• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2018

08:34

DOBRO JE ŠTO JE VUČIĆ ZVAO PUTINA KAD SU UHAPSILI ĐURIĆA! Norveški ambasador smatra da je predsednik Srbije dobro reagovao!

Politika

DOBRO JE ŠTO JE VUČIĆ ZVAO PUTINA KAD SU UHAPSILI ĐURIĆA! Norveški ambasador smatra da je predsednik Srbije dobro reagovao!

Podeli vest

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjernstad smatra da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina nakon hapšenja Marka Ðurića kako bi se posavetovao s njim

- Na stranu što bi neke EU države mogle da reaguju negativno zbog tog poteza, mislim da je dobro što je pozvao Putina. U pitanju je bila napeta situacija. I bilo je važno da se osigura da situacija ne postane još gora - kaže Bjernstad za "Blic".

Predsednik Vučić je veoma racionalan, a imajući u vidu aktivnu i javnu diplomatiju koju Rusija ispoljava u Srbiji po pitanju Kosova, izuzetno cenim važnost koordinacije reakcije sa Rusijom, i to na najvišem nivou, kaže ambasador.

- Manjak takve koordinacije mogao bi da stvori još opasniju situaciju - rekao je Bjernstad.

On smatra i da bi svaka podrška Rusije postizanju rešenja baziranog na procesu koji vodi EU bila dobrodošla.

- Ukoliko Rusija podrži ambiciju Srbije da postane članica EU, onda bi to značilo da je Rusija podržala i reforme koje je srpska vlada sprovela kako bi se pripremila za članstvo u EU, kao i normalizaciju odnosa sa Kosovom - kaže norveški ambasador.

Povodom nedavnog hapšenja Marka Ðurića na Kosovu on je rekao da je taj čitav incident za žaljenje i da je gotovo sigurno da će uzrokovati gubitak vremena.

- Oštećeno je fragilno i limitirano poverenje neophdono za napredak. Nadajmo se da je incident istovremeno bio i poziv za buđenje. Obostrano poštovanje i dostojanstvo su važni - rekao je on.

Ambasador Norveške smatra da izjave poput nedavne Ramuša Haradinaja koji je Preševo i Bujanovac nazvao "istočnim Kosovom" nisu od pomoći, ali dodaje da "oni koji govore o Kosovu kao o integralnom delu Srbije, kao i o tome da deo sporazuma o normalizaciji treba da sadrži "regulisanje" granica, ne bi trebalo da se iznenađuju kada drugi delove Srbije nazivaju "istočnim Kosovom".

Upitan da li smatra da će Kosovo uskoro dobiti stolicu u UN, on kaže da je to teško predvideti i da se očekuje da to bude rezultat normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, a uz to je svakako i jedan od glavnih ciljeva Kosova.

- Sprečavanje dobijanja stolice u UN nakon što Srbija i Kosovo postignu dogovor o normalizaciji bilo bi veoma štetno za obe strane, bez obzira na to ko bude kriv - navodi on.

Prema njegovom mišljenju, sporazum o normalizaciji mora biti više od džentlemnskog dogovora, mora biti dokument koji garantuje prava i obaveze i za Kosovo i za Srbiju.

Povodom slučaj Skrilja i reakcije Srbije, ambasador kaže da će takva rekacija smanjiti poverenje u Srbiju kod evropskih lidera, ali je u suštini bila očekivana s obzirom na to da srbija ima tesne političke veze sa Rusijom.

- Pitanje je kakve će posledice po članstvo Srbije u EU imati takav manjak poverenja, solidarnosti i vere u članice EU - rekao je Bjernstad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija