• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/vesti-online

12.04.2018

17:47

UZBUNA! VESLI KLARK TRAŽI OD TRAMPA DA KRENE NA BALKAN: Rusi su tamo sve moćniji, a to nije biti dobro za EU, SAD i NATO!

Politika

UZBUNA! VESLI KLARK TRAŽI OD TRAMPA DA KRENE NA BALKAN: Rusi su tamo sve moćniji, a to nije biti dobro za EU, SAD i NATO!

Podeli vest

Bivši komandant NATO Vesli Klark i čovek koji je bestijalno bombardovao Srbiju u tekstu u "Vašington postu" piše da bi Balkan mogao ponovo da postane krizan jer je ruski uticaj u Srbiji i drugim zemljama u regionu sve veći zbog čega SAD i EU mortaju hitno da reaguju

Svoj tekst u "Vašington postu" Klark je započeo podsećanjem da je prošlo više od 20 godina od kako je sa Ričardom Holbrukom pregovarao o okončanju rata u Bi Hi od kako je NATO pomogao da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu.

- Danas, tri zapadnobalkanske države (Hrvatska, Albanija i Slovenija) postale su članice NATO. Hrvatska i Slovenija su postale članice EU. Kosovo je sada nezavisna nacija. Nažalost, to je daleko od istine. Stalni politički konflikti etno-religioznog karaktera konstantno prete da metastaziraju u međunacionalnu krizu, što bi taj region učinilo primarnom metom za mešanje stranih sila - napisao je Klark i dodao da većina Amerikanaca i Evropljana sad misli da su brutalni konflikti na Balkanu prošlost.  

Opterećen slabim institucijama države, ekonomskom stagnacijom i nereazvijenom demokratijom, Balkan je predmet interesa nasilnih džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje sprovode Rusija, Turska, ali i Kina. 

- Da stvari budu gore, region pati od zapostavljanja demokratije koja je bila instrument za privođenje ratova u bivšoj Jugoslaviji kraju. Verujući da demokratska budućnost Balkana leži u članstvu u EU, SAD su odgovornost za Balkan predale Briselu. Međutim, inertnost EU ostavila je Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju u dugom čekanju u redu. A dok SAD i EU spavaju drugi delaju - ističe Klark. 

Prema njegovim rečima, na Balkanu Kremlj već odavno povećava svoj uticaj, radeći na tome da narastu anti- EU i anti- NATO stavovi. Osim toga, nastavlja Klark, Rusi podržavaju ekstremističke grupe, potpiruju vatru i huškaju pravoslavce protiv muslimana, svesno izazivajući rast tenzija koje su već uzrokovale ratove na prostoru bivše Jugoslavije '90-godina. 

Reuters/Insajder/Fotomontaža

- U međuvremenu, Turska i zalivske zemlje snažno investiraju u Zapadni Balkan. Turska je treći najveći strani investitor u Bosni, a lider vodeće bosanske političke partije odlazi regularno u Istanbul i sastaje sa sve više autoritarnim liderom Erdoganom - ističe bivši komandant NATO. 

(VIDEO) LAZAREVIĆU OVO NATO NE MOŽE DA OPROSTI: Hvalili su se da su nas uništili, a onda su NAIŠLI NA VOJSKU KOJA IH JE PONIZILA!

On još pominje i da Saudijska Arabija daje značajno mnogo novca koji se troši za izgradnju džamija, ali i za davanje instrukcija lokalnim imamima. Klark takođe napominje i da je od oko 1.000 stranih boraca u Islamskoj državi, koliko se porcenjuje da ih ima, najviše došlo sa Kosova i iz Bosne. 

Tu je još i Kina, koja takođe sebi ozbiljno krči put na Balkanu, kroz inicijativu "jedan pojas, jedan put", kaže Klark.

VAŠINGTON IZDIKTIRAO EVROPI ULTIMATUM ZA SRBIJU: Maske su pale, Beograd ima SAMO DVE OPCIJE - KAPITULACIJA ILI OTPOR!

- Dakle jasno je, SAD i EU moraju da ostanu posvećene Zapadnom Balkanu. Ozbiljan plan za uključenja Balkana u EU trebalo bi da podstakne države tog regiona da sprovedu neophodne ekonomske i političke reforme, povećaju saradnju i reše rastuće međuetničke tenzije. Naravno, takve aktivnosti moraju imati podršku kod građana, kako bi mogle biti sprovedene. To jeste izazov za region koji je i danas oštro podeljen u stavovima prema institucijama poput NATO - smatra vesli Klark. 

On kaže i da bi članstvo u NATO Srbima, koji su mnogo naklonjeniji Rusiji i protiv su Alijanse, moglo biti prihvatljivo, ako se uveže s postizanjem stabilnosti celog regiona. 

fotomontaža

- Imamo mnogo instrumenata na raspolaganju da odvratimo Balkan od puzajućeg kretanja prema nestabilnosti. Osigurajmo da se ogromna investicija koju smo napravili u turbulentnom regionu, ne uruši. Moramo obnoviti naše opredeljenje za uspeh Zapadnog Balkana. Moramo pomoći drhtavim demokratijama ovog regiona da dostignu svoj puni potencijal - zaključio je Vesli Klark u autorskom tekstu za "Vašington Post".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

И криминологија тврди: Злочинац се увек враћа... - на место ЗЛОЧИНА...!!

Cepe

pre 6 godina

Moze li iko da baci atomsku na USA? Unapred zahvalan!!!

misa

pre 6 godina

Neka probaju da nas bombarduju, taman da se vratimo na Kosovo

DEDA RAKA

pre 6 godina

E, blentavi Klark, NATO je stvoren kao odbranbena organizacija, šta ovo bi sad ? Rusija je sada mnogo jača, i ima pravo na deo EVROPSKOG KOLAČA ! Moraš da shvatiš da više nisi najjači - sad sedi i plači ! Tek ćeš da vidiš šta znače muke - ja lično obučavam moje unuke !

baki

pre 6 godina

Djubre jedno američko,ponovo bi hteo da nam uteruješ „demokratiju vašim „milosrdnim andjelom „ .Ponovo bi hteo da nam ubijaš decu ,da nam rušiš zemlju i da nas zasipaš osiromašenim uranijumom. E pa sada neće moći jer se uspavani medmed probudio mnogo jači nego što je ikad bio ! Rusi su vam postavili crvenu liniju kojoj ne smete ni blizu da pridjete a kamoli da je predjete . Vi genocidne kukavice sada mozete samo da „lajete“ kao psi koji ne mogu da ujedaju !!!!

Mille

pre 6 godina

I ovaj je ozracen os. uranijumom, odnosno navukao se.

Ljubo

pre 6 godina

Bez paljeenja !...Siptarija malo kanula u dzepove ovim belosvetskim americkim dripcima - fasistima ,lobi placa ,a ovi ko fol udaraju .Bagro ,sto ste udarali ,udarali ste...po*ebali su vam se putevi na medjunarodnom putu ...

deda Raša

pre 6 godina

Kazu da je "kupio" neki rudnik na KiM, pa ga najverovatnije to zulja.

ZIKI

pre 6 godina

SRAM TE BILO VESLI KLARKU, SVOJ PREDLOG PREDSEDNIKU TRAMPU I SVETSKOJ JAVNOSTI ZA PONAVLJANJE NAPADA NA SRBIJU UPUCUJES UPRAVO NA DAN VELIKOG ZLOCINA NA ZELJEZNICKOM MOSTU, A KOJI JE IZVRSEN POD TVOJOM KOMANDOM. DALI JE TO SLUCAJNO. DOCI CE VREME KADA BI I TI TREBAO DA ODGOVARAS ZA ZLOCINE KOJE JE NATO IZVRSIO POD TVOJOM KOMANDOM. S TIM U VEZI OLBRAJTOVA JE VEC DOZIVELA VISE PONIZENJA DA SE VISE NIKADA NECE USUDITI DA SE POJAVI PRED JAVNOSTI SIROM PLANETE.

Manime

pre 6 godina

Mani me, Ves, svojih plitkoumnih konsideracija! Pitaj Bošnjake zašto više vole Tursku nego Ameriku. Iskoristili su je i odbacli, kao što će je koliko sutra odbaciti i Albanci. A ni Srbija se neće umiriti dok je Rusa. Mnogo ste nas potcenili, sve skupa, a nas to vređa.

Milan

pre 6 godina

Hloce klark da on dominira balkanom narocito njegovom bracom siptarima pa dobro bi bilo americka debilcino da se ti sklonis sa balkana jer balkan je samo nas a ti prljavo americko djubre gledaj svoja posla u svojoj prokletoj americi

Jovan

pre 6 godina

Nista netacno nije rekao. Prilicno dobro je sagledao situaciju, mnogo bolje nego neki nasi dezurni "analiticari" na platnom spisku stranih sluzbi.

misa

pre 6 godina

Da li oni znaju gde će, i šta hoće? .....tako su izgoreli i nestali Cezar, Napoleon, Džingis Kan....., tako će završiti i Đingis Tramp

Srba Moravac

pre 6 godina

Mislim da je krajnje vreme da naša vlada objavi podatke koliko je NATO pakt imao stvarnih gubitaka tokom agresije na Srbiju u ljudstvu i tehnici.Podatci su frapantni jer je tolika sila pretrpela velike gubitke koje su joj nanele naše slabašne ali hrabre vojne snage za zastarelim orudjima.Šta bi tek bilo da smo imali bolju opremu verovatno se naslućuje.Zato su mi čudni zapadni analitičari i generali kada prave planove da poraze moćnu armiju Rusije.Ako krenu na Balkan, a Rusi nas zaista uzmu u zaštitu,biće to još jedna pogrešna procena zapadnih okupatora ali ovoga puta sa fatalnim posledicama po njih same.Godinama se bahate po celom svetu i gledaju samo svoju korist bez obzira na posledice koje stvara njihova imerijalistička politika.Ovaj Klark je general da udari samo na znatno slabije a od Rusa mogu da očekuju žestok odgovor i raspad svog kukavičkog NATO saveza.

Deda Nole

pre 6 godina

Jedan zlocinacki general prica o demokratiji,a ne spominje svoje zlocine,pa mislim da se ovaj zlocinac ponovo poziva na povratak na mesto zlocina a ja mislim da ga treba procesuirati zbog upotrebe uranijumovske municije i izazivanje ekoloske katastrofe.

Ljube

pre 6 godina

Đubre zločinačko, mesto mu je da visi na banderi na sred terazija u Beogradu

Vid

pre 4 godine

Puzajuće kretanje i drhtava demokratija kaže čuveni general Klark.A šta kaže za svoj ,Šolakov i Đilasov SBB.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija