• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TV Pink

20.04.2018

12:24

(VIDEO) GOJKOVIĆ: Ne mogu da kaznim Šešelja za incident ispred parlamenta!

Politika

(VIDEO) GOJKOVIĆ: Ne mogu da kaznim Šešelja za incident ispred parlamenta!

Podeli vest

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je danas da nema načina da kazni poslanika radikala Vojislava Šešelja za nešto što je radio ispred parlamenta niti, kako je rekla, ima neki dokaz za to

Istakla je da treba osuditi svako nasilje, i fizičko i verbalno, jer je to jedan primitivizam.

- Zaista mi je žao što je došlo do prekida razgovora. (sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom). U jednoj vrlo lepoj prijateljskoj atmosferi sam razgovarala sa predsednikom hrvatskog Sabora, Gordanom Jadrokovićem. Nastavili smo u tako dobrom duhu, da želimo da sarađujemo i da rešavamo pitanja koja su u interesu oba naroda - rekla je Gojković gostujući na TV Pinku.

Komentarišući incident koji je u srpskom parlamentu izazvao Šešelj tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije kada je, kako je saopšteno iz SRS, gazio hrvatsku zastavu i verbalno vređao članove delegacije, Gojković kaže da je od interesa obe zemlje da rešavamo zajednička pitanja koje imamo.

Ona je ukazala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posetu Zagrebu februara ove godine, kada ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade vlade u zgradu Sabora, zaskočio poslanik HDZ Mirolju Bulj, a ni taj poslanik, podsetila je, nije kažnjen.

- Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija - kaže Gojković.

Predsednica parlamnta je rekla da bi Bulj i nju izvređao kada bi otišla u Sabor, a poziv za posetu će, kazala je, naravno prihvatiti, ako je nko bude pozvao.

Ispričala je da je istog dana pozvala predsednica vlade, Ana Brnabić, jer je mislila da može da joj opiše taj incident.

- Nisam znala da opišem incident, nisam mogla jer nisam bila tu - kaže Gojković.

Objasnila je da po Poslovniku ne može da kazni Šešelja, da sankcioniše nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, ni bilo kakvog traga.
"Kako da ga kaznim. Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao ni mobilnim telefenom", dodaje ona.

Navela je da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvredio i opsovao.

- Šta se dešavalo ispred (parlamenta) imam neka svedočenja da je pokušavao da otme zastavu, služba obezbeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Verovatno je uspeo i da je zgazi - kaže Gojković.

Ispričala je da je obezbeđenje, kada je Šešelj potom ušao u parlament, napravilo živi zid ispred sledeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitio.

Objasnila je da kamera ne može da potpuno obuhvati deo ispred skupštine zbog mrtvog ugla, te da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu kako sam tvrdi.

- Svi visoki zvaničnici Srbije su osudili incident koji se desio. Niko ne sme da psuje, a kamoli da gazi zastavu jedne države. Uvek smo bili dobri domaćini i to je nešto što je nedopustivo - kaže Gojković.

Navela da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posetu jer su, dodaje, razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

- Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakvu i naznaku gaženja zastava, simbola, obeležja suverene države u Srbiji ne sme da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dve države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo - rekla Gojković.


Posle sastanaka sa hrvatskom delegacijom i izjava na konferenciji za novinare, Gojković kaže da je poseta nastavljena u radnoj atmosferi na radnom ručku, te da je tada neko iz hrvatske delegacije poslao saopštenje SRS Vojislava Šešelja sa navodima o gaženju hrvatske zastave, nakon čega su se razišli.

- Onda sam dobila poruku da hrvatska delegacija ipak želi da prekinu državnu posetu. Smatram da treba da nastavimo dalje, da razgovaramo i rešavamo otvorena pitanja koja imamo - navodi Gojković.

Pozdravila je to što je istog dana nije odustalo i što je ipak otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu i istakla da će odnosi Srbije i Hrvatske biti bolji što bude više ekonomskog povezivanja.

Povodom pojedinih zahteva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala kojom je osuđen na 10 godina zatvora, Gojković kaže da neće da komentariše presude suda

- Da li oduzeti nekome mandat ili ne, bojim se da Aleksandra Jerkov i drugi poslanici neće moći neće ovoga puta da imaju uspeh - kaže Gojković, te dodala da, ako je neko odslužio i izdržao kaznu kao što piše u presudi, on nastavlja dalje sa svojim životom jer u presudi nema oduzimanja nekih građanskih prava. Tim pitanjem treba da se pozabave pravnici - dodaje ona.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija