• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.04.2018

11:02

POPOVIĆ U KINI: Srbija i Šangaj potpisuju sporazum o saradnji u oblasti inovacija!

Politika

POPOVIĆ U KINI: Srbija i Šangaj potpisuju sporazum o saradnji u oblasti inovacija!

Podeli vest

Vlada Srbije i Vlada Šangaja potpisaće sporazum o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja. Želimo da razmenjujemo iskustva sa našim kineskim partnerima, a posebno u oblasti izgradnje industrijskih parkova, poručio je Nenad Popović posle sastanka sa Žang Kvanom, ministrom za nauku i tehnologije grada Šangaja

- Naši kineski partneri iz Šangaja spremni su da nam pruže najsnažniju podršku u izgradnji Industrijskog parka u Borči, koji će biti najveći i najmoderniji industrijski park u Jugoistočnoj Evropi - rekao je Popović.Ministar Popović je istakao da će sporazum između vlada Srbije i Šangaja omogućiti čvršće povezivanje Srbije i Kine u oblasti inovacija, tehnologija, naučno-istraživačke saradnje i privrede.

- Posebno veliki  potencijal  za saradnju vidimo u području  poljoprivrede, robotike, vestačke  inteligencije, virtuelne stvarnosti, ekologije i razvoja koncepta pametnih gradova - naglasio je Popović.

mbpi.gov.rs

On je istakao da Srbija ima odlične mlade inženjere i da je inženjerstvo jedan od ključnih razvojnih potencijala Srbije.

- Imamo odlične tehničke fakultete koji daju savremeno i upotrebljivo znanje našim mladim inženjerima, ali potrebno je da privreda ima rast koji može da apsorbuje to znanje. Zato su nam važne investicije iz Kine - objasnio je Popović.

Ministar za nauku i tehnologije Grada Šangaja, Žang Kvan, poručio je da je ovaj grad spreman da pruži najsnažniju podršku Srbiji u realizaciji projekta Industrijskog parka u Borči. On je istakao da veoma dobro razume značaj ovog projekta za Srbiju, jer je Šangaj postao ovo što je danas, ekonomski i inovacioni lider, upravo zahvaljujući industrijskim parkovima koji su građeni u ovom gradu u prošlosti.

mbpi.gov.rs

Zang je istakao da su to nekada bili parkovi gde je bila smeštena industrijska proizvodnja, a danas se tu nalaze i istraživački i razvojni centri gde rade naučnici i inovatori iz svih oblasti.

Ministar Popović je izrazio zahvalnost Kini na principijelnoj podršci koju ova zemlja pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija