• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DAKIĆ

25.04.2018

19:59

NAJGORA USTAŠIJA! HRVATI PRETE SRBIJI: Kaznite Šešelja ili nikad nećete ući u Evropsku uniju!

Politika

NAJGORA USTAŠIJA! HRVATI PRETE SRBIJI: Kaznite Šešelja ili nikad nećete ući u Evropsku uniju!

Podeli vest

Zagreb će u junu stopirati otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU ako Šešelju do tada ne bude oduzet poslanički mandat. Šešelj: Planiram da živim do 2038, dakle do tada ništa od EU

Hrvatska preti da će blokirati pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko lider radikala Vojislav Šešelj do juna ostane poslanik u Skupštini Srbije!

Kako nam je potvrđeno u više diplomatskih izvora, Zagreb će krajem juna, za kada je planirano otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, staviti veto na dalje pregovore sa Beogradom.

Plenkovićev plan

Ovoga puta kao izgovor za obračun sa Srbijom iskoristiće "slučaj Šešelj" i tražiće da predsednik SRS bude izbačen iz parlamenta zbog osuđujuće presude Haškog tribunala.

da se ja pitam

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ
PREDSEDNICA HRVATSKE
Ne zanima me koji će biti recipročni odgovor Srbije, zanima me nastavak dijaloga. Srbija mora da odluči kako će dalje. Šešelj i Vulin su problem Srbije.

Prema rečima našeg odlično obaveštenog diplomatskog izvora, ovakav plan skovan je u kabinetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji se poslednjih meseci ističe antisrpskim stavovima.
- Hrvatska je do sada u nekoliko navrata uslovljavala i pokušavala da blokira Srbiju na putu ka EU. Čim Zagrebu nešto nije po volji, oni pokrenu mehanizam po kome kao članovi Unije imaju pravo da ne daju saglasnost za otvaranje ili zatvaranje određenog poglavlja. Tako i sada planiraju da "slučaj Šešelj" iskoriste kao izgovor i povod za novi obračun sa Beogradom - kaže naš izvor.

Ove informacije indirektno je potvrdila i Marija Pejčinović Burić, hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova, koja je za hrvatski ogranak televizije CIA TV N1 izjavila da Šešelj ni pod kojim uslovima ne može ostati u parlamentu ukoliko Srbija želi u EU.
- Šešelj je osuđeni ratni zločinac i ne sme biti u Skupštini. Očekujemo da Srbija koja želi članstvo u EU poštuje zakone i vladavinu prava - navela je ministarka.

Ovo nije prvi put da Hrvatska pokušava da blokira Srbiju, a glavni argument im je uvek da "nije ostvaren napredak u vladavini prava i reformi pravosuđa".
Komentarišući najnovije pretnje iz komšiluka, Vojislav Šešelj u svom stilu kaže da je "odlična stvar što Hrvati zbog njega koče ulazak Srbije u EU".

Informer

mojugao

JADRANKA JOKSIMOVIĆ MINISTARKA ZA EU

Srbija je za nastavak saradnje u regionu, ali to ne zavisi samo od nas. Sa Plenkovićem sam razmenila mišljenja o nedavnim događanjima, videćemo kako će se taj politički dijalog nastaviti.

- Hrvati su još pre nekoliko dana saopštili da nećemo ući u EU sve dok sam ja poslanik. Tako da nema ništa od Evrope do 2038. godine, pošto sam odlučio da živim još najmanje 20 godina i da sve to vreme budem poslanik. Ali može da se desi da odlučim da živim i duže. Povremeno ću nastaviti da palim hrvatska obeležja, pošto volim da gledam Hrvatsku kako bukti - odlučan je Šešelj, koji ne namerava ni da se povuče iz Skupštine:
- Po zakonu, poslanici ne mogu biti samo oni koji tek treba da idu na izdržavanje kazne, a ne oni koji su kaznu odslužili...

Ne biraju sredstva

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da će Hrvati koristiti sva sredstva da spreče srpsko napredovanje ka EU.
- Hrvatska će na sve moguće načine da sprečava ulazak Srbije u EU. Otežavaće proces pristupanja kad god im se ukaže prilika. Takođe, iskoristiće svaki izgovor, pa i ovaj za Šešelja i sva druga otvorena pitanja od granice do prava manjine da Srbiju izbace sa puta ka EU - zaključuje Milivojević.

Vulin: Evropo, ustaše su bile gore od nacista

Tanjug

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je dobio zabranu ulaska u Hrvatsku, zapitao se dokle će Srbija da objašnjava Evropi da su ustaše bile gore od nacista.
- Stepinac jeste bio vikar ustaške vojske, to je činjenica! Što se ljutite na ogledalo?! Kad stavite ogledalo ispred Hrvata i kažete to ste vi, oni se ljute. Kako da stavite te strašne događaje i NDH na stranu kada se to u njihovim glavama nije završilo? Očigledno se u Hrvatskoj poštuje ustaška zastava. Mi želimo Evropu slobodnog dijaloga, kretanja i ljudi, u kojoj je fašizam poražen - istakao je Vulin.

ŠEŠELJITIS U HRVATSKOJ NE JENJAVA! Njonjo Jandroković bekstvom iz Srbije srušio Ustav "lijepe njihove" i PONIZIO KOLINDICU!

(FOTO) HRVATSKI MEDIJI BESNI: ŠEŠELJ NAS POBEDIO, JANDROKOVIĆ JE NJONJO! Mogao je da se proslavi, a ON JE POBEGAO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SARA

pre 5 godina

HRVATI BAS TO. MI SE ZAHVALJUJEMO TOJ BEDI U KOJOJ ZIVITE OTKADA STE U EU. VASI MLADI NAPUSTAJU HRVATSKU. NADAM SE DA NIKADA NECEMO UCI U EU I ZATO HVALA NA TOJ PRETNJI.

beli

pre 5 godina

Tako mi ponekad dižete pritisak, da je to neverovatno. Čitajući vaše tekstove treba da steknemo utisak da se Hrvatska za nešto pita u EU! Dosta bre sa tim senzacionalističim naslovima. Nismo svi u Srbiji pasli travu!

Čiča Avalski

pre 5 godina

U baš nas zabole, mi i ne želimo da ulazimo u EU, nego fingiramo zbog para za ulazak !!!

sima

pre 5 godina

Odlicno, jer nam EU ionako nista dobro nece doneti a i tu bismo uvek bilo zadnja rupa na svirali - svi ostali sa Balkana bi imali prioritet u odnosu na nas. Sto pre to shvati nas drzavni vrh to bolje.

Goran

pre 5 godina

Necemo ga kazniti, a to znaci da nam se kao narodu j..e za vasu EU.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija