• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2018

07:31

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA TUSKOM: Predsednik Evropskog Saveta zaokružuje posetu svih najviših zvaničnika EU Srbiji!

Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA TUSKOM: Predsednik Evropskog Saveta zaokružuje posetu svih najviših zvaničnika EU Srbiji!

Podeli vest

 Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk stiže danas u Beograd, gde se sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u fokusu njihovih razgovora, prema očekivanjima, biće pre svega odnosi EU i Srbije, evrointegracije, regionalna saradnja i investicije


Posle ovog susreta, Vučić i Tusk će se sastati sa predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom i prisustvovati potpisivanju Finansijskog ugovora između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).
Nakon potpisivanja sporazuma, planirane su izjave za medije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Poseta predsednika Evropskog saveta Srbiji organizovana je u okviru njegove balkanske turneje, koja traje od 23. aprila do 27. maja. 
U Briselu naglašavaju da Tusk ima vrlo dobre odnose sa presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Podseća se da je tokom njihovog poslednjeg sastanka, u Briselu, 14. jula prošle godine, srpski predsednik upravo od Tuska dobio čvrsta uveravanja da će Srbija, čim ispuni obaveze, postati članica EU. 
Ono što diplomatski izvori u Briselu očekuju od ove posete predsednika Evropskog saveta Beogradu jeste nastavak razgovora o saradnji EU i Srbije, kao i celog regiona međusobno, na prvom mestu u oblastima infrastrukturne i ekonomske povezanosti. 

U tom kontekstu u EU delegaciji je i Verner Hojer.

- Poruka našim prijateljima je jasna: Evropska unija jeste i biće i dalje najpouzdaniji partner za čitav region. Kao najveći investitor, najveći donator, najveće trgovinsko tržište i najbolje obećanje za bolju budućnost građana - poručio je Tusk pred dolazak u region. 

U Evropskom savetu navode da je osnovna svrha Tuskove posete priprema za samit EU-Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, kao i njegovo učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni, 27. aprila u Skoplju, na kojem će učestvovati i predsednik Vučić.

Tusk smatra da će samit u Sofiji takođe poslužiti i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući bezbednost i migracije, u kojima će, prema njegovim rečima, "EU nastaviti da računa na Srbiju, kao što i Srbija može da nastavi da računa na podršku EU".
On je prilikom svog poslednjeg susreta sa predsednikom Srbije pohvalio i lično zalaganje Aleksandra Vučića kada je reč o stabilnosti i bezbednosti regiona, što je, ističe, "strateški prioritet EU". 

Posetom Tuska biće zaokružena poseta svih najviših zvaničnika EU Srbiji i regionu. 
Od početka 2018. godine zemlje Zapadnog Balkan posetili su predsednik Evropskog paralmeta Antonijo Tajani, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šefica EU diplomatije Federika Mogerini. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija