6 godina

Ruzno je od predstavnika pristinskih vlasti to zveckanje oružjem.

Dexy

pre 6 godina

Njegove puske nista ne mogu Srbiji, a mi nismo divljaci, to se resava mirnim putem, ali sta ce sirovina ne zna on za te metode.

Fudbaler

pre 6 godina

Svaka saradnja sa državama u regionu obećava mir i stabilnost.

Mira

pre 6 godina

Sasvim je jasno da se mi zalažemo samo za politiku mira.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija