• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2018

16:28

KUBUROVIĆ: U junu i julu u Skupštini zakoni koji kasne sa usvajanjem - evo šta ministarka kaže o zakonu o nestalim bebama

Politika

KUBUROVIĆ: U junu i julu u Skupštini zakoni koji kasne sa usvajanjem - evo šta ministarka kaže o zakonu o nestalim bebama

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović očekuje da će se zakoni o Agenciji za borbu protiv korupcije, o besplatnoj pravnoj pomoći i o zaštiti podataka o ličnosti naći u skupštinskoj proceduri tokom juna ili jula

Upitana o kašnjenju u usvajanju zakona, na koja je ukazala i EK, Kuburović je danas novinarima rekla da su zakašnjenja u usvajanju određenih zakona bila jer smo za kratko vreme imali promenu vlade, a neki propisi su se povlačili iz skupštinske procedure. 

Za zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije kaže da će se uskoro naći na mišljenju pred nadležnim organima. 

Usvajanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kasni zbog, kako kaže, otvorenog sukoba advokature i civilnog sektora. 

- Ministarstvo pravde je tu medijator koji pokušava da nađe kompromisna rešenja između dve stane. Verujem da ćemo u narednom periodu uspeti da donesemo zakon koji je važan za sve građane kako bi se onemogućio bilo kakav oblik diskriminacije u pristupu građani pravdi - kaže ministarka koja je prisustvovala prezentaciji Pravosudno-informacionog sistema u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. 


Navela je da upravo stiglo mišljenje iz Brisela na zakon o zaštiti podataka o ličnosti. 

- Mali komentari su u pitanju - rekla je Kuburović. 

Nela KuburovićTanjug

Nela Kuburović

Upitana o pojedinim zamerkama na izbor tužilaca koje predviđaju promene Ustava, Kuburović kaže da nije čula tako glasne zamerke u poslednje dve nedelje od kako je Ministarstvo pravde objavilo novi nacrt ustavnih reformi, a koji je uključio velike primedbe i mišljenja i struke i civilnog sektora, ali i pojedinačna mišljenja dobijana tokom javne rasprave.

- Ministrastvo pravde prati evropske standarde i preporuke Venecijanske komisije i Saveta Evrope. Verujem da će struka na kraju morati da prihvate upravo ono što govore kolege iz inostranstva - navodi ministarka.

Upitana o primedbama na Predlog zakona o nestalim bebama koji je u skupštinskoj proceduri, Kuburović kaže da se tim zakonom pre svega ispunjava obaveza Srbije iz presude Evropskog suda za ljudska prava.

- Taj zakon je usklađen sa preporukama Saveta Evrpe koji je odobrio taj nacrt. U samoj radnoj grupi učestvovali su i predstavnici roditelja i civilnog sektora - kaže Kuburović.

- Da li je ovaj zakon savršen? Svakako da nije imajući u vidu temu koju treba da reši - navodi ministarka i veruje da će zakon i komisija koja bude nastavila sa radom dati odgovarajuća rešenja i odgovore na određena pitanja. Suština tog zakona je, kako kaže, da se utvrdi da li se zna status dece koja su rođena u porodilišitma, da li su nestala ili ne, i na osnovu toga da li postoji konkretan slučaj povreda prava na porodični život. 

- U slučaju da se utvrdi povreda prava roditeljima pripada određenja naknada i to je bio osnovni cilj zakona koji je u proceduri - dodaje Kuburović.

Objasnila je da se taj zakon poziva na presudu Evropskog suda za ljudska prava gde je napravljen presek do kog period treba da se utvrde određeni podaci.

Podsetila je i da je izmenjen Krivični zakonik koji predviđa kao krivično delo nestanak dece iz porodilišta i primenu nove procedure i utvrđivanja eventualne odgovornosti kroz krivični postupak, za razliku od događaja koji su se dešavali 70-tih i 80-tih godina prošlog veka gde takvo krivično delo nije postojalo pa se ne može utvđivati krivična odgovornost. 

- I da je postojalo, reč je o zastarelosti - objasnila je Kuburović upitana o pojedinim zamerkama roditelja koji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Margo

pre 5 godina

Kakva je to sad promena Ustava? Da li to znaci izbacivanje preambule o Kosovu ili ne? Nije mi jasno, molim odgovor, ako neko od komentatora zna?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija