• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

27.04.2018

11:05

(VIDEO) LAZANSKI PORUČIO HRVATIMA: Sarađivaćemo, ali... SRBIJA NE DOZVOLJAVA DA SE SA NJOM RAZGOVARA SA POZICIJE SILE!

Politika

(VIDEO) LAZANSKI PORUČIO HRVATIMA: Sarađivaćemo, ali... SRBIJA NE DOZVOLJAVA DA SE SA NJOM RAZGOVARA SA POZICIJE SILE!

Podeli vest

Vojni analitičar Miroslav Lazanski, rekao je za Novo jutro televizije Pink da misli da je nepobitna činjenica to da Srbija i Hrvatska žive kao susedi, da niko ne može da se izmesti i da moramo naći način da sarađujemo, moramo biti korektne komšije.

- Ni jedan region u svetu nema Srbe i Hrvate. Mislim da je ono što je nepobitna činjenica to da živimo kao susedi, da nas niko ne može izmestiti i da moramo naći način da sarađujemo, moramo biti korektne komšije - rekao je vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Prema njegovim rečima sa jedne strane moramo da znamo da je Hrvatska nezavisna samostalna suverena država, a sa druge strane kada se ponaša u podnosu prema Srbiji, da prestane to neko nastupanje sa pozicije superiornosti, zato što su članica NATO i EU.

- Srbija ne dozvoljava da se sa njom razgovara sa pozicije sile, barem kada su komšije u pitanju. Moramo biti vrlo jasni. Hrvatska je suverena i nezavisna zemlja. Odnos prema srpskoj nacionalnoj manjini tamo je bitno pitanje koje opterećuje. Ovo što se događa oko Jasenovca i inicijativa predsednice Grabar-Kitarović da se pokreće opet pitanje istine u Jasenovcu, koja je odavno ustanovljena - rekao je Lazanski.

printscreen


Kako je rekao, činjenica je da se u Jasenovcu dogodio najmonstruozniji zločin na prostorima Evrope u Drugom svetskom ratu, jer niko nije žive ljude spaljivao kao što su oni to radili.

- To će uvek opterećivati odnose Zagreba i Beograda, i Hrvatska se mora sa tim suočiti. To nije dobro za budućnost. Dok god Hrvatska ima to opterećenje i ne suoči se sa tim jasno uvek će biti ovakvi odnosi - rekao je Lazanski.

Kako kaže, svaka nezavisna zemlja može da ti zabrani ulazak zbog "plavih očiju". To je njihovo suvereno pravo.

- To im niko ne može osporiti. Država ukoliko želi da bude poštovana kao država mora da se ponaša na odluke druge države u postupku reciprotiteta. I to prema velikim i prema malim državama. Ni jedna zemlja koja ima neku vrstu diplomatske komunikacije sa Srbijom, a da je članica NATO-a nikada nije potencirala to u svom nastupu - rekao je on.

Prema njegovim rečima, kupovina F16 je odličan potez hrvatske Vlade i vojske.

- To je izraelski avion, a oni su među najboljim, ako ne i najbolji piloti na svetu. Avion je sigurno održavan odlično, praktično u apotekarskim uslovima. Ukoliko dođe u Hrvatsku u stanju kakao je sada biće u rangu sa našim migovima 29 koje mi sad modernizujemo. Ali ako ga Izraelci dodatno modernizuju, onda će biti bolji od miga 29, onda ćemo i mi morati da modernizujemo naše migove - rekao je Lazanski.

Kako kaže, i Hrvatska i Srbija godinama žive na zalihama JNA, to se mora obnoviti, i logično je da će svi pokušati to da tumače kao neka regionalna naoružanja.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
eto

pre 5 godina

Hrvati poručuju Lazanskom ne volimo da se sa nama razgovara sa pozicije bahatosti nekada ste bahatost pojačavali silom, ali sada su ostale samo riječi

Danijel

pre 5 godina

Srbi porucuju hrvatima ustasama da vi kao hrvatska nikad necete biti prihvaceni niti vas postovati... niti ste vi kao hrvati mogli sta srbima sad manipukisete sa olujom a zanmo svi da nije tu hrvatska bila sama vec i muslimana koja su razvukli liniju i amerikanci i nato bombardovanje i njihovi instruktori i oruzje koji su vam dali i davali... a napali ste srbe iz krajine koji su ostali sami a ne protiv srbskog naroda tako da niste vi vidjeli kako je kad svi srbi ustanu.

Dragan Dubonjac

pre 5 godina

Objasni ti meni šta tu ima bahatog ako ti neko ukaže na to šta si radio '40ih a i kasnije , da pomenem "maspok". o "90ima ne b7h ni da pišem ! Da nisu možda u BG ubijali i vadili oči Hrvatima ??!?? Mislim da nisu to činili Srbi što vas boli istina ?!

Knindja

pre 5 godina

Lazanski I danas Pati tuguje zasto mu sloba I srbi nisu 90 tih veliku srbiju donjeti zao Mi je ga

Ante

pre 5 godina

G.Lazanskog pratim na portalu Politike, uzivam citajuci njegove clanke.. naravno, dopustam sebi luksuz, u politickim pitanjima, ili povjesnim, da ne dijelim isto misljenje, ali Lazanski je strucnjak, i postovan cak i u Hrvatskoj. Mozda nije voljen, ali je postovan. Ne razumijem da je jedan Vulin bolji izbor za ministra odbrane od Lazanskog. U cemu? U nicem. Pa cak i kad opletu po Hrvatima, nas ce vise "zaboljeti" od Lazanskog, nego od Vulina. Vulina gledamo kao Seselja, samo "laje" preko ograde, dok kad ti Lazanski nesto kaze, ipak poslusas s dozom interesovanja. Ali, ako vas veseli Vulin... i nas onda :)

misko

pre 5 godina

malo grešiš Lazanski je čak i u Srbiji voljen a ne poštivan negovi tekstovi su u stilu "sta se babi hetlo, to se babi snelo" pogledaj njegove tekstove i predviđanja od pre par godina da li se išta od toga ostvarilo?

Misa

pre 5 godina

Ovo je receno veoma korektno, ali sa jasnom naznakom da necemo trpeti ponizenja. Hrvati imaju naviku da ponizavaju, a kada im nesto nije jasno, onda su uvredjeni i krecu u osvetu. Ne bih vam bio u kozi pred Bogom. Mnogo zla ste nanosili Srbima i to radili decenijama uz podrsku jacih od nas i niste shvatili da je to veliki greh. Niko se ne kaje. Nema grize savesti. Nastavljate! Ucrkvi se za te grehove ne moze izmoliti oprostaj.

žiža problema

pre 5 godina

možeš li nabrojati ijedan primer da su Hrvati u Srbiji radili nešto protiv države u kojoj žive? možeš li navesti ijedan primer u su Srbi u Hr bili lojalni Zagrebu umesto Beogradu?

Ante

pre 5 godina

Lazo, Srbija mora da pruži ruku pomirenja Hrvatima i Albancima!! Već danas, Vučić treba da ponese bombonjeru Kolindi i buket ruža, a za Tačija boca domaće Tomovače, i odmah sklopiti mir, prijateljstvo, političke i ekonomske dogovore, i eto mir na Balkanu! Da masovno idemo na odmor u Hrvatsku, a Albanci da dolaze da nam rade, zidaju kuće, šegaju drva! Da se volimo i poštujemo kao u Titino vreme!! Vučiću, jel' tako???

Juznoprugas

pre 5 godina

Nije tako i nece biti nikakvog pomirenja dok Srbija na izadje na Jadransko more , dok ne pripoji Republiku Srpsku i dok ne oslobodi Kosovo i dok se ne vrati u sastav juzne Srbije Kumanovo deo Skoplja i Prilep!

Djordje

pre 5 godina

Hrvati kao i Njemacka 1945 moraju da se suoce sa zlocinima koje su pocinili. Njemacka je platila cenu ali se Hrvatska izvukla preko Yugoslavije i nikad im nije doslo u glavu sta so oni zapravo pocinili nad srbskim civilima.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija