• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.05.2018

09:23

PREMIJERKA NUDILA OSTAVKU ZBOG UDARA MINISTARKI?! Vučić presekao: NE DOLAZI U OBZIR!

Politika

PREMIJERKA NUDILA OSTAVKU ZBOG UDARA MINISTARKI?! Vučić presekao: NE DOLAZI U OBZIR!

Podeli vest

Hrvatska slikovnica za predškolce "Moja dugina porodica" u kojoj "Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata" izazvala je oštru polemiku između ministra za inovacije Nenada Popovića i premijerke Ane Brnabić, a taj njihov sukob poslužio je kao povod za direktan udar ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na premijerku tokom sednice Vlade, koja je umalo okončana ostavkom predsednice, pišu Novosti.

Prema izvorima Novosti, u otvoreni verbalni sukob premijerke i Popovića umešale su se i Mihajlovićeva i Joksimovićeva, otvoreno braneći Popovića koji je pre dva dana na Tviteru negodovao zbog sporne slikovnice. 

Premijerka je ponudila ostavku predsedniku Aleksandru Vučiću na šta je on, kako saznaje list, odgovorio da to ne dolazi u obzir.

Predsednica Vlade, koja je još pre zasedanja javno ukorila Popovića, otvorila je sednicu, kako navode "Novosti", sledećim rečima: "Baš ti hvala, Nenade, na ovome što si uradio. Od toliko bitnih tema za državu ti se baviš perifernim stvarima".

Popović, koji je na Tviteru napisao "da nam u trenutku kada se borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske uvoze gej slikovnice, da se to pod nitno mora zaustaviti i stati na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata, odgovorio je: "Nisam imao nameru nikoga lično da uvredim. Ipak, neću odustati od svog ličnog stava na kojim imam pravo".

mbpi.gov.rs

On je, kako nezvanično saznaju Novosti, istakao da ga niko nije zaštitio kada su aktivisti LGBT populacije otvoreno pretili njemu i njegovoj porodici. Naveo je da mu "nije manir da se svađa sa ministrima i da dosad u vladi nije uvredio nijednog kolegu, niti će".

Mikrofon je zatim uključila Zorana Mihajlović braneći pravo Popovića na stav i kritikujući premijerku koja je napala ministrov rad zbog jednog tvita.

Popoviću je "čuvala leđa" i Jadranka Joksimović, upitavši da li su po našim zakonima dozvoljeni istopolni brakovi.

- Ako jesu onda Nenad nije u pravu, ali ako nisu, što jeste slučaj, onda je on u pravu - istakla je ministarka, prenose Novosti.

Ovom polemikom ponovo su se podigle tenzije između dve ministarke i premijerke, koja je ostala u čudu posle nastupa Joksimovićeve i Mihajlovićeve. 

Posle opomene predsednika Vučića da javno ne ulaze u u sukobe, strasti su se smirile, na kratko, piše list.

Pre sednice Vlade, Popović je saopštio da je izneo stav kao "roditelj i građanin Srbije kojem suna prvom mestu tradicionalne vrednosti".

- Izneo sam legitiman stav, a sa druge strane, umesto bilo kakvih argumenata za ili protiv tog stava dobio sam najdirektnije pretnje i vređanje mene i moje majke. I to od onih koji se najviše zalažu za slobodu mišljenja i široku toleranciju u društvu. Je l to njihova tolerancija i demokratija - upitao je Popović.

POPOVIĆ: Poštujem premijerku, ali i ona mora da poštuje moje pravo na lični stav!

Premijerka je istakla da je Popović uvredio deo građana Srbije za koje radi i koji plaćaju vladu i poručila da bi volela da kada bi se ministri malo više bavili svojim poslom, a ne iznosili lične stavove na razne teme, koje nisu u njihovoj nadležnosti: 

- Popović kao ministar bez portfelja za inovacije zadužen je da Ana, Stefan ili Miloš, da sva ta deca ostanu u Srbiji, posao mu je da se bavi time da napravi uslove da deca ostanu u našoj zemlji. Njegova izjava nije u duhu tolerancije koju Vlada pokušava da promoviše.

Premijerka je za Novosti rekla da je ovo bio jedan od najtežih dana otkako je ušla u vladu.

- Verujem da, kao po mnogim pitanjima, Vlada treba da bude primer jedinstva, kolegijalnosti, timskog rada, požrtvovanosti prema ljudima sa kojima radite, a pre svega poštovanja u u viđavnosti. Žao mi je što to nekada nije tako i u tim situacijama svakako dovodim u pitanje svoje mesto i ulogu u Vladi - rekla je premijerka.

Uz napomenu da voli Srbiju, ona je navela da je jedini razlog zašto je načelu vlade njena "vera da ova zemlja može da ostvari svoj pun potencijal i da možemo da obezbedimo našim građanima normalan život, dobard standard, da možemo svetu da pokažemo svu našu kreativnost i iniventivnost".

- Verujem da nam kao društvu više od svega treba jedinstvo, a ne stalno nalaženje razloga za nove podele. Verujem da u Srbiji više ne treba da bude bitno kakve je ko vere, seksualne orijentacije, etničke pripadnosti ili bilo kakve druge razlike, već da svi zajedno treba da guramo u istom smeru da bismo nadoknadili svo propušteno vreme - rekla je Brnabić za Novosti.

Tanjug


Premijerka ističe da joj je u ovakvim trenucima "beskrajno značajna podrška predsednika Vučića", sa kojim se iskreno konsultuje.

- I ovoga puta smo razgovarli o celoj situaciji. Pozvao me je da čuje kako se osećam povodom svega što se dogodilo na sednici Vlade i pre nje. Imam njegovo razumevanje i podršku i verujem da je to osovina koja Srbiji daje snagu i zbog koje vredi nastaviti borbu.

Premijerka zaključuje da sada treba sve ostaviti po strani i nastaviti zajednički rad na rešavanju problema građana.

- Očekujem od ministra da se fokusiraju na resore koje vode i jedinstvo - poručila je premijerka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miki

pre 5 godina

Mnogi bi se radovali njenoj ostavci upravo zato sto bi zeleli da zauzmu njeno mesto ali nece uspeti u tome

Nada

pre 5 godina

Ne dolazi u obzir!Nije vreme za svade i stavke,vec za ozbiljan rad!

Zo

pre 5 godina

Ako je davanje deci slikovnice sa nakaradnim slikama o tome da dete treba da ima dvojicu tate a ne mamu o cemu pisemo i pricamo. Trebala je da padne cela vlada zbog ovoga. Pa vama je to normalno. Svaka vam cast.

Brankica Mitrovic

pre 5 godina

Čitava stvar je skrenula pažnju na Anu Brnabić a radi se o tome da heteroseksualni roditelji ne žele da njihova deca u predškolskoj ustanovi uče iz slikovnica da je normalno da neko ima 2 mame ili 2 tate! Znam da se sa ovim slaže 99% ljudi u Srbiji i da većini ne smeta što je Ana "drugačija" ali decu od 5-6 godina opterećivati sa namerom kreiranja njihovog razmišljanja od najranijeg doba je teški bezobrazluk.

Andjelija Komic

pre 5 godina

Nemaju sta da joj zamere pa nisko udaraju pominjajuci njenu intimu.

Aca

pre 5 godina

Naravno da ne dolazi u obzir, ona je najbolja premijerka.

sanja

pre 5 godina

Mnogi iz opozicije bi zeleli i voleli da se tako nesto desava, ali mogu da sanjaju samo o tome.

Milan

pre 5 godina

Ostavka Ane Brnabić ne sme se uopšte uzimati u razmatranje!!! Ona je odlična!

Milan

pre 5 godina

Ostaje Ana na svojoj funkciji! Niko je odatle neće oterati!!!

peraciganin

pre 5 godina

Nema razloga zasto bi premijerka dala ostavku kada odlicno obavlja svoj posao.

realno

pre 5 godina

Ja živim u bajci ako je ovo njen najveći problem?!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija