• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dakić

27.04.2018

19:50

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ ZA INFORMER: Hrvati nikad neće moći da ga zataškaju, JASENOVAC JE ZLOČIN KAKAV SVET NIJE VIDEO!

Politika

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ ZA INFORMER: Hrvati nikad neće moći da ga zataškaju, JASENOVAC JE ZLOČIN KAKAV SVET NIJE VIDEO!

Podeli vest

Prvi čovek SPC ogorčen zbog pokušaja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da negira stravične zločine u najvećem logoru u Drugom svetskom ratu

U ustaškom logoru Jasenovac počinjen je zločin genocida kakav svet nikada nije video i Hrvatska, šta god radila, neće moći da ga zataška.

Ovako u izjavi za Informer patrijarh srpski Irinej komentariše najnoviji pokušaj hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da negira genocid u jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, u kom je stradalo više od 600.000 Srba, Jevreja i Roma.

Falsifikovanje istine

Patrijarh SPC ogorčen je zbog predloga Kitarovićeve da se formira međunarodna komisija koja bi utvrdila tačan broj ubijenih u Jasenovcu. On u ovoj inicijativi vidi sramotan pokušaj zvaničnog Zagreba da relativizuje i zataška najstrašnije ustaške zločine.

mojugao

TVRTKO JAKOVINA HRVATSKI ISTORIČAR

 Ako neko misli da se međunarodnom komisijom mogu rešavati dileme u nauci, onda čini veliku štetu nauci ili o nauci ništa ne zna. Znamo jako dobro o čemu govorimo kada govorimo o Jasenovcu.

- Šta da vam kažem o takvim pokušajima, o pokušajima negiranja genocida? Reč je o zločinu kakav svet nije zapamtio! O njemu se ne može reći nekoliko rečenica, to je zločin koji ne može da se opiše, a njegovu monstruoznost je teško shvatiti... Sve što sam rekao na komemoraciji kod Jasenovca pre nekoliko dana mislim i ponavljam i danas, kada se ovakvi pokušaji plasiraju - rekao nam je juče patrijarh.
Njegova svetost tada je u potresnom govoru poručio da srpski narod nikada neće zaboraviti svoje žrtve.

- Više od 20.000 dece ubijeno je u ustaškom logoru Jasenovac, ali srpski hrišćanski narod mora praštati. Ovde su ubijani i oni najneviniji, deca. Ovo je sveta zemlja natopljena krvlju Svetih mučenika jasenovačkih. U 20. veku, vremenu nauke i razvoja, stradali su Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti iz drugih naroda. Možemo samo zamisliti kako je bilo kada izmučena deca prizivaju roditelje, a bezdušni čovek im seče glave, vadi oči i muči ih- rekao je patrijarh Irinej, dodajući da će 'Bog suditi onima koji su počinili zverstva'.

Dačić: Istinu ne mogu sakriti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić oštro je za Informer prokomentarisao pokušaje Hrvatske da relativizuje zločine u Jasenovcu.
- Pa šta još da nas čudi od Hrvatske?! Pokušaji da se negira dobro poznata istina o jednom od najvećih stratišta na svetu podrivaju osnove civilizacijskih tekovina! Pa zamislite da Nemačka i Angela Merkel pokušaju da relativizuju zločine nacista i Holokaust u Aušvicu... Oni to nikada ne bi učinili. Ovakvi pokušaji Zagreba uvreda su za sve žrtve ustaškog režima i stradale u tom logoru smrti. Ali istinu ne mogu sakriti - poručio je Dačić.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pre dva dana je zatražila da se utvrdi 'prava istina' o najvećem logoru smrti u ustaškoj NDH i da se ponovo prebroje žrtve?!

- Već godinama se manipuliše brojem žrtava u cilju sprovođenja prljave kampanje protiv Hrvatske. Istina o Jasenovcu ne sme biti oružje u rukama bilo koga ko želi da promoviše nešto protiv Hrvatske - navela je Kitarovićeva i podržala predlog hrvatske javnosti da se formira međunarodna komisija koja bi utvrdila "pravu istinu o Jasenovcu".

HRVATI DIVLJAJU I SLAVE KLANJE SRBA, BRISEL SRAMNO ĆUTI! Sad je to sasvim jasno: EU VOLI USTAŠE!

Istorija je rekla svoje

Ugledni istoričari upozoravaju da je jako opasno prekrajati istoriju i ističu da su činjenice o Jasenovcu jako dobro poznate. Tako Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, kaže da je reč o najvećem koncentracionom logoru kojim su upravljali Hrvati.
- Činjenica je da je Jasenovac bio najveći koncentracioni logor na ovim prostorima, da su njime upravljali Hrvati, a ne Austrijanci ili Nemci i da su ubijana čak i deca. O zločinima u Jasenovcu govore i izveštaji predstavnika nacističkih vlasti u Zagrebu, a zemaljska komisija Hrvatske je posle Drugog svetskog rata utvrdila da je tamo pobijeno više od 600.000 ljudi - istakao je Pavlović.

Strahote Jasenovca

screenshot

* Najveći koncentracioni logor u NDH
* Postojao od avgusta 1941. do aprila 1945. i u njemu je ubijeno između 500.000 i 700.000 Srba, Jevreja, Roma
* U procesu 'pročišćenja Hrvatske nacije' ubijeno je više od 73.000 dece, od kolevke do 14 godina starosti
* Ustaše su zatvorenike klale posebno oblikovanim noževima, ubijale su ih sekirama, maljevima i čekićima
* Streljali su ih ili vešali, a neke žive spaljivali u usijanim pećima ili davili u Savi 

PATRIJARH IRINEJ U MLAKI KOD JASENOVCA: Bog će suditi onima koji su činili zverstva!

OPET BI DA KOLJU SRBE! Ustaše u Jasenovcu razvile zastavu "ZA DOM SPREMNI"!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Olivera

pre 6 godina

PODHITNO lobirati kod Ruskog patrijarha, Izraela, koga bilo samo da i ovo ne zataskaju, kao sto su sve do sada....bili smo i dalje smo im isluzena kobila, sa kojom rade sta im je volja!

Zoran52

pre 6 godina

Ništa od lobiranja,ako Rabin u Zagrebu i EU poziva jevrejske turiste da ne nose svoje okrugle kapice,nacionalno obeležje,onda je fašizam ponovo jači od zdravog razuma, zahvaljujući EU i njihovim čedom NDH kog su podigli iz pepela 1991. Jevrejski lobi je posustao, Vizental davno umro,borba stala. Srbi su doživeli novi holokaust od 1991,možda će se Jevreji setiti prošlosti da žrtve ne ostanu brojke u zaboravu.

Srbin

pre 6 godina

Evrpska unija stiti ustase jer vecina zemalja evropske unije bile su na strani nacista

SS

pre 6 godina

Da li ste tom svetu organizovali,pripremili promocije slika,dokumentaraca stradanja Srba,izložbe,agitovanja na svet,šta nam radi dijaspora,niko ništa nikad.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija