• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

25.04.2018

13:46

NEBOJŠA BAKAREC: Činjenice u vezi sa KiM!

Politika

NEBOJŠA BAKAREC: Činjenice u vezi sa KiM!

Podeli vest

Znamo da su KiM za srpski narod kolevka duhovnosti, državnosti i istorijskog pamćenja. Prema zvaničnim podacima na KiM je bilo ukupno 1.181 srpskih crkava, 113 manastira, 110 tvrđava i starih gradova, 535 starih srpskih grobalja. Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Gračanica su svetska baština UNESKO.  Pored toga, vrednost srpske imovine i ulaganja na KiM su ogromni i procenjuju se na 37 milijardi evra. Postoje važne istorijske i demografske činjenice koje često gubimo iz vida, piše Nebojša Bakarec odbornik SNS u Skupštini Beograda i politički Analitičar u autorskom tekstu za "Politiku"

Srpski narod je preko 500 godina kopnio i opadao u ropstvu pod Turcima. Ti nesrećni vekovi su bili još gori po Srbe na KiM. Tamo su Turci imali i saradnike u pogromima nad Srbima - Albance. Albanci imaju svoju matičnu državu, Albaniju. Matične države Albancima nisu ni KiM, ni Makedonija. Naučnici se slažu da su u 18.i 19. veku turski pogromi nad Srbima poprimili karakter genocida. Srpski narod je sredinom 15. veka, od ubedljive većine od  98 odsto, za 550 godina, sveden na ubedljivu manjinu od  pet odsto stanovništva KiM.

Tragični su gubici Srbije u dva svetska rata - 1.100.000 stanovnika u prvom, i između 600.000 i milion u drugom. Srpski narod je bio žrtva genocida u ustaškoj NDH. To su bili ogromni udarci demografskoj vitalnosti, od kojih se srpski narod nije oporavio. Dodatni udarac su bili ratovi devedesetih godina, ljudski gubici i egzodusi, i posebno NATO zločini 1999. godine. To su i neki od uzroka višedecenijske depopulacije. Uzroci pada nataliteta su i: siromaštvo, broj abortusa (130.000 - 200.000 godišnje), iseljavanje, telesne bolesti i i socijalno-psihološke ?bolesti? ?vrlog novog sveta?. Srbija mora da pruži punu podršku plemenitim društvenim vrednostima - a to su porodica, roditeljstvo i potomstvo.  

Na Balkanu živi 7,46 miliona Srba i 4,07 miliona  Albanaca. Srbi imaju negativan priraštaj, Albanci pozitivan. Po procenama  UN (World population prospects 2015.) Srbija će 2050. imati 5,5 miliona stanovnika, a 2100. svega 3,5 miliona stanovnika.

Ako izračunamo broj stanovnika do 2050. i  2100. godine, po postojećim stopama priraštaja Albanaca i Srba, dolazimo do sledećih podataka za Balkan. Godine 2050.,Albanaca će biti 1.926.400 više nego sada. Ukupno, biće ih 5.996.400. Srba će biti 1.222.400 manje nego sada. Ukupno, biće  nas 6.237.600. Godine 2100.,Albanaca će biti 4.936.400 više nego sada. Ukupno, biće ih 9.006.400. Srba će biti 3.132.400 manje nego sada. Ukupno, biće  nas 4.327.600. Dodajmo tome i nepredvidive, ali izvesne migracije iz Azije i Afrike, ka našim prostorima. Većina izbeglica jesu i biće, muslimani. Da bi ostvarili pozitivan priraštaj Srba u narednih 30 godina, neophodno je da žene rađaju 3-4 dece. Ako ne sprovedemo natalitetne mere, ne samo da nećemo moći da povratimo KiM, nego ćemo postati manjina u Srbiji.        

Kršeći sve međunarodne norme u vezi KiM, SAD i EU, pokazuju da vladaju na osnovu prava jačeg, na osnovu prava sile i moći. SAD i EU žele, punu nezavisnost Kosova i daće sve od sebe da to ostvare. Njihov obmanjujući stav glasi da je "Kosovo, sui generis - poseban i jedinstven slučaj u svetu".

Kada poznajemo istorijski, demografski i politički kontekst, očekivanja od  najavljenog  i nametnutog rešenja za KiM moraju biti minimalna. Teorija zamrznutog konflikta kaže da treba da sačekamo bolja vremena. Demografske činjenice jasno ukazuju da je za Srbiju sadašnjost bolja od budućnosti i da problem na KiM treba rešiti što pre.

Zbog svega navedenog, jasno je da niko, pa ni predsednik Srbije, ne može da ispravi terete vekova u vezi KiM. Ne može Vučić da poništi 500 godina ropstva, da nadoknadi milione srpskih života, da ispravi posledice NATO zločina, da naseli 200.000 Srba na KiM, da poništi terete koje su mu ostavili prethodnici. Vučić može da ne ponovi greške prethodnika, da pokrene rešavanje problema nataliteta, da sačuva onih 100.000 Srba na KiM. Vučić želi da ovo teško pitanje naše današnjice, ne bude uzrok još teže sutrašnjice, kao što se desilo početkom 1999.godine. Vučić želi da u vezi sa ovim teškim pitanjem izgradi široku saglasnost u društvu. Da saglasnost donese jedinstvo, stabilnost i napredak.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17