• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2018

13:39

VULIN: Garda će imati još važniju ulogu!

Politika

VULIN: Garda će imati još važniju ulogu!

Podeli vest

Svečanim defileom i prikazom dela tehnike u kasarni „Dedinje“ pripadnici Garde Vojske Srbije proslavili su Dan jedinice, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je poručio da će u skladu sa naređenjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u skladu s organizacionim promenama, Garda imati još važniju ulogu

- Ne samo ulogu onog najlepšeg, onog prvog kog pokažemo pred gostima na ponos i na slavu, već i još snažniju ulogu kao borbene elitne jedinice - rekao je Vulin, koji je defileu prisustvovao kao izaslanik predsednika Vučića.

On je čestitao Dan svim sadašnjim i bivšim pripadnicima Garde i naglasio da je ta jedinica uvek bila na onos svom narodu i na strah onome ko ovom narodu i zemlji misli loše.

Prema njegovim rečima, bio je veliki dan kada je Miloš Obrenović pozvao da se „ono najbolje i najlepše iskupi iz svog naroda“ kako bi se formirala Garda.

- Od tada do danas i veliki Miloš i svaki sledeći vladar Srbije obraćao se onom jedinom zbog čega vredi živeti i postojati, onom jedinom ko nikada nije izgubio ni izdao, onom jedinom što je izvor i razlog našeg postojanja - svom narodu. Iz našeg naroda od tada pa do danas izlazili su najbolji, birali su se među najboljima, da bi sa ponosom i čašću nosili ime Garde - rekao je Vulin i odao da je ta elitna jedinica Vojske čuvar Srbije, njene tradicije, ali slobode iznad svega.

On je istakao da su se nizali ratovi koje nismo tražili i koje nismo vodili po svojoj volji, kojima nismo bili ni uzrok ni vinovnik, a da je svaki naš vojnik, a posebno gardista, pokazivao da su Srbi nesalomivi dokle god veruju u slobodu.

Ministar Vulin je zahvalio gardistima na njihovom požrtvovanju, svakodnevnoj upornosti, ljubavi koju osećaju prema svojoj zemlji i bezrezervnoj odluci da za Srbiju i zbog nje žive.

Govoreći o istorijatu Garde Vojske Srbije i njenim današnjim zadacima, komandant te jedinice general-major Milomir Todorović istakao je da je Garda uvek bila u prvim redovima kao snaga i uzdanica vojske.

- Stoosamdeset osma godišnjica Garde Vojske Srbije, koju obeležavamo, povod je i prilika da se osetimo izuzetnim jer pripadamo društvu koje izuzetno ceni svoju vojsku i doživljava je kao deo svog integriteta i sopstvenog dostojanstva. Pripadamo narodu koji slobodu smatra za vrhunsku i bezuslovnu vrednost i u tome prepoznajemo svoju dužnost i obavezu - rekao je Todorović, dodajući da je Garda čuvar i garant tih vrednosti.

Na svečanosti su uručena priznanja nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Garde.

Pored Vulina. svečnosti su prisustvovali i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici verskih zajednica, organizacija i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih vlasti, boračkih organizacija i brojne druge zvanice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija