• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.04.2018

14:30

GOJKOVIĆ DONJOJ GRADINI: Ne dozvoliti da se ovi zločini negiraju!

Politika

GOJKOVIĆ DONJOJ GRADINI: Ne dozvoliti da se ovi zločini negiraju!

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković prisustvovala je danas u Spomen području Donja Gradina komemoraciji povodom Dana sećanja na žrtve logora Jasenovac, gde je poručila da se neće dozvoliti da se ti strašni zločini negiraju, opravdavaju i zaborave

Gojković je tom prilikom istakla da, u ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata, kako se zločin više nikada ne bi ponovio.

Gojković je ukazala da su u Donjoj Gradini, koja je najveće stratište logora Jasenovac, kao i u drugim logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, poput Jastrebarskog, Stare Gradiške, Siska, Loborgrada, Jadovna i nebrojenim znanim i neznanim stratištima, ljudi istrebljivani sistematski, smišljeno i organizovano, saopšteno je iz Kabineta predsednice narodne skupštine.

Ona je naglasila da se i posle više od sedam decenija pitamo kako je moguće da u ljudima može da postoji tako strasna mržnja prema čoveku, prema drugome i to samo zato što su bili Srbi, Jevreji, Romi.

Predsednica Narodne skupštine je napomenula da se strahota ovih zločina ne ogleda samo kroz broj nevinih žrtava koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu, čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda - Srba, Jevreja, Roma.

Gojković je istakla da smo danas u obavezi da podignemo naš glas protiv pokušaja revizionizma i rehabilitacije nakazne ideologije mržnje i rasizma koja je bila u temeljima NDH, navodeći da svaki pokušaj oživljavanje fašizma i ustaštva ugrožava ljudska prava i dostojanstvo.

- Protiv tog suštinskog zla, koje prezire radost i mrzi život, moramo da se borimo svom svojom snagom. Ne smemo mu dozvoliti da muči naše potomke, kao što je mučilo naše pretke. Njemu ne sme biti mesta u svetu i budućnosti koju gradimo i kojoj se nadamo - poručila je predsednica Narodne skupštine.

Zato, dodala je, brižljivo čuvajući sećanje i tražeći pravdu za žrtve, u iskrenoj želji da gradimo bolji region i svet, naš odgovor na nasilje i ekstremizam je još snažnija privrženost miru i saradnji i još veća posvećenost razvoju i napretku i svestranom jačanju naše države i naroda.

Gojković je naglasila da moramo jasno reći:

- Nećemo dozvoliti da se ovi strašni zločini negiraju, opravdavaju i zaborave. Nećemo dozvoliti zbog žrtava, ali i budućnosti generacija koje dolaze posle nas, kao i zbog mira i stabilnosti koji želimo da gradimo sa onima u našem okruženju koji to iskreno žele.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija