• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2018

12:16

GOJKOVIĆ: Cilj komisije za posledice bombardovanja je istina!

Politika

GOJKOVIĆ: Cilj komisije za posledice bombardovanja je istina!

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković predala je danas u skupštinsku proceduru predlog da se formira komisija za istragu o posledicama NATO bombardovanja 1999. po zdravlje građana Srbije

- Važno je da se otkrije uzročno-posledična veza između ovog brutalnog bombardovanja naše države i porasta malignih oboljenja i drugih teških oboljenja, pogotovu zbog upotrebe projektila sa osiromašenim uranijom - kazala je Gojković na konferenciji za novinare u skupštinskom zdanju.

Komisija će raditi na osnovu Izveštaja koji je dobila od predsednika italijanske komisije, koja govori i o smrtnim slučajevima i teškim bolestima koje su izazvani osiromašenim uranijumom, a deo izveštaja, kako je dodala Gojković, se odnosi na vojnike koji su bili na KiM.

- Naš zadatak je veoma važan zato što je ovo obaveza nas kao poslanika da građanima Srbije predočimo do kakvih rezultata smo došli, da im predočimo istinu i da javnosti Srbije kada se završi ovaj rad saopštimo rezultate - navela je predsednica parlamenta.

Gojović je inače predložila da se formiranje komisije stavi na dnevni red po hitnom postupku, dodajući da se nada da će predlog biti jednoglasno usvojen i da će se naći na devnom redu prve naredne sednice.

- Ovde nema politike, ovo je u interesu svakog građanina ove države i ovde nema optužbe za bilo koga. Nama je cilj da dođemo do istine o interesu građana Srbije i onih koji su oboleli, njihovih porodica i svih nas koji živimo u ovoj državi. Zato očekujem da poslanici budu na toj sednici, da glasaju i omoguće ovoj Komisiji rad na jednako dobar način kako su to uradile naše italijanske kolege - kazala je Gojković.

U komisiji će, navela je, biti poslanici, a njen je predlog da na čelu bude predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

Rok za prvi preliminarni izveštaj komisije je kraj 2020, s tim što će ona biti u obavezi da na šest meseci obaveštava parlament o svom radu.

Gojković je rekla i da komisija treba da bude mala i efikasna, jer je potrebno u njen rad kasnije uvesti i naučne ustanove, stručna lica, ne samo poslanika.

- Mi kao poslanici imamo širinu da postavljamo pitanja onima koje ćemo pozvati na razgovor i da postavimo neka pitanja koja neko drugi možda ne može da postavi. Mi nismo diplomate, prema tome, možemo otvorenije da pitamo i istražujemo - kazala je Gojković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17