• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

08.05.2018

20:04

VUČIĆ SE ZAHVALIO PUTINU: Srpski narod nikada neće zaboraviti VAŠU PODRŠKU 2015. GODINE!

Politika

VUČIĆ SE ZAHVALIO PUTINU: Srpski narod nikada neće zaboraviti VAŠU PODRŠKU 2015. GODINE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovaraju u Moskvi, i to na poziv ruskog kolege

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je večeras na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je zadovoljan što će moći da razmotre čitavu lepezu pitanja u odosima između dve zemlje, a predsednik Vučić je, uz opasku da u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ukazao da srpski narod nikada neće zaboraviti mnogo puta iskazanu podršku Rusije. 

- Veoma mi je drago što ste u Moskvi i to povodom koji je veoma značajan i za Rusiju i za Srbiju, povodom završetka Drugog svetskog rata ili Velikog otadžbinskog rata kako ga mi zovemo - rekao je Putin.

VUČIĆ POSLE SASTANKA U KREMLJU: Putin dolazi u Srbiju do kraja godine!

Prema njegovim rečima, u istorijskom sećanju dva naroda bezuslovno su sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije, koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.

- Ove godine se obeležava i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Robna razmena između naših zemalja prošle godine je porasla 23 odsto i veoma sam zadovoljan što večeras možemo, pre sutrašnjih svečanosti, da u neformalnoj atmosferi razgovaramo o čitavom kompleksu naših odnosa - zaključio je Putin.

informer.rs

Predsednik Vučić je rekao da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije i da u trenucima koji nisu uvek bili laki za Rusiju nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda. 

Vučić je zahvalio na toplom prijemu i čestitao Putinu na izvanrednoj pobedi na predsedničkih izborima, te poželeo mnogo uspeha u radu. 

- U ime građana Srbije zahvalio bih se na podršci koju uvek ste pružali Sbriji u teškim trenucima. Kao što znate, u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali srpski narod nikada neće zaboraviti vašu podršku ni 2015. kada ste najstradalniji narod na Balkanu spasiili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na birtansku rezoluciju, ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet - istakao je on. 

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je obim trgovinske razmene samo u prva tri meseca ove godine uvećan za 10 odsto u odnosu na dobru 2017. godinu. 

- Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati član NATO, niti bilo kog drugog vojnog saveza - naglasio je on.

Vučić je prvi strani lider sa kojim se ruski predsednik sastaje nakon inauguracije na novi šestogodišnji mandat na toj funkciji.

U delegaciji Srbije su i ministri odbrane i unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović. 

tanjug ap

Predsednik Srbije je ranije danas najavio da će sa Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima za našu zemlju, o ubrzanju naše ekonomske saradnje, energetici, pre svega o "Turskom toku" i gasnom snabdevanju Srbije, o vojnotehničkoj saradnji.

- Najviše vremena ćemo svakako razgovarati o globalnoj, regionalnoj politici, o očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije i o Kosovu i Metohiji, nema nikakve sumnje. To je tema koju ću ja pokrenuti i pokušati da iznesem sve ono što su stavovi Srbije, očekujući da dobijemo i stav Ruske Federacije i stav predsednika Putina po tom pitanju - rekao je Vučić. 

informer.rs

Vučić je u Moskvu stigao nakon dvodnevne posete Turskoj, gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prethodni sastanak Vučića i Putina bio je u Kremlju u decembru prošle godine, a da su tada razgovarali o saradnji u oblasti trgovine, kulture i drugim oblastima, kao i o situaciji na Balkanu.

tanjug ap

Tada su potpisani i brojni sporazumi u predsedničkoj palati, uključujući zajedničku deklaraciju o saradnji u ekonomiji, kao i memorandum o saradnji u oblasti turizma.

Pored toga, Rusija i Srbija su tada potpisale i amandmane na međuvladin sporazum o ukidanju zabrane ponovnog izvoza gasa iz Srbije i amandman na ugovor iz 2013. godine koji se odnosi na isporuke gasa Srbiji.

Tim povodom ruska kompanija "Gasprom" saopštila je da će, prema tom dokumentu, isporuka prirodnog gasa Srbiji biti povećana za 15 odsto u ovoj godini.

(VIDEO) VUČIĆ IZ MOSKVE: Sa Putinom ću razgovarati o pitanju Kosova i Metohije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija