• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.04.2018

12:26

(VIDEO/FOTO) VUČIĆ I MERKEL U BERLINU: Nemačka je najvažniji saveznik Srbiji na putu ka EU!

Politika

(VIDEO/FOTO) VUČIĆ I MERKEL U BERLINU: Nemačka je najvažniji saveznik Srbiji na putu ka EU!

Podeli vest

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Berlin, gde ga je, ispred sedišta šefice nemačke vlade, dočekala kancelarka Angela Merkel. Kako je i najavljeno, Vučić i Merkelova su pre sastanka dali izjave medijima  

 Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu. 

- Mi želimo da doprinesemo ovim susretom rešenju, ma koliko ono nekada bilo teško - rekla je Merkel.

Nemačka kancelarka je istakla da Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova, ali i BiH.

Informer

- Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja-  rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.


Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja. 

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučihem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona. 


Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region. 

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u „Berlinskom formatu“ u Londonu. 
Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini. 

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima. 

Informer

Vučić je naglasio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da bi bilo kakav sukob na Balkanu vratio naše zemlje i narode 100 godina unazad.

Informer

- Daćemo sve od sebe da se tenzije i bilo kakva destabilizacija izbegnu po svaku cenu - poručio je Vučić.

Da nije bilo ogromne pažnje i odgovornosti Angele Merkel, mi bi imali mnogo više kriza u prethodonom periodu, kazao je predsednik Srbije i zahvalio se nemačkoj kancelarki na tome.

- Mi sa velikom pažnjom slušamo i želimo da čujemo stavove kancelarke Merkel - izjavio je Vučić.

Informer

Evropski put je od vitalnog značaja za nas i moraćemo da donosimo brojne teške i bolne odluke ako želimo članstvo u EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme zavisi najviše od nas i sprovođenja reformi, ali i od drugih stavri u regionu.


Predsednik Srbije je uputio veliku zahvalnost Merkelovoj na zainteresovanosti i ličnoj ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i regionu, uz ocenu da je Nemačka za Srbiju najvažniji partner.

- U bilatrelnim odnosima napravili smo krupne pomake napred - rekao je Vučić i naveo da je prošle godine trgovinska razmena dve zemlje dostigla 4 milijarde i 343 miliona evra, da je uvećana u prva dva meseca ove godine za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.
- Nemačka je za Srbiju najvažniji partner i najznačajnija zemlja u EU - konstatovao je Vučić.

Informer

Vučić je primetio da loše vesti u Srbiji, kaoi u velikom broju drugih zemalja, dominiraju iako su juče, na primer, u Srbiji postavljena dva kamena-temeljca za dve nove nemačke fabrike.

- Dominiraju te lošije vesti o nedovoljnoj stabilnosti. Verujem da ćemo uz nemačku i evropsku pomoć moći sve to da prevaziđemo i građanima garantujemo sigurnu budućnost-  rekao Vučić.

Informer

Inače, ovo je drugi sustret Vučića i Merkelove, koja je uputila predsedniku Vučiću novi poziv za razgovor, nakon susreta, krajem februara, takođe u Berlinu. 


- Tokom zajedničkog ručka posebno će se razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i reagionalnim pitanjima, ali i evropsko-političkim temama - najavljeno je iz kancelarkinog kabineta. 

Informer

Predsednik Srbije je uoči puta rekao da računa na ne lake razgovore, te da od kancelarke želi da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom za Kosovo i Metohiju. 

Na aerodromu u Berlinu Vučić je dočekan uz vojne počasti.Tamo ga je sačekao pocasni špalir nemačke vojske i ljudi iz protokola nemačke kancelarke. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jarkooo

pre 6 godina

Diplomatijom i dijalogom treba resiti problem! Vucic upravo tako pokusava da resi problem!

mara

pre 6 godina

Mislim da je Merkelova konačno uvidela istinu i realno stanje te da će biti naklonjena nama ovog puta

cveta

pre 6 godina

I predsedik Vučić i kancelarka Merkel nastoje da održe stabilnost u regionu. Uvek konstruktivni razgovori i saradnja Srbije i Nemačke.

peraciganin

pre 6 godina

Nasa zemlja nikada nije vodila osvajacke ratove, i uvek je branila svoju teritoriju.

Magdalena

pre 6 godina

Vazno je da imamo dobre prijateljske i poslovne odnose da Nemackom. Nemacki privrednici mnogo ulazu u nasu drzavu i nadamo se jos nekim novim ulaganjima. Za nas region je bitno da je Srbija stabilna drzava i da moze da ocuva mir i stabilnost. I da zajednickim snagama sa Nemackom pronadje resenje za Kosovo i Metohiju.

Lanče

pre 6 godina

Veoma nam znači njohova podrška u prevazilaženju teškoća i pronalaženju kompromisnog rešenja za KIM.

mari

pre 6 godina

Poslednjih godina su nam znacajno ojacali odnosi sa Nemackom.

Koca

pre 6 godina

Nemacka je vodeca drzava u Evropi. To je za nas vrlo znacajno, kada se ima u vidu saradnja, posebno ekonomska. Mozda bi se stvari i bolje odvijale, po pitanju Kosova, kada bi Nemacka potisnula Ameriku tj. eliminisala njen sadasnji uticaj na Evropu.

Krle

pre 6 godina

Sve bi bilo drugacije da nije americkog mesetarenja u Evropi, a posebno na Kosovu.

Aleksa

pre 6 godina

Otkad imamo normalnu vlast, sve nas vise evropskih drzava podrzava.

Sanja

pre 6 godina

Merkelova izuzetno poštuje Vucica, i sa velikim postovanjem vodi razgovor sa njim.

anamarija

pre 6 godina

Podrska Nemacke na nasem evropskom putu nam je od velikog znacaja.

anamarija

pre 6 godina

Merkelova nas potpuno rzaume i podrzava, a to nam je najvaznije.

Miloš

pre 6 godina

Predsednik Vučić na pravi način vodi spoljnu politiku, razgovori sa Merkel su uvek dobri za našu stranu. Nemačka je naš strateški partner ka EU!

Miloš

pre 6 godina

Vrlo je bitno imati Nemačku na svojoj strani u ovim teškim vremenima. Predsednik na pravi način vodi našu zemlju!

Fica

pre 6 godina

Saradnja Nemačke i Srbije je od velikog značaja za našu privredu i poslovnu klimu.

jovana

pre 6 godina

Samo treba da se nadje kompromisno resenje za sve da ne bude niko ostecen!

maja

pre 6 godina

verujemo u njihov dijalog i da ce biti dobrih rezultata na kraju!

bisa

pre 6 godina

Nemacka je veliki saveznik I podrska Srbiji sto se tice problema na KIM .

lidija

pre 6 godina

Treba postovati misljenje kancelarke i negovati dobre odnose sa Nemackom.

Pinter

pre 6 godina

Ako nas nemci ne poguraju na putu ka EU, onda nece niko. Sigurno je da nam njihova podrska puno znaci.

bole

pre 6 godina

U ovim teskim trenucima najvaznije je imati dobrog saveznika I podrsku za resavanje KIM kao sto je Nemacka I Angela Merkel.

neso

pre 6 godina

Nemacka moze da bude glavna pomoc u resavanju problema sa Kosovom, treba saradjivati i dalje sa njima!

daca

pre 6 godina

Veoma je bitna tema o tome da se odrze mir i stabilnost u drzavi, a predsednik se bori svim silama za to...nadamo se da ce uspeti.

mara

pre 6 godina

predsedik Vučić i kancelarka Merkel nastoje da održe stabilnost u regionu.

Fudbaler

pre 6 godina

rbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Nemačkoj je potrebna Srbija i vezom sa Rusijom. Svi znamo da Srbija radi na tome da građani Srbiji žive bolje.

Dusan

pre 6 godina

Sastanak sa Angelom Merkel je od velike vaznosti za Srbiju!

Sasa

pre 6 godina

Imati Nemacku na svojoj strani, je nesto sto bi pozelela svaka zemlja na svetu.

Slavica

pre 6 godina

Sigurno je da Merkelove gaji izvesne simpatije prema Srbiji.

Danka

pre 6 godina

Vučićev sastanak s Merkelovom je izuzetno značajan .

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija