• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.04.2018

16:50

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA BEZBEDNOST: Brže pristupanja Srbije EU uz naše preporuke!

Politika

MEĐUNARODNI INSTITUT ZA BEZBEDNOST: Brže pristupanja Srbije EU uz naše preporuke!

Podeli vest

Evropska unija je prihvatila predloge Međunarodnog instituta za bezbednost o ubrzanom prijemu Srbije i zemalja Balkana u EU i ugradila ih u svoju Strategiju za zapadni Balkan donetu 6. februara ove godine

"Zato smo ubeđeni da će predstojeći sastanak lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji biti prilika da se čitav koncept ubrzanog prijema zemalja Balkana u EU sadržan u projektu Međunarodnog instituta za bezbednost iz Beograda pod nazivom "Zapadni Balkan u EU – Western Balkans IN" prihvati kao nova, zajednička strategija", navodi se u saopštenju Instituta.

Uvereni smo, ističu, da će ovaj model za nastavak procesa pridruživanja ubrzati kretanje Balkana ka EU, osnažiti pro-evropsko raspoloženje među građanima balkanskih zemalja i pospešiti reforme koje su na tom putu neophodne. Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja je za to jedinstvena prilika, s obzirom da je to prvi sastanak lidera EU posvećen Balkanu posle čak 15 godina.

"Podsećamo da je koncept novih odnosa u ubrzanom procesu pridruživanja Balkana Evropskoj uniji pod nazivom 'Western Balkans IN' predstavljen članicama EU u oktobru prošle godine. U Strategiju o Balkanu, koju je Evropska komisija usvojila 6. februara ove godine, a koja se predstavlja na Samitu u Sofiji, ugrađeni su delovi iz ovog projekta koji predvidjaju direktno aktivno učešće ministara zemalja kandidata na sastancima EK i na različitim panelima koje EU organizuje, bez prava glasa", dodaje se u saopštenju.

Međunarodni institut za bezbednost je identičnu preporuku dao u svom dokumentu WBIN, smatrajući da će učešće predstavnika balkanskih zemalja u radu institucija EU ojačati proevropske težnje zapadnobalkanskih zemalja, ali i njihovu odgovornost prema preuzetim obavezama kroz proces pristupanja EU.  Reč je o čitavom nizu konkretnih koraka, koji bi već sada učinili EU  i Zapadni Balkan mnogo bližim, a narode zemalja Zapadnog Balkana ubeđenim da im se nudi evropska realnost, a ne kao do sad evropska perspektiva.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija