• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vesti onlajn

15.04.2018

17:34

BRUKA I SRAMOTA! Srbin za navodni ratni zločin osuđen na 14 godina zatvora, ŠIPTAR OSLOBOĐEN!

Politika

BRUKA I SRAMOTA! Srbin za navodni ratni zločin osuđen na 14 godina zatvora, ŠIPTAR OSLOBOĐEN!

Podeli vest

Isto sudsko veće Euleksa sudilo je Zoranu Koliću iz Dobrotina kod Lipljana i Fatmiru Ljimaju, nekadašnjem komadantu OVK. Kolić je za navodni ratni zločin osuđen na 14 godina zatvora, a više od godinu i po dana misija vladavine prava EU na Kosovu razmatra njegovu žalbu, dok je odluka o slučaju Klečka, gde je jedan od optuženih bio i Ljimaj, doneta mnogo brže. Za razliku od Kolića, njemu je bilo dozvoljeno i da se brani sa slobode, da bude sa svojom porodicom, a presuda za daleko obimniji i složeniji slučaj bila je - oslobađajuća!

S druge strane, Zoran, više od dve i po godine nije video svoju decu, i ne zna da li je pritvorenik ili zatvorenik u gnjilanskom zatvoru.

U misiji vladavine prava EU na Kosovu, "Vestima" je rečeno da je "sudsko ročište u vezi sa žalbom održano 25. septembra u Apelacionom sudu u Prištini", ali odluka ni posle više od mesec dana nije stigla do porodice Kolić.

- Da nije reč o Zoranu, rekla bih da je čitavo suđenje bilo tragikomedija. Kada je bombardovan zatvor u Dubravi, svi zatvorenici su prebačeni u zatvor u Lipljanu, gde je Zoran bio čuvar i gde je navodno udario čoveka. Na sudu je zaključeno da je taj čovek preminuo od posledica Zoranovog udarca, iako u obdukcionom nalazu koji je stigao iz Beograda piše da je preminuo od posledica ranjavanja gelerom - priča Danijela Kolić, koja odgaja dvoje maloletne dece sa pričom da je tata "na službenom putu".

Ona dodaje da su tokom suđanja, svedoci menjali izjave.

- U prvim izjavama u policijskoj stanici, ime mog muža se nigde ne spominje, a onda se odjednom pojavljuje izvesni J.R. koji živi u Nemačkoj (a koji je takođe bio te 1999. na zatvorskoj kazni, kao i većina svedoka), i tada i ti drugi svedoci menjaju priču, objašnjavajući da su "čuli" od J. R, a neki da su videli da je Zoran nekoga tukao. Ipak, na identifikaciji mnogi nisu mogli da ga prepoznaju. Pojedini svedoci su mog muža čak opisali i kao muškarca starog 40 godina, iako je Zoran tada imao 25. Javni tužilac je sve vreme navodio njihove svedoke na odgovor koji je njima odgovarao, a da sudije na takve stvari nisu reagovale - tvrdi ona.

Svedoci odbrane bile su i Zoranove kolege, bivši čuvari zatvora u Dubravi, koji su se iz Beograda uključili video linkom, na koji su, pojašnjava Danijela Kolić, čekali šest meseci.

- Toliko smo čekali da nam se dozvoli da se Zoranove kolege uključe kao svedoci, ali sve što su oni izjavili, niko nije uvažio. I izricanje presude se gotovo nedelju dana razvlačilo i tri puta odlagalo, a onda smo čekali dva meseca da pisano stigne do nas. Pre godinu i po dana smo se žalili, ali i dalje čekamo odgovor - tužna je Danijela.

Navodeći nekoliko snažnih argumenata njegovi branioci su uložili žalbu.

- I tada i sada mislim da je to režirano suđenje. Nadam se da je Apelacioni sud učinio svoje i da će ishod biti povoljan za Zorana Kolića - kaže Živojin Jokanović, Zoranov advokat.

ŠIPTARI SE SPRDAJU SA BRISELSKIM SPORAZUMOM! HODŽAJ: ZSO će dobiti status, kad Kosovo dobije stolicu u UN




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vla

pre 6 godina

Tadica jeremica zivkovica I kompletnu garnituru ministara koji su odobrili dolazak euleksa, u zatvor da odleze umesto jadnih I bespomocnih

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija