• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

23.04.2018

18:40

VOJSKA SRBIJE SVE MOĆNIJA! Lukašenko nam poklanja ČETIRI "MIGA 29"!

Politika

VOJSKA SRBIJE SVE MOĆNIJA! Lukašenko nam poklanja ČETIRI "MIGA 29"!

Podeli vest

Zvanično potvrđeno da od Belorusije kao donaciju dobijamo moćne avione. Sledeće godine imaćemo 14 "migova 29" i bićemo najjači u regionu

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko i zvanično je potvrdio da će Srbiji donirati još četiri borbena aviona "mig 29"!

Nove četiri letelice biće remontovane na isti način kao i šest "migova 29" koje nam je 2016. godine poklonio ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin, čime će se podići na "četiri plus" generaciju. Vojska Srbije će sa ovim pojačanjem sledeće godine imati ukupno 14 modernizovanih "migova 29" spremnih za borbu, što vojni stručnjaci tumače kao apsolutnu prevlast u regionu.

Ruski model

Četiri beloruska "miga 29" biće isporučena po istom principu

Putinova dozvola

Pošto je ovo ruska tehnika, Belorusi s u morali da dobiju saglasnost Moskve kako bi je poklonili Srbiji

Božidar Delić, general

i uslovima koji su sklopljeni sa Moskvom.

- Avioni koji su predmet donacije su trenutno u operativnoj upotrebi u beloruskoj vojsci. Ideja je da se, kao i deset "migova 29" koje trenutno imamo, remontuju, naoružaju najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i podignu na "četiri plus" nivo. Očekuje se da će sve to biti gotovo najkasnije do proleća naredne godine, kada će Srbija imati ukupno 14 "migova 29". Naravno, ovo nije kraj vojno-tehničke saradnje sa Minskom, pregovara se i u nabavci raketnih sistema i druge opreme... - prenosi naš izvor.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da je Belorusija poklonila avione, koji će biti modernizovani po istom modelu kao letelice dobijene od Moskve.

- Kao rezultat dogovora Vučića i Lukašenka, Minsk nam je donirao avione i veoma smo im zahvalni na tome. Do idućeg Dana vojske imaćemo kompletnu eskadrilu modernizovanih "migova 29". Takođe, stići će i prvi helikopteri "H-145M" i verujem da ćemo biti jači i za helikoptere "Mi-35", kao i za brojno domaće naoružanje... Recimo, samohodne haubice "nora 552" nalaze se u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i očekujem veoma brzo njihov prijem u upotrebu - nabraja Vulin.

Odgovorićemo ako probaju da silom otmu sever Kosova

Ministar Vulin naglašava i da postoje pokušaji ugrožavanja vazdušnog prostora, ali da su oni prepoznati i sprečeni.

- Ništa ne može da uđe u naš prostor, a da mi to ne primetimo i ne reagujemo. Budno pratimo i svaki pokušaj destabilizacije Kosova i Metohije, posebno pokušaj preuzimanja severa pokrajine silom - naglašava Vulin.

Informerovi sagovornici, vrsni vojni stručnjaci, smatraju da će ovim pojačanjem naša vojska svakako imati najmoćniju avijaciju u regionu. General u penziji Božidar Delić kaže da donacija beloruskih aviona nije iznenađenje.

- Ranije se govorilo o čak osam aviona, ali je i ovo dobro. Pošto je reč o ruskoj tehnici, Belorusi su morali da dobiju saglasnost Moskve kako bi poklon uručili Srbiji. Kada se izvrši remont tih aviona, to bi mogla da bude ukupno jedna eskadrila od 14 letelica. Nadam se da će se u međuvremenu i piloti obučiti za let na ovim avionima i da će se obezbediti dovoljne količine goriva da budu u trenaži - ističe Delić.

Strah za agresore

Bivši potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS)

mojugao

DRAGAN MARKOVIĆ LIDER JS

Država ulaže u naoružanje, ali to ne znači da će nekog da napadne, niti će neko da napadne Srbiju jer postoji politička stabilnost. Želim da Srbija više nikad ne ratuje i da naša deca ne odlaze u rat.

Ljuban Karan smatra da je ovo izvanredna vest.

- Zaokružićemo eskadrilu moćnih lovaca na punu formaciju. To je snažan argument za odvraćanje mogućeg agresora jer jača ne samo snagu protivvazdušne zaštite, nego i mogućnosti protivudara na vitalne sisteme napadača. Eskadrila ovakvih lovaca je odlična i u pomoćnoj nameni, odnosno za dejstvo po ciljevima na zemlji u dubini borbenog rasporeda protivnika. Pošto sve više političara sa Zapada otvoreno govori o novom ratu na Balkanu kao o realnoj mogućnosti, jačanje odbrambene sposobnosti Vojske Srbije jeste jedina prava odluka - zaključuje Karan.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija