• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dobromirović

01.05.2018

13:41

INTERVJU KOJI JE UZDRMAO REGION! IVICA DAČIĆ: Ako Hrvati žele rat, PA IMAĆE RAT!

Politika

INTERVJU KOJI JE UZDRMAO REGION! IVICA DAČIĆ: Ako Hrvati žele rat, PA IMAĆE RAT!

Podeli vest

Ako Zagreb povuče ambasadora, uzvratićemo istom merom. Spremni smo da ovu 'igru' odigramo do kraja, pa čak i prekidom diplomatskih odnosa. Plašim se da je 'srpski problem' u Hrvatskoj neizlečiva bolest

Ukoliko zvanični Zagreb odluči da povuče hrvatskog ambasadora iz Beograda, kako se spekuliše, isto ćemo uraditi i mi sa našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu 'igru' odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je 'srpski problem' u Hrvatskoj jako teška i neizlečiva bolest!

Ovo u prazničnom intervjuu za Informer kaže Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova. Dačić nas uverava da će država primeniti sve recipročne mere u odnosu na Zagreb.

Ne mogu nas blokirati
Nije izvesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otvaranje novih poglavlja

Ne damo Kosovo! Tačka!

Da li se iza rogobatne konstrukcije 'pravno obavezujući sporazum' zapravo krije zahtev Evropske unije da priznamo lažnu državu Kosovo?
- Ova Vlada Srbije i ovaj predsednik Srbije nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Tačka! Insistiramo na primeni Briselskog sporazuma. Tačka. Tražimo formiranje ZSO. Još jedna tačka!

- Oni su našeg ministra odbrane proglasili za personu non grata, mi smo to, kao što ste videli, odmah uradili sa njihovim ministrom. Naša politika sa Hrvatima je reciprocitet. Dakle, ako Hrvatska bude povukla ambasadora, Srbija će uzvratiti istom merom. Povući ćemo odmah našu ambasadorku iz Zagreba. Recipročne mere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni, mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo. Ipak, nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabilnost u čitavom regionu...

Novak Đurović


Poslednja vest iz Zagreba glasi da neki zvaničnici čak traže prekid diplomatskih odnosa sa Beogradom...
- Hrvatska je krenula pogrešnim putem. Ne znam šta će da urade. Ali, ponavljam, Srbija će reagovati i uvek odgovoriti istom merom jer je to diplomatsko pravilo. Reciprocitet je majka diplomatije! Tako radi i Donald Tramp. Tako radi i Vladimir Putin.

Dakle, ako to Hrvati hoće, prekidamo i diplomatske odnose?
- Odgovorio sam.

Opozicija nema legitimitet

Kako komentarišete opoziciju posle beogradskih izbora?
- Opozicija je izgubila ne samo izbore već i svoj legitimitet. Njihov program su ili međusobne svađe ili bezrazložne kritike vlasti i pljuvanje sopstvene države. Zato sam i pričao da je zajedno sa gradskim trebalo održati i parlamentarne izbore. Da se vidi koliko ko vredi u Skupštini Srbije.

Može li se sve ovo ipak nekako zaustaviti?
- Srbija je spremna da odustane onog trenutka kada Hrvatska ukine besmislene mere prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Ovo svakako nije put kojim treba da idemo. Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imaće diplomatski rat!

Da li je moguće da nam Hrvati zbog ovog blokiraju pregovore sa Evropskom unijom?
- Mislim da nije izvesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom. I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena.

Laju na J od Jasenovac
Hrvati bi iz osećanja počasti za žrtve trebalo da ćute, a ne da traže nove istrage i da laju na svaki pomen J od Jasenovca

Zagreb radi i na reviziji istorije. Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović traži formiranje posebne međunarodne komisije koja će utvrditi 'pravu istinu' o Jasenovcu?
- Imamo mi dosta problema iz prošlosti. Slučaj 'Vulin' samo je kulminacija zataškavanja zločina. Hrvatska godinama negira strašne ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima. Na sve moguće načine trude se da ih relativizuju. I zaista se bojim da je za Hrvatsku 'srpski problem' jako teška, neizlečiva bolest.

Obnova diplomatije

Najavili ste drastične promene u MSP?
- Biće velikih promena ove godine u najmanje četrdesetak diplomatsko-konzularnih predstavništava. Veliki broj zaposlenih ispunio je uslove za odlazak u penziju, pa je potrebna obnova diplomatije i donošenje novog Zakona o spoljnim poslovima.

Kako je moguće da negiraju čak i Jasenovac?!
- Pazite, Hrvatska je svojevremeno uputila Srbiji notu zbog mojih izjava u UN o Jasenovcu. Bio sam zaprepašćen takvim licemerjem i bezobrazlukom! Oni su notu poslali telegramom, a moj plan je da im preporučenom poštom pošaljem imena i prezimena 20.000 dece koja su ubijena u tom i u drugim koncentracionim logorima. Bar bi iz osećanja počasti za žrtve morali da ćute, a ne da traže nekakve nove istrage i da laju na svaki pomen J od Jasenovca. Zamislite, molim vas, oni su očekivali da im se izvinimo za izložbu o tome kako su nas klali i ubijali!?!

Novak Đurović


A kako komentarišete to što Evropska unija uporno ćuti?
- Ne možemo da očekujemo da Evropska unija reaguje protiv Hrvatske. Možemo da kažemo da su to očigledno dupli aršini, ali Brisel izgleda tako funkcioniše. Činjenica je da je nemoguće da se desi da ispred Mauthauzena ili Dahaua stoji tabla sa natpisom 'Hajl Hitler' ili 'Zig hajl', ali zato ispred Jasenovca stoji tabla sa 'Za dom spremni'.

I Evropi bih udario reciprocitet
Lično, da se samo ja pitam, i Evropi bih udario reciprocitet! I za vize, i za takse, i za poniženje naše države... Pa kad bi to osetili, drugačije bi se ponašali

Dobro, zašto onda hoćemo u tu i takvu Evropsku uniju?
- Mislim ipak da, uprkos svemu, Srbija treba da nastavi sa svojom politikom, uz odbranu dostojanstva. Evropska unija jeste zainteresovana da ovaj region bude deo evropskih integracija i to bi bio njihov najveći uspeh. Nije ovde stvar da li ćemo i kada ući u Evropsku uniju, već da sredimo naš život i državu.

Oni nas kao hoće, a uvode nam takse i dozvole za ulazak u Šengen...
- To jeste veoma loša odluka i poruka, iako govore da to neće važiti samo za nas, već za sve na Zapadnom Balkanu. Znate, svako voli da prikuplja pare. Možda bi i mi trebalo tako da se ponašamo. Iako znam da se predsednik Vučić ne bi složio sa mnom, ja lično bih svima udario reciprocitet! I za vize, i za takse, i za poniženje naše države... Pa kad bi to osetili, drugačije bi se ponašali.

Ne mislim o rekonstrukciji Vlade

Hoće li biti uskoro rekonstrukcija Vlade?
- Kao što sam već rekao, nisam protiv rekonstrukcije Vlade, mada sa mnom niko o tome nije pričao. Ali ima ko o tome da misli. Ne mešam se drugima u resore, trudim se da budem timski igrač.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17