• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

26.04.2018

23:43

PREDSEDNIK VUČIĆ O DIJALOGU S PRIŠTINOM: Svakome ću u lice reći, ne želimo da budemo ZAROBLJENICI PREGOVORA!

Politika

PREDSEDNIK VUČIĆ O DIJALOGU S PRIŠTINOM: Svakome ću u lice reći, ne želimo da budemo ZAROBLJENICI PREGOVORA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Beograd nikada neće odustati od pregovora s Prištinom, ali da ne može da bude zarobljenik, da se plaši i zbog toga pristaje, a da, zauzvrat, ne dobija ništa. 

- I to mogu da kažem, i Haradinaju i onima iza njega, na svakoj ulici, u Beogradu, Prištini, bilo gde, bez trunke straha. Zato što znam gde stojim i iza čega stojim - rekao je Vučić u intervjuu za nedeljnik Ekspres. 

Predsednik je rekao da je njegova politika, politika života i naglasio da mu je i u pregovorima sa Prištinom "taj život, naš ovde i Srba na Kosovu, na prvom mestu".

Vučić smatra da je prvi i osnovni problem u pregovorima činjenica da, kako kaže, imamo posla sa ljudima, sa silom, za koju je kosovska nezavisnost gotova stvar.

On je rekao i da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj samo glasnogovornik, "i to ne Kosova i albanskih ideja, nego pre svega onoga što Amerika želi i hoće da sprovede".

- Hajde da ne zaboravimo koliko bi Haradinaj istinski bio hrabar da nema iza sebe, verovatno najvećeg ''mangupa'' na svetu, onog koji nas je, on, a ne Haradinaj i OVK, i pobedio 1999. godine i koji jeste i autor i realizator kosovske nezavisnosti - rekao je Vučić.

A. Grbović

Sa druge strane, kako je naveo, mi smo u velikoj meri i sami. 

- To ne znači da nemamo prijatelje u svetu, Rusija i Kina svakako to jesu, ali ovde, na ovom terenu, u ovim pregovorima, mi najveći deo toga moramo sami da iznesemo. Moramo da stanemo pred sve ostale i da kažemo jasno šta želimo- poručio je Vučić.

Podsetio je da je Džon Kenedi govorio "da se ne plašimo da pregovaramo, ali da nam osnova za pregovore ne bude strah", kao i na Kenedijevu rečenicu koja se, smatra Vučić, savršeno uklapa u osnovni zahtev Beograda - "da nema pregovora kada ti kažeš – ovo što je moje, moje je, a o onome što je tvoje možemo da pregovaramo".

- Pa ne može. I Haradinaju i onima koji stoje iza njegove navodne hrabrosti. Ne može, pošto pregovori nisu pregovori ako se ne završavaju kompromisom. Sve drugo bila bi prisila, protivpravna, ali i bez dugoročnih obavezujućih posledica. Henri Kisindžer je to formulisao kada je rekao da nema pregovora u zarobljeništvu. 

I da, i kada ih ima, onaj s druge strane mora da bude svestan da će pristanak zarobljenika biti iznuđen, da će biti dobijen prisilom. A takvi ugovori nigde na svetu ne važe- napomenuo je predsednik Srbije.

- I to je ono na čemu ja, na čemu Srbija stoji u ovim pregovorima. Hoćemo ih, nikada ne­ćemo odustati od njih, ali da budemo zarobljenici, da se pla­šimo i zato pristajemo, da ne dobijemo ništa, e, to ne može. I to mogu da kažem, i Haradinaju i onima iza njega, na svakoj ulici, u Beogradu, Prištini, bilo gde, bez trunke straha. Zato što znam gde stojim i iza čega stojim- rekao je Vučić. 

A.Grbović


Na konstataciju da pregovore gubi onaj ko prvi pomene cifru, te pitanje da li je iko pominjao bilo kakvu cifru, Vučić odgovara "niko". 

- Previše sve ovo dugo traje da bi bilo ko dobio ili izgubio na taj, amaterski način. I jeste da sve vreme govorimo o vrednosti, o onome šta je u celoj toj priči vrednost za nas, a šta za njih, ali je ta vrednost, u oba slučaja, previše velika da bi se odredila bilo kakvim brojevima- napominje predsednik.

"Neću, na kraju, da dozvolim da naša vrednost ne vredi ništa", naglasio je on. On je istakao da je Kosovo naša vrednost, nešto što je neprocenjivo, mesto na­še kulture, spomenika, istorije, ali je naglasio da ne želi da tu vrednost meri životima. 

- Posebno ne životima Srba sa Kosova, ali ni životima svih drugih gradana Srbije- poručio je Vučić.

On je rekao da to ne može da dozvoli, i to ne samo kao neko ko misli da je život iznad svega, nego i kao racionalan čovek, koji zna koliko nas je malo i "koliko svaki san o Kosovu prestaje onog trenutka kada nas ne bude bilo". 

Na konstataciju da nema nameru da ostavi mnoštvo spomenika iza sebe, Vučić kaže da je to najgadnije pitanje. - Koliko je ko mrtvih a slavnih iza sebe ostavio. Neki put mi se čini da je jedina mera, koja je ovde prihvatljiva, ona koja je u grobovima i kosturnicama. I dođe mi da sve pitam, pa zar stvarno to hoćete? Da i ovo malo nas izgine? Za neki mit, imaginarnu slavu, za novi poraz, ili za preskupu pobedu posle koje nikoga više ne­će biti. I plašim se toga, najiskrenije - kaže predsednik. 

Kako precizira, plasi se da li ćemo imati dovoljno snage, volje, želje, pa i vremena i slučajnosti da taj deo u sebi promenimo i da počnemo da volimo život i da prestanemo sa “ideologijom smrti kao jedine izvesnosti”. Život je, ističe, izvesniji od smrti. 

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA BRITANSKI GARDIJAN: Dogovor sa Prištinom, pod uslovom da se Srbiji ponudi NEŠTO ZAUZVRAT!

(VIDEO) GOVOR DONALDA TUSKA KOJI JE IZNERVIRAO ŽUTU OLOŠ ELITU: Vučiću, kreativan si kao Tesla u nauci i Novak u Tenisu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Olivera

pre 5 godina

Cega se ti plasis? Imamo Spaniju, Rusiju, rezoluciju 1244....?

jova

pre 5 godina

Tesko je komentarisati nesto sto predsednik zna,a mi ne znamo! Koliko mu je samo trebalo da javno otkrije istinu,koja se odigravala na nase oci,da amerika stoji iza svega i da sa njom treba pregovarati. Prethodne vlasti su pravile gluposti,ali priznavanje njhovih gluposti kao obavezujuce dokumente su priznali samo autori ovog problema,druge velike sile i zemlje su odolele pritisku kriminalaca! Crvena linija Srbije mora postojati - a to su drzavne granice! Nismo u prilici da ginemo u ratu sa amerikom i neprijateljima koji su nas okruzili,ali ako smo ponosni branicemo se argumentima.

Ljubo

pre 5 godina

Gledaj slike ,gledaj bodljikave zice , gledaj nam svetinja u sred Srbije .Sta smo dozvolili i dozivili .Bezvernici smo teski .To je nama nasa borba dala da (ne) znamo koliko smi gresni....

Milorad

pre 5 godina

Kosovo je OKUPIRANO od SAD-e...Kompromis bi bio...- Da nam daju Teksas ili Kaliforniju za Kosovo...!Ili Severnu Albaniju sa SKADROM, gde zive SRBI u ALBANIJI...To je KOMPROMIS.

arsa

pre 5 godina

Ne mozemo da izbrisemo svoju proslost, poreklo, korene, svoje mrtve koji tamo pocivaju, svoje junake kroz istoriju koji su za to Kosovo dali jedino sto su imali-svoj zivot.I oni su bili neciji sinovi i za njima su plakale neke majke, braca, sestre, supruge, sinovi cerke.Zasto neki misle da su nasi zivoti vredniji od njihovih.Ako ne postujemo svoje poreklo, svoju proslost, svoje svetinje-ko smo mi.Takvi i ne zasluzujemo da zivimo.Naravno ne treba ici glavom kroz zid ali i ne treba prihvatati nista sto nije nas interes.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija