• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

13.04.2018

20:58

LJILJANA SMAJLOVIĆ: Preko nas se lomi rat Rusije i SAD! BRINEM ZA SRBIJU

Politika

LJILJANA SMAJLOVIĆ: Preko nas se lomi rat Rusije i SAD! BRINEM ZA SRBIJU

Podeli vest

Veoma sam zabrinuta zbog sukoba Amerike i Rusije i kako bi on mogao da se prelije na Srbiju, kaže Ljiljana Smajlović za Informer

Mislim da smo idealan poligon, jer ako neko hoće da namršti Vladimira Putina, onda će on udariti šamar Srbiji, slikovito za Informer objašnjava Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica 'Politike' i jedan od najboljih poznavalaca američke spoljne politike

Treći uvek strada

Ona, povodom najnovijih tenzija na relaciji Vašington-Moskva i pretnji trećim svetskim ratom, ističe da je Srbija interesna sfera i Istoka i Zapada. I Pentagon i Stejt department su nas, kako podvlači, označili kao zemlju u kojoj Rusija i dalje pokušava da igra ulogu regionalne sile, što joj po svaku cenu žele uskratiti.

- Zato se osećam pomalo ugroženo. Znate, Srbija je svojevremeno

Šamar Zapada
"Zapad nas smatra jedinim preostalim područjem u Evropi gde Rusi imaju uticaj. Zato se plašim, jer ako neko hoće da namršti Putina, udariće šamar Srbiji"

Ljiljana Smajlović

bombardovana da bi Rusiji bilo stavljeno do znanja da nema više šta da traži u Evropi. Za vreme Hladnog rata velike sile, koje su bile približnih snaga, vodile su svoje sukobe preko trećih zemalja, a ne direktno i otimale su se za svoje interesne sfere.

 Ovolika današnja briga za Srbiju i širenje Evrope na Balkan, koje se ogledala i u ubrzanom prijemu Mađarske, Bugarske i Poljske u EU, pokazuje težnju da se Rusija ostavi bez uporišta u Evropi. Sada nas Zapad smatra jedinim preostalim područjem gde Rusi mogu da imaju stvarnog uticaja i otimaju se za nas da bi ih oterali odavde. Zato se plašim za nas, jer smo ta vrsta regiona u kom se prave čarke, a dva velika protivnika jedan drugog provociraju i preko drugih zemalja se takmiče za uticaj - objašnjava Smajlovićeva.

Stormi kao Levinski

Ona istovremeno podseća da je Srbija praktično bombardovana da bi Klinton skrenuo pažnju sa seks-afere s Monikom Levinski, te da je velika sličnost sa sadašnjom situacijom u kojoj Tramp pokušava da se izvuče iz neugodne situacije s ljubavnicom Stormi Danijels.

- Trampu je bilo izuzetno važno da sada promeni temu razgovora u javnosti, kao i nekada Klintonu. Veoma je upadljiva sličnost te dve situacije. Zbog Stormi Danijels FBI je upao u kancelariju Trampovog ličnog advokata, odakle su pokupili sve dokumente. Pritom su tamo upali samo koji dan pošto je Tramp izjavio da nije imao pojma da je njegov lični advokat dao 130 hiljada dolara njegovoj navodnoj ljubavnici. Ukoliko se pojave dokazi da to nije istina, Tramp postaje ranjiv na optužbu o opstrukciji istrage - dodaje Smajlovićeva.

Jači pritisci da se Srbija opredeli

Ljiljana Smajlović smatra i da Srbiju zbog novonastale krize u odnosima SAD i Rusije očekuju još žešći pritisci.

- Svaka nova kriza povod je da velike sile traže od manjih i većih država da im iskažu podršku ili lojalnost. Zato je za Srbiju posebno opasno zatezanje između Rusije i Amerike. Mi želimo na Zapad i Zapad će od nas u svakoj novoj krizi očekivati da se jasnije opredelimo na čijoj smo strani. Za Srbiju bi bilo idealno da se odnosi između Moskve i Vašingtona poprave - napominje naša sagovornica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Janko

pre 6 godina

Ko zna šta žele ljudi...u Londonu i Američki anglo-jevreji..preti velika nevolja za sve male države..mi smo na prvom mestu.. samo ovaj put ako se ćutak anglosaksonskih gazda koji plaćaju ovu terevenku zamrsi..mislim da će to biti kraj jevrejskim prljavim planovima za svet

Sasa

pre 6 godina

Ovo je test i za nas, ako Rusija ne zastiti Siriju, ni mi vise nemamo sta da trazimo, bice kako Zapad kaze.

Sasa

pre 6 godina

Evo, i desilo se ono sto sam mislio da nece. Ovo je veliko otreznjenje, bar za mene, sada bivseg rusofila.

Branislav

pre 6 godina

Ma boli tebe briga za Srbiju, ti bi htela da Srbija klekne pred fašistima. Devojčice taj film nećeš gledati!!!

Draggan

pre 6 godina

Ovo je bitka za slobodan svet, ako Rusi izgube, sledeci su Kinezi. Male zemlje ce morati da kleknu i slusaju. Zapad je postao monstrum koji prozdire celu planetu. Putin je jedina nada covecanstva.

Kale

pre 6 godina

Srbi osvjestite se konacno. Ne slusajte likove kao ova Smajlovicka koja vas zamajava dvadeset i vise godina. Imate vi svoje pametne i iskusne ljude koji vam mogu voditi politiku zemlje umjesto ovakvih moralno uprljanih osoba. Sretno.

Ljubo

pre 6 godina

Stvarno se ova " presekira" za Srbiju i Srbe ,nema hljeba u Srbiji dok nam ovakvebosobe vrsljaju po javnosti ,...zalosno

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija