• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2018

09:48

VESIĆ O VUČIĆEVIM POSETAMA MOSKVI I ANKARI: Dobra spoljna politika predsednika OMOGUĆAVA ZNAČAJNE INVESTICIJE!

Politika

VESIĆ O VUČIĆEVIM POSETAMA MOSKVI I ANKARI: Dobra spoljna politika predsednika OMOGUĆAVA ZNAČAJNE INVESTICIJE!

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić danas je, govoreći o poseti predsednika Srbije Ankari i Moskvi, izjavio da spoljna politika Aleksandra Vučića omogućava da naša zemlja dobija investicije

Vesić je istakao da je Vučić prvi strani državnik sa kojim se ruski predsednik Vladimir Putin sastao posle svoje inauguracije što pokazuje da Srbiju smatra važnom i prijateljskom zemljom sa kojom želi da sarađuje.

- Od kada je Aleksandar Vučić prvo u vladi, a kasnije i kao predsednik Srbije Srbija zauzima sve značajnije mesto u svetu i to se vidi po broju susreta koje ima sa svetskim državnicima - rekao je Vesić, za televiziju Pink.

On je istakao da nam Vučićeva dobra spoljna politika omogućava da dobijemo investicije.

- Prošle godine smo imali 2,1 milijarde evra stranih investicija što je više nego u svim zemljama regiona zajedno. To nam omogućava i da dobijemo podršku za svoje legitimne ciljeve, a jedan od njih za koji tražimo rešenje je Kosovo i Metohija - rekao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da su odnosi Srbije i Rusije izdržali test vremena i ne zavise od situacije u svetu i da Srbija može da računa na Rusiju kao iskrenog prijatelja.

Srbija je zemlja koja je vojno neutralna i koja sarađuje sa Kinom i sa Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkom i Rusijom, rekao je Vesić i dodao da takva spoljna politika omogućava da Srbija ekonomski napreduje.

- Vučić je pored toga uspeo da izgradi lični ugled i autoritet i za malu državu kakva je Srbija važno je da ima predsednika koji može u svakom trenutku da komunicira i sa Angelom Merkel, Emanuelom Makronom, Vladimirom Putinom i svim svetskim državnicima koji donose odluke - rekao je Vesić.

On je podsetio da je Kosovo i Metohija naš najvažniji unutrašnji problem koji je nasleđen i dodao da je predsednik Vučić odlučan da dobijemo neku vrstu konačnog rešenja. 

- Zatekli smo situaciju u kojoj je deo međunarodne zajednice priznao nezavisnost Kosova, mi moramo da se borimo i normalno je da tražimo prijatelje koji žele da podrže našu poziciju. Vučić je citirao Kenedija koji je rekao pregovarajmo, ali ne iz straha. Mi želimo da pregovaramo i da nađemo rešenje, ali to rešenje mora da zadovolji obe strane a ne samo albanske interese. Njegova snaga koju ima u međunarodnoj zajednici garantuje da će biti zadovoljeni i srpski interesi - rekao je gradski menadžer.

Podsećajući na Vučićevu posetu Turskoj, Vesić je rekao da je susret našeg i turskog predsednika bio udarna vest u medijima u Turskoj. 

- Zanimljivo je kada je kralj Aleksandar 1933. godine odlazio u posetu Istanbulu i sastao se sa Kemalom Ataturkom na neki način su bile slične poruke o vezi Republike Turske i tada Kraljevine Jugoslavije i o samo govori koliko smo i tada vodili dobru spoljnu politiku - rekao je Vesić.

On je dodao da je za Srbiju Turska važan partner, a kad je reč o Beogradu zahvaljujući dobrim odnosima Turska agencija za obnovu i razvoj TIKA je u poslednjih nekoliko godina u Beogradu obnovila nekoliko kulturnih spomenika.

- I to ne samo onih koji su vezani za otomanski period, već i Malo stepenište, prve žene arhitekte u Srbiji Jelisavete Načić koje se uskoro završava, ali i Dom za nezbrinutu decu na Vračaru koji je takođe obnovljen donacijom supruge predsednika Turske - rekao je gradski menadžer podsećajući i na ekonomska ulaganja. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
stanojlović

pre 5 godina

Slažem se potpuno. Samo dobrom i promišljenom spoljnom politikom možemo da napredujemo i dođemo do investicija.

Aleksandar Makedonski

pre 5 godina

spoljna politika je kljucni faktor stabilne politike jedne zemlje.

Stefan

pre 5 godina

Saradnja sa svim ekonomski jakim zemljama je izuzetno bitna, to jedino DS ne zna

tina

pre 5 godina

Zahvaljujuci Vucicevom ogromnom angazovan sve veca i ozbiljnija ulaganja u Srbiju.

robinhude84

pre 5 godina

Dosadasnja saradnja sa Turskom se odlicno pokazala!

robinhude84

pre 5 godina

Saradnja sa Turskom nam je donela i donosi dobre investicije!

mala

pre 5 godina

Mislim da amerima se nece svideto danas scena iz Rusije.

mala

pre 5 godina

Srbija je na pravom putu da bude jedna mala ali uspesna drzava.

Milica

pre 5 godina

Izmedju Srbije i Rusije postoji veliko prijateljstvo koje rezultira dobrom i uspesnom saradnjom koju samo treba i dalje negovati u buducnosti.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija