• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

21.04.2018

16:48

EVROPSKA UNIJA NAS SVE OTVORENIJE ZAJEBAVA! Euleks: Otmica Đurića je okej!

Politika

EVROPSKA UNIJA NAS SVE OTVORENIJE ZAJEBAVA! Euleks: Otmica Đurića je okej!

Podeli vest

Misija EU na Kosovu vlastima u Srbiji poslala dopis u kome kaže da je utvrđeno da je sila primenjena na Đuriću bila opravdana i zakonita!?!

Evropska misija Euleks na Kosovu zvanično je utvrdila da je brutalna otmica direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koji je 26. marta u Kosovskoj Mitrovici divljački uhapšen i mučen, "sasvim opravdana i zakonita akcija kosovske policije"!?!

Misija EU u južnoj srpskoj pokrajini nadležnim vlastima u Beogradu poslala je dopis u kojem navodi da su specijalci ROSU radili po nalogu vlasti iz Prištine i da su, zbog 'otpora' na koji su naišli u Kosovskoj Mitrovici, primenili 'legitimnu i odgovarajuću silu'!?! Da skandal bude još veći, Euleks u ovom dokumentu priznaje lažnu državu, takozvanu 'Republiku Kosovo' iako bi po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i po odlukama EU o osnivanju ove misije, morao da bude statusno neutralan!

"Sam je kriv za sve"

U dokumentu misije Euleks, do koga su došli urednici Informera,

Podrška nasilju nad Srbima

Euleks je jednostran i podržava Albance u najstrašnijem nasilju nad Srbima

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju

čak se tvrdi da je Marko Đurić sam kriv za sve, odnosno da je on taj koji je isprovocirao akciju ROSU (!?!).

- Kosovska policija je obaveštena od strane Vlade Republike Kosovo da je Đurić imao zabranu ulaska na teritoriju Republike Kosovo. Uprkos zabrani ulaska, dokazano je da se g. Đurić nalazio na teritoriji Republike Kosovo. Kosovska policija je u okviru svojih ovlašćenja i pravnih nadležnosti preduzela mere u pravcu implementacije odluke Vlade. Tokom implementacije odluke Vlade Republike Kosovo, kosovska policija se susrela s preprekama i otporom i bila je prinuđena da koristi legitimnu, odgovarajuću i proporcionalnu silu u implementaciji iste - doslovce piše u dopisu Euleksa koji je Beogradu dostavljen i na engleskom i na srpskom jeziku.

Dokle će EU da toleriše Prištinu?!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je juče u Kosovskoj Mitrovici da ga nije iznenadilo to što je Priština usvojila 'Platformu za finalizaciju Briselskog sporazuma' koja, kako je saopšteno, za cilj ima da Kosovu omogući prijem u UN.

- To je pitanje za EU, posrednika u pregovorima. Ako i ona tako misli, želimo puno sreće u vođenju pregovora. Beograd nikad unapred nije rekao kakav treba da bude ishod, za razliku od Prištine, koja je zacementirala stavove. Pokazali su prethodnih nedelja šta misle o Briselskom sporazumu. Samo što nisu uzeli taj papir i sa njim da ne kažem šta uradili... - rekao je Đurić.

A.G.

Marko

mojugao

ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆCENTAR ZA DIPLOMATIJU

Gotovo je nemoguće napraviti novi korak ako se ne formira ZSO. Postoje spoljašnji pritisci na Prištinu da do toga dođe. Biće poteškoća, ali važno je reći da je Priština saterana u ćošak da ovaj proces otpočne.

Đurić nije se juče oglašavao ovim povodom, a u Vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju za naš list kažu da je on već ranije izneo svoje mišljenje o Euleksu.

- Ovo najbolje potvrđuje ranije iznet stav direktora Marka Đurića da je Euleks najgora misija u istoriji Evropske unije - ističu u ovoj instituciji.

Kazniti odgovorne

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, komentarišući ove navode, kaže da posao misije Euleks nikako nije bilo kakva primena sile.

- Euleks je ovakvim stavom izašao iz okvira svojih nadležnosti,

čekajtebre!

JADRANKA JOKSIMOVIĆ MINISTARKA ZA EU

Srbija je pripremila pozicije za pet pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, ali ne verujem da će sva biti otvorena. Očekujem da to bude više od dva.

pošto se na Kosovu nalaze po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Oni nemaju pravo da Kosovo tretiraju kao nekakvu državu. Za ovakav skandalozni stav neko mora da odgovara! Drugo, misija Euleksa se na ovaj način kompromitovala, jer ona mora da bude nepristrasna. Umesto toga, Euleks je jednostran i podržava Albance u najstrašnijem nasilju nad Srbima - podvlači Drecun.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija