• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.04.2018

15:51

KARADŽIĆ: Činjenice su izvrnute i pogrešno predstavljene - HOĆU NOVO SUĐENJE!

Politika

KARADŽIĆ: Činjenice su izvrnute i pogrešno predstavljene - HOĆU NOVO SUĐENJE!

Podeli vest

Pojedine činjenice su pogrešno predstavljene, prava su zapostavljena, činjenice izvrnute, a motivi skriveni, rekao je danas Radovan Karadžić na žalbenoj sednici pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu, na kojoj je njegova odbrana zatražila da se poništi presuda i da se naloži novo suđenje

Karadžić je, kako prenosi AP, govorio o tome da su Srbi delovali u samoodbrani u Bosni, a sudije je optužio da su ignorisali izjave svedoka odbrane.

- Postoji toliko dokaza da naša strategija nije bila ofanzivna. Naša strategija je bila defanzivna u čitavoj Bosni. Teritorije nisu preuzete silom - rekao je Karadžić.

Karadžić je rekao da nakon proučavanja svih dokaza i argumenata tužilaštva veruje da presuda "nije bezbedna" i da se nada da će je sud odbaciti.

Odmah na početku današnjeg obraćanja žalbenom veću, odbrana je zatražila da bude poništena prvostepena presuda haškog tribunala i da bude naloženo novo suđenje.

Karadžić je uložio je u decembru 2016. godine žalbu haškom sudu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako očekuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije da će na ovom pretresu usmeno biti izneti stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

Posle ovog žalbenog pretresa uslediće, kako je rekao, samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo da bude do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija