• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf rs

02.05.2018

22:37

 A, SAD I ZVANIČNO! BRISEL ZATVORIO VRATA SRBIJI: U budžetu EU do 2027. nema naše zemlje, 2025. je bila šarena laža?!

Politika

A, SAD I ZVANIČNO! BRISEL ZATVORIO VRATA SRBIJI: U budžetu EU do 2027. nema naše zemlje, 2025. je bila šarena laža?!

Podeli vest

Evropska komisija predložila je danas povećanje budžeta za period od 2021. do 2027. godine na 1,28 biliona evra, koji treba da bude popunjen posle istupanja Britanije iz EU. Međutim, uprkos većem novcu u zajedničkoj kasi još dvadesetosmorke, nisu predviđena sredstva za dalje proširenje Unije

S tim u vezi, postavlja se otvoreno pitanje evropske perpsektive Srbije, s obzirom na to da je naša zemlja označena kao lider u tom procesu i do danas je 2025. označavana kao moguća godina prijema Beograda u evropski klub.

Evropska komisija je za period od 2021. do 2027. godine predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu, kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemlja članica.

Evropska komisija predložila je veća izdavanja i za odbranu i bezbednost EU, upravljanje spoljnim granicama, unutrašnju bezbednost, digitalizaciju, očuvanje životne sredine kao i pomoć susednim zemljama i ostatku sveta na prvom mestu u cilju rešavanja migracione krize.

- Današnjim predlogom predstavljamo pragmatičan plan za to kako da sa manje postignemo više - rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Međutim, u tom predlogu za sada nema prostora da bude i više članica Unije.

Na ovu mogućnost je upozorio još sredinom prošle godine šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je tada kazao da se donosi budžet EU za sedam godina i da ako u tom budžetu nema planiranih sredstava koja bi bila namenjena za ulazak nekih zemalja za članstvo EU, onda se stiče utisak i bojazan da će se „ta tema sve više odugovlačiti".

Kako je naveo, stoga smatra da je pravo vreme da se ta tema postavi i da EU kaže šta u stvari planira sa Srbijom.

- Naš narod treba da zna kakva je dinamika, da li EU računa na naš ulazak i koja bi to bila dinamika - rekao je Dačić.

Pixabay

U međuvremenu, Evropska komisija je izašla sa planom za Srbiju. Početkom februara ove godine, komesar za proširenje Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini predstavili su Strategiju za proširenje na Zapadni Balkan, u kojoj su Srbija i Crna Gora označene kao vodeće u tom procesu, i koje bi već 2025. godine mogle da se nađu u tom klubu.

ŠOKANTNO OTKRIĆE! RUSI FINANSIRALI ODVAJANJE CRNE GORE OD SRBIJE: Tajkun Deripaska unajmio Trampovog čoveka Manaforta, PUTIN ZNAO ZA SVE?!

Ali, dramatizacije nikada ne nedostaje. Francuski predsednik Emanuel Makron, označen kao novi lider Starog kontinenta, prilikom nedavnog obraćanja u Evropskom parlamentu snažno je odbacio mogućnost daljeg proširenja, dok se EU ne sprovede unutrašnju reformu.

Iako poznavaoci prilika kažu da su to dva odvojena procesa, koja se međusobno ne isključuju, ova izjava je dočekana sa zebnjom. Ništa ohrabrujuća nije najnovija vest, odnosno da u zajedničkoj kasi nisu predviđena sredstva za proširenje Unije.

SRPSKA I FBiH NA NOGANA, ŠTA ĆE ODLUČITI VUČIĆ I ERDOGAN: Trasa autoputa Beograd-Sarajevo biće dogovorena u Ankari!

- Nisu jasno naznačena sredstva, ali ona mogu biti dodata, odnosno može da se otvori linija. Nije sada zakucano da je nemoguće da dođe do proširenja - kaže Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Ipak, napominje da imajući u vidu sadašnje raspoloženje i situaciju unutar Unije, kao i Makronovu izjavu, nije iznenađena što eksplicitno nisu navedena sredstva u nacrtu budžeta EU za period do 2027. godine.

- Videćemo šta će biti na Samitu u Sofiji. Umesto proširenja, insistira se na povezivanju - kazala je Grubješić.

Generalna sekretark EPuS kaže da Srbija još nije spremna za članstvo u EU i da smo toga svesna.

ODLIČNE VESTI! VUČIĆ IDE KOD PUTINA 8. MAJA: Dvojica državnika razgovaraće u Kremlju o TRI NAJVAŽNIJE TEME!

- Ali, ako ostane onaj vremenski okvir, odnosno 2025. godina, to bi i nama dalo podsticaj da se pripremimo - istakla je Grubješić.

Ona podseća da smo u procesu pregovaranja, te da se nada da će nam tokom junskog samita otvoriti još poglavlja.

fotomontaža

- Mi to sve treba da radimo zbog nas, a ne zbog njih - ponovila je Grubješić, sada već čuvenu rečenicu. Dodala je i da prilikom priključenja drugih zemalja EU nisu u prethodnim budžetima Unije eksplicitno navođena sredstva za proširenje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Toni B

pre 4 godine

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je 10. 9.2019. da će Dubravka Šuica, potpredsjednica EK-a za demokraciju i demografiju, biti zadužena za konferenciju o budućnosti Europe koja bi trebala pokazati kakav EU žele njegovi građani. Konferencija bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Za vrijeme dok Hrvatska bude predsjedavala EU, u petom mjesecu 2020., Andrej Plenković biti će domaćin samitu Europskog vijeća na kojem će se donijeti odluka što dalje sa proširenjem i uopće o stvarima važnim za budućnost EU. Sve će se napraviti da bude bolje nego do sada. Nada i perspektiva mora opstati. To je naša obaveza.

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija