• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2018

15:49

DAČIĆ NA KONFERENCIJI "NOVE PERSPEKTIVE": Privremene institucije u Prištini NISU U STANJU DA GARANTUJU SIGURNOST I BEZBEDNOST svih građana!

Politika

DAČIĆ NA KONFERENCIJI "NOVE PERSPEKTIVE": Privremene institucije u Prištini NISU U STANJU DA GARANTUJU SIGURNOST I BEZBEDNOST svih građana!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nedavni događaji na Kosovu i Metohiji pokazuju da je situacija na toj teritoriji i dalje krhka i da privremene institucije u Prištini nisu u stanju da garantuju sigurnost i bezbednost svih građana

Na Međunarodnoj konferenciji "Nove perspektive za Zapadni Balkan", u organizaciji Centra za međunarodne i bezbednosne poslove, Dačić je pozvao EU da zadrži mandat Euleksa u postojećem kapacitetu, bez sužavanja njihovih nadležnosti.

On je rekao i da je prethodna godina, kada je reč o evropskim integracijama, bila godina očekivanja, težnji i napornog rada.

- Iako smatram da dinamika pristupnog procesa ne prati naše reformske napore i dostignuća, raduje me što su novi koraci postignuti, pojedina pregovaračka poglavlja otvorena, a Zapadni Balkan vraćen u fokus Evropske unije - kazao je Dačić.

Tanjug


Nažalost, kada je reč o Poglavlju 31 koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku, u proceduralnom smislu nije bilo napretka, naveo je šef srpske diplomatije i dodao da je Izveštaj o skriningu i dalje na agendi Saveta EU i država članica, iako je prošlo već četiri godine od završetka skrininga za ovo poglavlje.

Prema njegovim rečima, Srbija je izradila nacrt nove Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane, koje su upućene na javnu raspravu.

- Ključna opredeljenja kojim smo se rukovodili u ovom procesu su integralni pristup bezbednosti, vojna neutralnost i opredeljenje za pristupanje Evropskoj uniji - rekao je ministar.

Primetio je da se Poglavjle 32 suviše često svodi isključivo na pitanje pridruživanja odlukama i deklaracijama EU, a da se nepravedno zapostavlajju brojni napori i dostignuća Srbije u drugim oblastima koji potvrđuju da je Srbija odgovoran partner.

- Sav doprinos i aktivnosti Srbije u okviru Poglavlja 31 nemoguće je pobrojati u jednom izlaganju, ali smatram da je ovo dovoljno da ukaže da je Poglavlje 31 mnogo šire od samog procenta usaglašavanja - napomenuo je Dačić.

Tanjug


Kaže da Srbija nedvosmisleno ima za cilj da postane članica EU i da je svesna svih dužnosti koje treba da ispuni do prijema u EU, ali je, međutim, skrenuo pažnju na značaj očuvanja teritorijalnog integriteta.

- Srbija ima konzistentan pristup odlukama o pridruživanju i on je uvek vođen istim principom. Ne možemo da uzvratimo pridruživanjem odlukama protiv onih koji nas podržavaju i pomažu u našoj diplomatskoj borbi - rekao je Dačić.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena očuvanju regionalne stabilnosti i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da je za to potrebna i saradnja druge strane u dijalogu, a pre svega ispunjavanje obaveza iz dogovora koji su postignuti. 

- Još jednom pozivam predstavnike Evropske unije za punu podršku u našem zahtevu da se u potpunosti implementiraju dogovori postignuti upravo pod njenim okriljem - rekao je Dačić.

Istakao je da je nedopustivo da Priština jednostrano menja odredbe Briselskog sporazuma i kontinuirano opstruira formiranje Zajednice srpskih opština. 

- Poštovanje dogovora, koji su i za našu stranu često veoma teški, kao i uzdržavanje od provokacija i očuvanje stabilnosti, u interesu je svih nas - zaključio je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija