• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

10.04.2018

19:51

​LIDER SRS NIMALO NIJE UZBUĐEN ZBOG SUTRAŠNJE ODLUKE TRIBUNALA! Šešelj: Spavaću kad mi u Hagu budu izricali presudu Baš me briga šta će da presude, ja se živ tamo ne vraćam

Politika

​LIDER SRS NIMALO NIJE UZBUĐEN ZBOG SUTRAŠNJE ODLUKE TRIBUNALA! Šešelj: Spavaću kad mi u Hagu budu izricali presudu Baš me briga šta će da presude, ja se živ tamo ne vraćam

Podeli vest

Vojislav Šešelj kaže da mu je popodnevni odmor važniji od konačne odluke Haškog tribunala. Prvostepenom presudom je proglašen nevinim po svim tačkama optužnice

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj poručuje da će prespavati sutrašnje izricanje pravosnažne presude Haškog tribunala, koji ga tereti za ratne zločine koje je navodno počinio tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni.

U razgovoru za Informer Šešelj kaže da ga je baš briga kakva će biti konačna odluka Haga.

Oni se rugaju pravdi

Čak i da preinače prvostepenu presudu, kojom je Šešelj,

Vreme za dremku

Uopšte neću pratiti prenos, jer u to vreme spavam. Moj radni dan pretvaram u dva radna dana spavanjem posle podne

Vojislav Šešelj, lider SRS

podsetimo, proglašen nevinim po svih devet tačaka optužnice, šef SRS podvlači da se živ nikada neće vratiti u zatvor u Sheveningenu.

- Ne pada mi napamet da idem u Hag na izricanje te presude. Ma neću pratiti ni prenos jer ja u to vreme (14 časova, prim. ur.) uvek spavam. Tako radim decenijama, svoj radni dan pretvaram u dva radna dana spavanjem posle podne. Nimalo me ne interesuje kakva će biti presuda, a ja se živ tamo dobrovoljno više ne vraćam - izričit je Šešelj.

Takođe, lider radikala naglašava da haški sud može da radi kako hoće jer se ionako ne pridržava zakona.

- Njima se sve može, pa i da preinače oslobađajuću prvostepenu presudu, iako je to u anglosaksonskom pravu nemoguće. Oni to, doduše, dosad nisu nikad uradili, čak ni u slučaju Ramuša Haradinaja i ostalih, kao ni kod Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija. Da li će potvrditi prvostepenu odluku ili ceo proces vratiti na novo suđenje, apsolutno me ne zanima - objašnjava Šešelj.

Na drugoj strani, advokat Toma Fila nada se da će oslobađajuća presuda biti potvrđena.

- Bilo bi dobro za sve nas da potvrde prvostepenu odluku suda. Ipak, imajući u vidu moje iskustvo sa tim kvazitribunalom, sve je moguće. Moguće je i da ga osude, ali i da ukinu presudu i bez Šešeljevog prisustva donesu osuđujuću presudu - zaključuje Fila.

Traži 28 godina

Podsetimo, prvostepenom presudom sudsko veće Haškog tribunala 31. marta 2016. godine oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba, kao i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine (!?).

Hronologija

- Šešelj dobrovoljno otišao u Hag 24. februara 2003.
- Optužnica podignuta mesec dana pre toga, kasnije menjana šest puta, poslednji put novembra 2008.
- U pritvoru čekao početak suđenja do novembra 2007.
- U jesen 2005. svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću
- U procesu ukupno učestvovala 74 svedoka
- U novembru 2014. pušten na privremenu slobodu do izricanja presude
- Oslobađajuća prvostepena presuda doneta 31. marta 2016, po svih devet tačaka optužnice

Većina sudija tročlanog veća zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice. Na tu presudu žalilo se haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor od 115 strana na tu žalbu. Tužilaštvo u Hagu je za Šešelja tražilo kaznu od 28 godina, a u svojoj žalbi je nabrojalo propuste većine članova prvostepenog veća i predložilo žalbenom veću da preinači odluku i da ga proglasi krivim i osudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija