• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

20.04.2018

22:04

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI OPTUŽUJE! Amfilohije: Milo prodao veru za Hag!

Politika

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI OPTUŽUJE! Amfilohije: Milo prodao veru za Hag!

Podeli vest

Kada su mu zapretili optužnicom zbog Dubrovnika, Đukanović se odrekao svega, pa i samog sebe, svoje vere i porekla

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da su Amerikanci 1996. ucenili predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, zbog čega se on potpuno odrekao svoje prosrpske politike. U intervjuu 'Nedeljniku' Amfilohije je rekao da su Amerikanci Đukanovića stavili pred svršen čin: Ako ne promeni stranu, završiće u Hagu zbog granatiranja Dubrovnika 1991.

U istom razgovoru, vladika je govorio i o svom nadimku

Poruka ubicama, ne Đinđiću

Kada sam rekao: "Ko se noža lati, od noža će i poginuti", to sam rekao za Đinđićeve ubice. Ne za njega. Ne dao Bog...

Vladika Amfilohije

Pukovnik, bliskim susretima sa Zoranom Đinđićem, Slobodanom Miloševićem, Čedomirom Jovanovićem. Prenosimo vam najzanimljivije delove:

* Nadimak Pukovnik su mi izmislili u Srbiji, a podržali su i ovi Montenegrini. To je na osnovu priče da je mene Milošević poslao ovde i da sam upućen protiv Crne Gore. Nema Milošević veze s mojim dolaskom u Crnu Goru.

Igre Bebe Popovića

* Milo Đukanović se 1997. prešaltao u Montenegrine. Čini mi se da je 1996. bio u Americi. Kako sam saznao - koliko je to tačno znaju oni koji su mi pričali, njegovi najbliži - njemu je rečeno: Ili ćeš u Hag zbog Dubrovnika, ili ćeš da prihvatiš da radiš kako se dogovorimo. Nije mu se išlo u Hag, nije mu se trošilo sve što je stekao, a on zna kako je stekao, i onda je prihvatio ideje Liberalnog saveza. Do tada je dolazio u Mitropoliju, kod ćivota Svetog Petra, ložio je jednom čak i Badnjak. Doduše, zapamtili su mu Cetinjani, naopako ga naložio. Sad je krenuo i protiv Mitropolije, obećao je skoro da će je smestiti u jednu, da li reče, šupu... Ni prvi ni poslednji.

* To su sad ovi neokomunisti pripisali da sam ja na Đinđića mislio kad sam rekao: "Ko se noža lati, od noža će i poginuti." Ja sam to rekao za Đinđićeve ubice. To je svakom bilo jasno kad sam izgovorio. Ali ovaj Beba Popović - on je glavni tvorac sadašnjeg neokomunizma u Crnoj Gori - i ovi drugi su mene optužili da sam to rekao za Đinđića. Ne dao Bog. Meni je vladika Atanasije rekao: "Pa ti si ga proglasio za sveca."

Ovo je Brozova Crna Gora

* Meni je mala ova u Brozovom Jajcu rođena fildžan-avnojevska Crna Gora. Pošto ne daju da joj se vrati Metohija, nego su se i nje odrekli ovi Montenegrini, onda sam ja proširio svoje dužnosti na Latinsku Ameriku. Ovde je danas sa nama đakon iz Paragvaja, imamo svoju misiju u Argentini, Peruu, Dominikani... Ja sam za onu pravu Crnu Goru, petrovićku, a ne ovu Brozovu. Poštujem ja i nju, ali samo da se zna šta i koja je.

* Ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo kada smo držali opelo Vladi, gde je na čelu bio Ivica Dačić, i Skupštini Srbije. Dačić kaže: "Ja sam sad vaskrsao." Daj Bože, on je rođen u Prizrenu, vidim da ipak ima zdravije osećanje. Daj Bože da ono i preovlada. Čak je skoro rekao da će tražiti da se poništi Briselski sporazum. Ja se molim Gospodu da Bog urazumi i Vučića i da ponište taj sporazum.
Sreća nisam patrijarh

Ogrešio sam se o Slobu

* Ja sam rekao neke reči koje posle ne bih ponovio jer je Milošević odigrao ipak izuzetnu ulogu oko Kosova, šta god smatrali. On je nastavio odbranu Kosova. Da li je to bio jedini mogući način, to je pitanje. Možda u tom trenutku nije bilo drugog načina nego da se sukobi sa najvećom armadom sveta u istoriji. U to vreme sam posumnjao u njegov patriotizam, rekao sam: "Kakav je on patriota, kad nikad nije bio na očevom grobu?" Pogrešio sam. Posle sam to i priznao na sahrani njegovog brata.

* Apostolski žreb kao način za izbor patrijarha bila je reakcija na nasilje Komunističke partije i prinudu koju su imali za vreme izbora patrijarha Vikentija i patrijarha Germana. Drugo je što, ipak, oni nisu, što se kaže, igrali uz njihove diple. Ali je to bio povod da ne može vlast da utiče. A možda ne bi bilo loše ni da ostane, pošto vlast uvek hoće da se petlja (smeh). Ova dva izbora žrebom su odlučena. Drugi put sam i ja bio kandidat i Bogu sam blagodaran što me je prošao taj žreb. Zato što je ovo moja mera.

* Jednog dana, eto Čede Jovanovića u Ostrogu i javlja se: "Ja sam došao da se krstim." U redu, kažem, odabrao si lijepo mesto, idi dole kod oca Jojila, kod ćivota, pa ću posle ja da te miropomažem po starom hrišćanskom običaju. Ode on dole, kad eto ti oca Jojila. Kaže: "Ti mene posla ovog da krstim, a on neće minđušu da skine." "Oče Jojilo, ne krštavaš ti minđušu nego čovjeka. Dok je nekršten, on neće sam da je skine. A kad ga krstiš, sam će skinuti", rekoh mu ja. Kako je Čeda krenuo, kažem ja Jojilu: "Moj oče Jojilo, ipak mi minđušu krstismo."

Ne ratuj s Crkvom

* Sećam se da Milošević nije dozvolio, iako je patrijarh molio, da mi kao Crkva učestvujemo u pregovorima u Rambujeu. Pa eto kako je prošao. Crkva ima pamćenje malo starije od političara. To je iskustvo vekova. Nemoj sa Crkvom da ratuješ.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija