• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.05.2018

13:28

MAJA RAKIĆ: Nismo izvlačili pare iz opštine!

Politika

MAJA RAKIĆ: Nismo izvlačili pare iz opštine!

Podeli vest

Sekretar Skupštine opštine Paraćin Maja Rakić uputila je demanti povodom teksta pod nazivom: ''Evo kako se nameštaju poslovi u Paraćinu!Bračni par Rakić već dve godine organizovano izvlači pare iz opštine, tvrdeći da su iznete neistinite informacije

"Na mesto sekretara Skupštine opštine Paraćin postavljena sam 20.08.2015. godine, a nakon lokalnih izbora 2016, ponovo sam od strane skupštine postavljena na ovu funkciju dana 28.04. 2016. godine.

Sekretar skupštine opštine po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Paraćin: ''obavlja stručne poslova u vezi sa sazivanjem i održavanjem sednica skupštine i njenih radnih tela i rukovodi administrativnim poslovima vezanim za njihov rad''.

Sekretar Skupštine opštine nije politička funkcija, sekretara skupštine ne predlažu političke partije ili odborničke grupe.

Po zakonu sekretar skupštine mora biti diplomirani pravnik sa radnim iskustvom i položenim državnim ispitom i sekretar skupštine ne učestvuje u glasanju ili bilo kom drugom odlučivanju u skupštini opštine jer je to isključivo pravo odbornika skupštine, te samim tim sekretar skupštine ne može da utiče na donošenje bilo kojih akata u skupštini opštine, pa ne može da utiče i u kadrovskim pitanjima o imenovanju, postavljenju ili razrešenju nekog lice-pa ni direktora javnog preduzeća.

Skupština  opštine Paraćin je dana 01.09.2016. godine donela rešenje o imenovanju predsednika i članova Komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća broj 02-112/2016-01-II, gde je imenovala sledeća lica i to:

- Tomislav Stojadinović za predsednika, a za članove Irena Petrović, Tomislav Savić, Bojan Jovanović i Miljan Simić, na predlog ovlašćenih predlagača.

Navedena Komisija izvršila je postupak sprovođenja konkursa za izbor direktora Javnih preduzeća čiji je osnivač opština Paraćin.

Nakon ocenjivanja u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima i Uredbom o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća Komisija je sastavila rang listu kandidata za izbor direktora , istu je dostavila  Opštinskom veću opštine Paraćin, te je Opštinsko veće opštine Paraćin u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima dostavilo osnivaču, Skupštini opštine Paraćin predlog za imenovanje Danijela Živkovića za direktora JKP ''Paraćin'' u Paraćinu, a Skupština je većinom glasova utvrdila predlog i donela Rešenje o imenovanju direktora Javnog komunalnog preduzeća ''Paraćin'' u Paraćinu i to sa 35 glasova odbornika ''za''(od prisutnih 45 odbornika) dana 28.12.2016. godine.

U celom ovom postupku kao sekretar skupštine nisam  mogla biti član Komisije, nisam učestvovala u ocenjivanju kandidata, niti u njihovom rangiranju, nisam mogla da predlažem kandidate, nisam glasala za navedene predloge na sednici opštinskog veća, niti naravno na sednici skupštine opštine.

Kao  diplomirani pravnik sam u Opštini Paraćin od 2005. godine, najpre kao pripravnik, u Službi za skupštinske i normativne poslove, koja radi na stručnim i administrativnim poslovima u vezi sa radom organa opštine, a nakon toga  na poslovima saradnika, pa rukovodioca radne grupe za skupštinske i normativne poslove, zatim   kao načelnik Službe za skupštinske i normativne poslove , a 2015 godine od strane Skupštine opštine postavljena sam za sekretara  skupštine opštine.Svi ovi poslovi su nestranački i podrazumevaju stručnost u radu.

Još jednom napominjem da sekretar skupštine ne glasa u skupštini opštine, niti u Opštinskom veću, ili stalnim radnim telima skupštine, takođe ne učestvuje u donošenju odluka i drugih akata javnih preduzeća, niti sekretar skupštine na bilo koji način učestvuje u postupcima javnih nabavki javnih preduzeća koja imaju svoje organe upravljanja i samostalno donose odluke, te ne stoje navodi   o sukobu interesa koje navodite u tekstu.

Angažovanjem radnika na način koji predstavlja obezbeđivanje ljudskih resursa za potrebe klijenata je u Republici Srbiji nije zakonom zabranjeno  (u suprotnom takve firme ne bi mogle da se registruju kod Agencija za privredne registre), a takođe i u Evropskoj uniji i u Republici Srbiji trenutno postoji veliki broj firmi koji obavljaju navedenu delatnost i mnoga pravna lica se sve češće odlučuju za ovakav tip angažovanja radnika.

Ugovori koje navodite u tekstu jesu zaključeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, gde je kriterijum bio ''najniža ponuda'', a koje u potpunosti sprovode organi javnog preduzeća na osnovu svojih programa.

Iz napred navedenog, tvrdnje koje ste naveli u tekstu predstavljaju čistu klevetu, temi nije pristupljeno sa dužnom novinarskom pažnjom i nije se vodilo računa o tačnosti informacija.

Sekretar skupštine opštine Paraćin,

Maja Rakić dipl. pravnik


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija