• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/avaz.ba

27.04.2018

11:25

VESLI KLARK PRIZNAO DA SE PLAŠI RUSA!: Amerika mora da ojača poziciju na Balkanu!

Politika

VESLI KLARK PRIZNAO DA SE PLAŠI RUSA!: Amerika mora da ojača poziciju na Balkanu!

Podeli vest

Bivši komandant NATO Vesli Klark rekao je da je uticaj Rusije na Balkanu opasno porastao i objašnjava šta treba uraditi kako bi se on suzbio

 - Nema sumnje da Rusija pokušava da poveća svoj uticaj u regionu. Oni su to uvek želeli!  - rekao je klark za Avaz.ba.

On je to obazložio prisećajući se jednog razgovora u Moskvi,tokom priprema konferencije u Dejtonu 1995. godin, kada mu je  ruski generalpukovnik rekao "Vi Amerikanci, dolazite u naš deo Evrope".

Klark tvrdi da je to uvek bio ruski stav – „to su naše zemlje, to je naše“. Rusija je uvek smatrala Balkan i istok Evrope – svojima, ocenio je Klark i dodao da sada žele celu tu oblast da vrate pod svoje okrilje.  

Klark je nedavno objavio tekst u „Vašington Postu“, u kom je napisao da je Balkan u predratnom stanju i da EU i SAD moraju hitno da deluju.

- SAD moraju da budu više angažovane i snažnije da podrže aktivnosti EU. Unija, pak, mora insistirati na razumnim standardima koje treba, naprimer, da ispunjavaju sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Građani BiH moraju biti sigurni da neće doći do raspada države, da se nijedan njen deo neće otcepiti.

Tanjug


Klark je rekao i da SAD treba da se vrate na neke ranije pozicije, kada je bio vidljiv snažniji angažman, dodajući da treba ohrabriti američke biznismene da investiraju ne samo u BiH već i u celi jugoistok Evrope. 

- Kada je BiH u pitanju, upravo tu treba što više investirati, otvoriti nova radna mesta, perspektivne fabrike, praviti dobre proizvode, kako bi ljudi mogli da počnu da se vraćaju u svoju domovinu, a ne, kako je oceno, da masovno idu iz nje.

Klark, koji ima privatnu firmu, ipak ne vidi sebe kao jednog od investitora u BiH.

- Moja firma ne radi investicije. Ali, smo spremni da pomognemo - rekao je bivši NATO general.

Govoreći o ideji SAD da otvore vojnu bazu u Brčkom, Klark je rekao ne treba otvarati vojne baze, ako za to nema potrebe.

Ne mislim da u Brčkom treba uraditi tako nešto, ne vidim šta su razlozi, tako da tu ideju ne bih podržao.

Klark je na kraju ipak rekao da misli da BiH treba da postane deo EU, ali i da na kraju uđe u NATO.

- Mislim da u BiH treba da radimo na dva polja: iznutra, ali i u Srbiji. Ta država treba da postane deo EU, a voleo bih i da, na kraju, uđu u NATO - rekao je Klark. 

UZBUNA! VESLI KLARK TRAŽI OD TRAMPA DA KRENE NA BALKAN: Rusi su tamo sve moćniji, a to nije biti dobro za EU, SAD i NATO!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Coyote Nervosius

pre 5 godina

Podignuti Interpolove crvene poternice protiv svih inostranih političara, NATO generala koji su učestvovali u bombardovanju 1999. godine, zbog kršenja običaja ratovanja, upotrebe zabranjenog oružija, napada na civilne ciljeve kao i ubistva civila, kao i nepoštovanja povelje ujedinjenih nacija i rezolucije 1244.

jadranin

pre 5 godina

Ma kakav je ovo general. Ovo je običan mufljuz i ubica Srpskog naroda. Da je pravde odavno bi nosao bukagije.

Miki

pre 5 godina

Podržavali ste separatiste i cepali jugoslaviju protivno međunarodnom pravu i poštovanju integriteta zemlje a sada hoćete celovitu BiH :( Poštovanje međunarodnog prava i demokratija nisu bitni za Ameriku(USA) kada su u pitanju njeni interesi.Veliko licemerije Natoa i amerike :(

Crna Gora

pre 5 godina

Ne plašite se Rusa. Mi smo se lako izborili protiv njih. Oni samo lažu i spletkare a nemaju stvarnu moć za bilo šta. Oko Putina su sve sami nesposobni idioti.

Rista

pre 5 godina

To samo govori da su to samo prazna lica, bez duše i bez emocija. Vesli Klark NAJVEĆI UBICA U MODERNOM SVETU.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija