• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2018

08:38

POPOVIĆ: Najbolji odnosi Srbije i Kine u istoriji

Politika

POPOVIĆ: Najbolji odnosi Srbije i Kine u istoriji

Podeli vest

Zahvalni smo Kini na principijelnoj podršci Srbiji u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju Kosova, a Srbija, isto tako, pruža najsnažniju podršku državnom kineskom rukovodstvu u vođenju politike “jedne Kine”", rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

On je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić deli viziju predsednika Kine Si Ðinpinga o zajedničkoj digitalnoj budućnosti koja se realizuje kroz inicijativu Pojas i put. 

 - To je vizija mira, stabilnosti, saradnje i ekonomskog prosperiteta -  rekao je Popović u intervjuu za kinesku državnu novinsku agenciju Sinhua.


On je istakao da je Kina danas lider u inovacijama, a posebno u digitalizaciji industrije. 

 - Veštačka inteligencija, virtuelna realnost, robotika, digitalizacija industrije, tehnologije za sajber učenje, to su stubovi razvoja ekonomije u digitalnoj eri -  rekao je Popović.

Tanjug

On je ocenio da je Kina napravila impresivne iskorake u primeni digitalnih tehnologija u obrazovanju mladih koji, kako je naveo, preskaču granice i omogućavaju da udaleni krajevi sveta sarađuju na dobrobit celog čovečanstva. 

 - Pod vođstvom Kine, digitalna transformacija postaje realnost celog sveta -  kaže Popović.

On je objasnio da Srbija prvi put u istoriji ima ministra za inovacije i tehnološki razvoj, istakavši da je u prethodnom periodu u Srbiji započet veliki broj projekata u području digitalizacije.

Tanjug


 - Naš pogled je usmeren u daljinu. Želimo da izgradimo ekonomiju zasnovanu na digitalnim resursima, na inovacijama i znanju, i u tom smislu očekujemo puno od povezivanja sa kineskim institucijama, univerzitetima i kompanijama -  rekao je ministar
On je ocenio da takva očekivanja potiču iz izuzetno dobrih, čak najboljih odnosa Kine i Srbije u bližoj istoriji, i izvanrednih odnosa predsednika Kine Si Ðinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. - U Srbiji uskoro otpočinje izgradnja industrijskog tehnološko-inovacionog parka u Beogradu koji će biti najveći i najmoderniji u južnoj Evropi. Taj projekat ćemo realizovati zajedno sa kineskom državnom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC). Očekujemo da realizacijom ovog projekta privučemo veliki broj kineskih i svetskih kompanija u Srbiju -  rekao je Popović.On je ukazao da Srbija kao jedna od 28 zemalja potpisnica inicijative Pojas i put, maksimalno podržava digitalizaciju na nivou ove inicijative koja treba da omogući lakše povezivanje između ljudi, saopštilo je Ministarstvo. - Očekujemo da nam to donese čvršću integraciju i saradnju svih zemalja koje učestvuju u toj inicijativi. Ta saradnja će se ogledati najpre u integraciji istraživačkih i obrazovnih resursa, a zatim inovacionih, tehnoloških i industrijskih platformi - istakao je Popović i dodao da to otvara "novo poglavlje u budućim odnosima Kine i Evrope".Prema njegovim rečima, Kina ima viziju, snagu, znanje i resurse, a što je najvažnije, spremna je da te vrednosti podeli sa Evropom.  - Srbija takođe želi da udruži sve svoje kapacitete i najbolje inženjersko znanje verujući u prosperitetnu zajedničku budućnost Kine, Srbije i čitave Evrope. Zato snažno podržavamo inicijativu Pojas i put i želimo što aktivnije u njoj da učestvujemo -  zaključio je Popović.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija