• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović

03.05.2018

14:51

NAREĐIVAO SILOVANJA I KLANJA SRBA, A SUD U SARAJEVU GA OSLOBODIO! Atif Dudaković i BiH se rugaju nevinim žrtvama!

Politika

NAREĐIVAO SILOVANJA I KLANJA SRBA, A SUD U SARAJEVU GA OSLOBODIO! Atif Dudaković i BiH se rugaju nevinim žrtvama!

Podeli vest

Sud BiH oslobodio generala Atifa Dudakovića i 12 njegovih saboraca iako ih za zločine nad srpskim civilima terete konkretni dokazi. Njihova zverstva snimljena kamerom, ali to nije bilo dovoljno ni za pritvor!?

Bivši komandant Petog korpusa Armije BiH, general Atif Dudaković, koga više nego konkretni dokazi terete za najstrašnije zločine počinjene nad srpskim civilima u Bosanskoj krajini, u nedelju je pušten na slobodu, samo dva dana pošto je uhapšen.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Dudakovića u Bihaću zbog sumnje da je lično naredio monstruozne ratne zločine nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Međutim, Sud BiH je odbacio predlog tužilaštva za određivanje pritvora i Dudaković i još 12 njegovih saboraca pušteni su na slobodu!

Dvostruki aršini

Radio-televizija Republike Srpske objavila je detalje iz zapisnika sa sudskog ročišta, a u kojem se detaljno opisuju Dudakovićeva naređenja za likvidaciju srpskih vojnika i civila. Ipak, to izgleda nije bilo dovoljno sudiji Darku Samardžiću da donese odluku o pritvoru za Dudakovića?! U optužnici se, inače, navodi da je Dudaković lično naređivao ubijanje civila i ratnih zarobljenika, a neke od tih naredbi su snimljene i video-kamerom. Takođe, navodi se da je Dudaković pre početka napada na Bosansku krajinu svojim borcima izdao direktivu: 'Ubijte, koljite, silujte, palite sve što je srpsko'!
Advokat Svetozar Vujačić kaže za Informer da je ovakav rasplet događaja sasvim očekivan.
- Šta se drugo moglo očekivati kada su Izetbegović i Zvizdić odmah prvog dana osudili hapšenje Dudakovića i njegovih saboraca?! Tamo, u Sartajevu, svako ko nije Srbin ne može biti predmet optužbe. Ratne zločine su, prema njihovom mišljenju, činili samo Srbi, a tako je i u Hagu suđeno - ističe Vujačić.

Ko je zločinac Atif Dudaković?

Informer

* Pripadnici Petog korpusa Armije BiH, pod komandom Dudakovića, palili su srpska sela u Bosanskoj krajini u nastavku zločinačke akcije 'Oluja' 16. i 17. septembra 1995. U toj akciji ubijeno je oko 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.
* Televizija BN emitovala je video-snimak nastao 9. jula 1994, na kojem se vide pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, koje je zarobio Peti korpus. Dudaković je tada pred kamerama izdao naredbu: 'Streljati ih na licu mesta!'
* U maju prošle godine Dudaković je pozvao sve Bošnjake starije od 17 godina da se naoružaju, poručujući da "rat nije završen"



General u penziji Božidar Delić takođe je oštro osudio odluku suda BiH, ukazujući na to koliko su ovakve odluke opasne.
- U slučaju Dudakovića, baš kao i slučaju Nasera Orića, sudije nesumnjivo imaju dvostruke aršine. Po jednima sude Srbima, a po drugima svojima. Zločini njegovih jedinica su monstruozni i čak su zabeleženi kamerom, a ima i dosta svedoka, ali ništa od toga nije dovoljno sudu u Bosni. U Hrvatskoj i BiH prisutan je poseban odnos prema 'svojim' zločincima, oni se smatraju herojima ako su ubijali Srbe - napominje Delić, dodajući da je potpuno uveren da će Dudaković mirno provesti ostatak svog života bez ikakve presude.

Ismevaju srpske žrtve

Advokat Toma Fila ocenio je oslobađanje Dudakovića kao skandalozno i poražavajuće.
- Ovo je još jedan dokaz da se pravosuđe Bosne i Hercegovine grubo podsmeva srpskim žrtvama. Nažalost, sve to se dešava uz podršku naših tzv. prijatelja sa Zapada. Pravda za Srbe očigledno nikada neće biti zadovoljena - zaključuje Fila.

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) MUČNI DETALJI ZLOSTAVLJANJA SRBA sudiji nedovoljni za pritvor Dudakovića?!

Hrvatski sud: Tompson je ok, 'Za dom, spremni' je pesma!?!

Tanjug

Prekršajni sud u Slunju oslobodio je juče optužbi proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona, koji je bio osumnjičen za remećenje javnog reda i mira zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom, spremni" na koncertu u Slunju, 5. avgusta 2017, na proslavi godišnjice "Oluje".
Sud je, verovali ili ne, odlučio da Tompson nije podsticao mržnju pokličem "Za dom, spremni". Postupajuća sudija je navela da je taj poklič "sastavni deo stihova njegove pesme 'Bojna Čavoglave', te da u tome nema ničeg spornog'!?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nele

pre 5 godina

A Saban Saulic peva pesmu o Dudakovicu "heroju".A mi niste ! Mnogo muslimana se afirmise u Srbiji a Srbi u federaciji BiH nemaju nikakva prava.Gledam juce na TV kako se politicari Dacic i Antic ljube sa Sabanom Saulicem.A mi nista !

hag

pre 5 godina

Šta će kad nema niti jednog pravoslavnog eroja o kojemu bi pjevao. Svi su u Hagu ili su negdje pobjegli još 90ih ;) Nije do Šabana što pravoslavni nikad nisu imali eroje...vec samo pi*ke ;)

Mladen

pre 5 godina

Samo otcepiti rs pa nek oni u balistanu rade sta im je volja

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija