• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.05.2018

09:37

POPOVIĆ: Vučićeva poseta Moskvi velika stvar za Srbiju - počastvovan sam što ću biti na Putinovoj inauguraciji!

Politika

POPOVIĆ: Vučićeva poseta Moskvi velika stvar za Srbiju - počastvovan sam što ću biti na Putinovoj inauguraciji!

Podeli vest

Predstojeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina, dan nakon njegove inauguracije, je velika stvar koja pokazuje da oni imaju izvanredan odnos, ali i pokazatelj velikog značaja koji Rusija pridaje Srbiji, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

- Vučić je trebalo da bude na inauguraciji, ali je zbog prethodno preuzetih obaveza- susreta sa predsednikom Turske Erdoganom, ne može da prisustvuje, a velika je stvar što će odmah posle inauguracije, na Dan pobede prisustvovati, biti zajedno sa predsednikom Putinom - rekao je Popović gostujući u dnevniku RTS.

Prema njegovim rečima, nezaobilazne teme o kojima će govoriti dvojica predsednika biće teritorijalni integritet Srbije a u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, Republika Srpska, zaštita prava Srba u regionu kao i ekonomske i vojne teme.

Kako očekuje, jedna od tema bi trebalo da bude i namera Velike Britanije da pokrene inicijativu da se sednice SB UN o Kosovu održavaju iza zatvorenih vrata.

Britanija će preuzeti predsedavanje SB UN sledećeg meseca,a Popović ističe da ta ideja sigurno neće proći pored ruskog veta koji će uslediti ako Srbija to bude tražila.

- Putin je na prošlom sastanku kada smo bili u Kremlju izrazio Vučiću spremnost da potpuno podrži Republiku Srbiju po svim pitanjima koja se tiču KiM, čak i da se uključi u pregovarački proces ako to Srbija bude tražila, ali je važno reći da Srbija na svim međunarodnim platformama treba da govori o KiM - da to pitanje stalno treba da drži otvorenim a Savet bezbednosti UN je pravo mesto za tako nešto.

Popović je dodao da je počastvovan što će uz ambasadora Slavenka Terzića, biti jedini zvaničnik Republike Srbije na inauguraciji predsednika Rusije Vladimira Putina u ponedeljak 7. maja u Moskvi. - Izuzetno sam počastvovan pozivom da prisustvujem inauguraciji predsednika Putina u Kremlju, jer je veoma važno da neko iz Republike Srbije bude na ovom velikom događaju. Poziv je potvrda da Rusi poštuju Srbiju kao najbližeg partnera, ne samo na Balkanu - kaže ministar Popović.

On je rekao da je inauguracija ruskog predsednika izuzetan politički događaj.

- Kamere celog sveta sutra će biti uperene u Kremlj i to je najveći događaj verovatno u poslednjih nekoliko godina. Dolazi nova vlada, predsednik Putin će ovih dana da promoviše novog ili starog-novog premijera...  - kaže on.

Ističući da je velika čast za Srbiju što će na biti prisutna na inaguraciji.

Podsetio je da je Putin Srbiji mnogo pomogao u poslednjih 18 godina, navodeći njegove zasluge u sprečavanju ukidanja rezolucije 1244, u ulaganju veta na pokušaj proglašenja Srba genocidnim narodom...

Povodom rasprave sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić o hrvatskoj slikovnici čiju sadržinu je Popović osudio putem Tvitera, ponovio je da je njegov stav jasan i podvukao da ga neće promeniti, ali dodao da će reći više o toj temi nakon razgovora sa premijerkom.

- Ne želim da širim ovu temu dalje jer mi je predsednica vlade obećala da ćemo razgovarati u četiri oka, da ćemo razjasniti. Ja ću dzentlmenski sacekati razgovor i malo više ću posle njega da kažem nešto o tome ako bude potrebe, ali ono što želim da kažem je da je to moj jasan stav, neću ga menjati. On je dobar i za Srbiju i za njene građane - naglasio je ministar.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17