• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.04.2018

12:47

POPOVIĆ: Inženjeri ključni za digitalizaciju srpske industrije!

Politika

POPOVIĆ: Inženjeri ključni za digitalizaciju srpske industrije!

Podeli vest

Srbija treba da sačuva sviju tradicionalnu industriju, ali istovremeno da gradi nove i modernizuje postojeće industrijske kapacitete na "pametnim osnovama". Za taj proces digitalne transformacije srpske industrije potrebni su nam najbolji inženjeri, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

On je danas, na sastanku sa predstavnicima državnih institucija, vodećih tehničkih fakulteta i kompanija iz domena proizvodnih tehnologija, poručio da je šansa Srbije u novim tehnologijama i izgradnji ekonomije zasnovane na inovacijama i znanju.

- Inovacije počivaju na tehnologijama i naučnim saznanjima, ali one ne mogu da postoje van ekonomskog prostora. Naš zadatak je da afirmišemo dvojaku ulogu inovacija, kao ekonomske, i kao naučne kategorije. Biblioteke su važne, ali je još bitnija ekonomija - objasnio je Popović.

mbpi.gov.rs

On je istakao da je u sagledavanju inovacija, bitno da razumemo da one ne mogu da postoje bez dva glavna elementa, ekonomije i inženjera.

- Zato još jednom želim da naglasim da naš budući fokus, pored inovacija kao motorne komponente i ključnog faktora kompetitivosti svake ekonomije, mora da bude na inženjerstvu - rekao je Popović.

On je ukazao da Vlada Republike Srbije čini sve da stvori takav obrazovni, naučno-istrazivački i inovacioni ambijent koji će zadržati mlade inženjere u Srbiji.

- Ove godine smo zato povećali budžet za razvoj inovacija, inovacionog preduzetništva i inovacione infrastrukture pet puta. Naša šansa je u mladim inženjerima i želimo da im omogućimo uslove da nastave da se obrazuju i stvaraju u Srbiji - naveo je Popović.

mbpi.gov.rs

On je naglasio znacač uloge tehničkih fakulteta u Srbiji da stvaraju nove i podižu kompetencije postojećih inženjera.

- To vidim kao jedan od prioriteta za našu državu u budunćosti, jer su nam za Industriju 4.0, potrebni inženjeri 4.0 - naveo je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija