• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2018

18:59

​TUSK U PRIŠTINI: Prvo sprovođenje sporazuma sa Srbijom, pa unapređenje odnosa sa EU!

Politika

​TUSK U PRIŠTINI: Prvo sprovođenje sporazuma sa Srbijom, pa unapređenje odnosa sa EU!

Podeli vest

Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk poručio je danas u Prištini da bez sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom i bez potpunog sprovođenja sporazuma ne vidi kako mogu da se unaprede odnosi Kosova sa EU, uz ocenu da nema realnije alternative od normalizacije

- Znam da će ovo biti teško. Ali, biću obazrivi optimista. I posle mog jučerašnjeg sastanka sa Aleksandrom Vučićem i današnjeg sastanka sa vašim predsednikom, više sam optimista a manje sam obazriv- poručio je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s kosovoskim predsednikom Hašimom Tačijem. 

Zahvalivši na dočeku u Prištini, TUSK je rekao i da EU treba pre svega da potvrdi svoju jasnu podršku evropskoj perspektivi regiona, a isto tako očekuje od EU da pozdravi strateško određenje i zajedničku angažovanost njenih partnera na Zapadnom Balkanu u odnosu na načela, vrednosti i evropsko jedinstvo. 

Čestitao je Prištini na usvojenom sporazumu o demarkaciji s Crnom Gorom, navodeći da je to element koji Kosovo približava putovanju bez viza u države članice EU. 
Ocenio je to kao dokaz dobre međupartijske saradnje kad su u pitanju vitalni interesi naroda, te dodao da je uveren da će reforme biti nastavljene, a što je, poručio je u najboljem interesu "za vašu državu kako biste se na najefikasniji način borili protiv organizovanog kriminala i korupcije".

- Ovo zahteva politički konsenzus na Kosovu. Sa vašim iskustvom, poštovani g. predsedniče, vi ćete pokazati sposobnost da izađete sa ovom veoma spektakularnom politikom, veoma pozitivnom, dakle, sa vašim stalnim naporima da izgradite konsenzus na Kosovu, ali i u regionu, kada je reč o najtežim procesima i pitanjima. Verujte mi da sve moje kolege u Briselu i u evropskim prestonicama hvalimo vaše uspehe. Ti uspesi mogu da posluže kao model i vašim susedima- rekao je Tusk. 
Dodao je da je s Tačijem razgovarao i o dijalogu Prištine i Beograda, zahvalivši mu na angažmanu u tom smislu, ali i navodeći da je juče u Beogradu zahvalio i predsedniku Vučiću na ličnom kapitalu koji je uložen u dijalog.

- Znam da je ovo pitanje težak i emocionalan izazov za obe strane. Ali nema realnije alternative od normalizacije. Zapravo, reč je o strateškom određivanju. Ja sam 100 podsto siguran da će ovo biti nagrađeno u budućnosti- poručio je Predsednik saveta Evrope.

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA BRITANSKI GARDIJAN: Dogovor sa Prištinom, pod uslovom da se Srbiji ponudi NEŠTO ZAUZVRAT!

(VIDEO) GOVOR DONALDA TUSKA KOJI JE IZNERVIRAO ŽUTU OLOŠ ELITU: Vučiću, kreativan si kao Tesla u nauci i Novak u Tenisu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija