• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

21.04.2018

19:39

SRBIJA SPREMA ŽESTOK ODGOVOR I VELIKI ZAOKRET: Kraj priče Beograda i Prištine ako prođe platforma!

Politika

SRBIJA SPREMA ŽESTOK ODGOVOR I VELIKI ZAOKRET: Kraj priče Beograda i Prištine ako prođe platforma!

Podeli vest

Ako skupština u Prištini usvoji platformu vlade, koja podrazumeva da se razgovori sa Beogradom završe međusobnim priznavanjem Srbije i tzv. države Kosovo, naša strana će to tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i više neće sedati za sto

Ovaj epilog je, saznaju "Novosti", vrlo izvestan, jer ovdašnje vlasti pomenuti dokument vide kao direktan napad na pregovore i njihovu statusnu neutralnost i sve dosadašnje sporazume.

Kako prenose izvori  ovog lista, Beograd ne želi da ulazi dublje u klopku u kojoj se, pod paravanom dijaloga, krije stolica u UN za lažnu državu, uz prećutni blagoslov "neutralnih" posrednika iz Brisela koji nijednim gestom nisu osudili opasne namere Haradinajevog kabineta.

Sporna platforma treba da se usvoji u kosovskom parlamentu, kada će postati i zvanična pozicija Prištine, ali je već u petak Haradinaj ovaj dokument predao predsedniku Hašimu Tačiju, koji je i glavni pregovarač. Tači je, zatim, na svom fejsbuk-profilu napisao da "ova faza dijaloga treba da se okonča zakonski obavezujućim međunarodnim sporazumom koji omogućava članstvo u UN ali i punu normalizaciju odnosa sa Srbijom".

Najnoviji potez Prištine nije iznenadio direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, prema čijem mišljenju sada EU treba da kaže šta o tome misli:

- Ako i oni tako misle, onda im želimo puno sreće u vođenju tih pregovora. Da li misle da može da se pregovara ako se unapred kaže da ishod treba da bude ovakav ili onakav. Mi nikada nismo unapred rekli kakav ishod treba da bude, a za to imamo i razloge i pravne argumente. Ako unapred zacementirate svoj stav, onda se postavlja pitanje šta se pregovorima može postići. Oni su prethodnih nedelja pokazali šta misle o pregovorima i samo što nisu uzeli papir i s njim uradili da ne kažem šta.

Beta

Lider JS Dragan Marković Palma poručio je, posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, da će Srbija otkazati članstvo u EU ako uslov za to bude predaja KiM:

- Ako bude uslov za EU da teroristima predamo teritoriju, Pećku patrijaršiju i prostor gde je rođena SPC, siguran sam da ćemo Vučić, Dačić i ja, naše partije i veliki broj stranaka u parlamentu otkazati članstvo u Uniji.

NATO ĆE POLUDETI, VOJSKE SRBIJE I RUSIJE DOGOVORILE ZAJEDNIČKU AKCIJU: Pridružiće im se i vojnici iz Belorusije!

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da u Prištini apsolutno znaju da je za Srbiju neprihvatljivo to što stoji u njihovoj platformi i da je njihova prava želja da se dijalog prekine:

- Tada bi imali opravdanje za neformiranje ZSO.

SRBIJU SU UDALJILI OD MORA, SADA BI DA JOJ OTMU DRINU, DUNAV I GAZIVODE: Pakleni plan Zapada kreće iz BiH!

Stevan Gajić, iz Instituta za evropske studije, kaže da je Beograd trebalo odavno da se povuče iz pregovora.

Tviter

- Čak i ako bismo, na ovaj ili onaj način, priznali nezavisnost KiM, ima zemalja, poput Španije, koje to ne bi uradile. I Lavrov je prilikom poslednje posete Beogradu izbegao dotadašnju formulaciju da će "Rusija podržati sve ono što odluči Srbija" i poručio da Moskva insistira na poštovanju Rezolucije 1244 SB.

Sporne tačke prištinske platforme

* Skupština Kosova insistira na tome da dijalog između Kosova i Srbije treba da se završi zakonski obavezujućim međunarodnim sporazumom, putem kog treba da dođe do recipročnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije.
* Skupština ocenjuje da će potpisivanje sporazuma između Kosova i Srbije omogućiti punu normalizaciju odnosa između dve susedne države, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet.
* Skupština podržava ulogu EU kao posrednika i podršku SAD kada je reč o postizanju sporazuma, kao i garantovanju njegovog sprovođenja.
* Skupština ocenjuje da će sporazum omogućiti Kosovu da se učlani u UN i u sve ostale relevantne međunarodne organizacije.
* Skupština ocenjuje da će zakonski obavezujući međunarodni sporazum znatno ubrzati proces učlanjenja Kosova u NATO i u EU.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mami

pre 5 godina

Red je da Srbija pita Eu ima li od pregovora nešto ili da se ta agonija prekine.

Alhemičar

pre 5 godina

Ово онда нису преговори него приштинске уцене према Србији.

Lazar

pre 5 godina

Од те платформе нема ништа , као што нема ништа и од самопрокламоване државе Косово.

Olivera

pre 5 godina

Bravo za nase! Naravno da treba biti diplomata, ne ulaziti u nepotrebne sukobe, ali sto je puno-puno je! Treba imati i KICMU, ovo je zaista nesvarljivo!

razocarani

pre 5 godina

priznace te vi sve kao i do sada jer srbi gube svuda i bivaju kaznjavani od svoje drzave prvo pa onda redom od svih ostalih!!

aca

pre 5 godina

Srbija igra na mirnu i fer igru,ali može da zaigra i drugačije ako to albanci i njihovi nalogodavci isprovociraju.

minja

pre 5 godina

Kada je sve vec vidjeno i zna se unapred koji je cilj Pristine,sta ce nam servirati.

Nemanja

pre 5 godina

Ukoliko se desi najgori scenario, onda je Priština prekršila pravilo o dijalogu izmedju Beograda i Prištine, I nema više pregovora, već Srbija menja politiku prema Prištini. Jako je negativna stvar samo to što je Kosovska Vlada podnela taj dokument na odobrenje u Skupštinu.

Ana Mona

pre 5 godina

I treba prekinuti dijalog, dosta je Srbija ulagala napore da to uspe, ali ocigledno je da druga strana to nece.

Caki

pre 5 godina

Stav nase zemje je apsolutno ispravan. Godinama Albanci vrdaju i ne ucestvuju u pregovorima, ponasaju se nasilno i ne rade na forimiranju ZSO. Ako ne odustanu od platforme Srbija i treba da ustane sa stola i odbrani svoju teritoriju.

Kristina

pre 5 godina

Kakav je to nacin da Pristina donese takvu odluku.I mis mo mogli isto to da uradimo,samo sto znamo da bi nas opet bombardovali a Pristinu ce da podrse ako do te odluke dodje.Ponizavajuce i degradirajuce.

Milan

pre 5 godina

Cvrst sta se mora zauzeti. Necemo upadati vise u zamke.

bibi

pre 5 godina

moramo pokazati albancima da se ne mogu poigravati sa nama.

slađa

pre 5 godina

Pet godina Srbija trči maraton sa najboljim namerama. Sada je došao trenutak da se svi izjasne. Naročito eksplicitno EU, ali i rukovodstvo Srbije u odnosu na sav naš mazohizam zarad pravljenja boljih odnosa u regionu i ostalih opsena kojima nema ni kraja ni smisla. Da su se svi zauzeli bar delimično koliko i Srbija, rezultata bi bilo. Ali jedan konj ne može da vuče ceo vagon budala. Zato je sada potreban oštar stav i redefinisanje svih odnosa sa svim akterima ove lakrdije. Naročito Vučić treba da iznese svoj konačni stav.

veljko

pre 5 godina

Nase drzavno politicko rukovodstvo je dovoljno mudro da postupi ispravno u odbrani nasih nacionalnih interesa.

Crni

pre 5 godina

Proglasiti okupaciju i resetovati na rezoluciju un1244 iz toga proizilaze druga prava kao pravo svohine i pravo da se vratimo kada se steknu uslovi

mihajlo

pre 5 godina

Zašto EU ne posreduje malo direktnije, oko nekih delikatnih pitanja!

poli

pre 5 godina

Srbija ce doneti najbolju odluku u koliko Pristina donese odluku o samopriznavanju drzave Kosovo i Metohija. Vise nemamo razloga da nastavimo ikakav dijalog sa njim posto oni samo manipulisu i ne pridrzavaju se vec postignutih sporazumai ne ispunjavaju preuzete obaveze

Lun

pre 5 godina

Predsednik Vučić je mudar i na svaki potez EU i Kosova ima odgovor

poli

pre 5 godina

Ako Pristina izglasa platformu kojojm bi se stavila tacka na priznavanje Kosova i Metohije, mi se sa punim pravom povlacimo iz pregovora u kojima nas niko nista ne pita i niko od strane EU ne uvazava nase argumente koji su jaci nego oni sa albanske strane

bole

pre 5 godina

Ako prodje Platforma zavrsava se svaki dijalog sa Pristinom neka idu dalje of nas a bez naseg priznanja nista ne mogu .

dasa

pre 5 godina

naša strana će to tretirati kao jednostrani prekid dijaloga i više neće sedati za sto velika stvar ako ne sedati na sto bolje je sedati na kolac

Milorad

pre 5 godina

Od pocetka...PREVARA...I SVE NASE ZABLUDE...Naivni Srbi...

bebana

pre 5 godina

Dodje li do priznanja Platforme predsednik Vucic ce I'm odgovoriti kako dolikuje I prekinuti svaki dijalog pa nek vide kako dalje dosta je pritisaka I provokacija.

Dule

pre 5 godina

Nemogu nikako da shvatim zasto je EU dozvolila da ih Amerika pomnozi sa nulom i da se nista ne pitaju.

Aca

pre 5 godina

Zar je moguce da je EU toliko nemocna? Zar je moguce da su i nju "nagazili" serifi i sve bas moraju radiri kako im se kaze ili da cute i gledaju nepravde?

Dane

pre 5 godina

Još jedan dokaz da ne poštuju dogovore i izbegavaju formiranje ZSO.

feferoni

pre 5 godina

Za dijalog je potrebno dvoje ali i kompromisno resenje je jedini rezultat svakog dijaloga. To prestavnici EU moraju da postuju.

vladisav

pre 5 godina

Siptari i dalje teraju svoje, sa njima se ne vredi nista dogovarati!

Goran

pre 5 godina

Ovaj potez definitivno upućuje na to da oni ne žele pregovore. A ni preuzete obaveze ne izvršavaju.

Boban

pre 5 godina

Srbija nece dozvoliti da je Albanci ponizavaju. Vazno je da ostanemo mudri i pametni i da sacekamo sledeci potez Pristine.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59