• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.05.2018

17:17

(FOTO) "BESMRTNI PUK" marširao Beogradom u slavu Dana pobede!

Politika

(FOTO) "BESMRTNI PUK" marširao Beogradom u slavu Dana pobede!

Podeli vest

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u Beogradu je danas tradicionalno održan marš "Besmrtni puk", tokom koga su ulicama prestonice prošetali potomci poginulih u Drugom svetskom ratu, noseći slike stradalih, i mnogobrojni građani

Svečani marš "Besmrtnog puka" počeo je u 17 sati ispred Spomen parka oslobodiocima Beograda, kolona se kretala Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert na kojem su nastupali vokalni umetnici iz Srbije i Rusije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da se Dan pobede proslavlja u Rusiji i Srbiji, jer je to zajednička pobeda dve države.

- Ovo je praznik sa suzama u očima, platili smo ga milionima žrtava - rekao je Čepurin i pozvao na minut ćutanja.

Tanjug

On se zahvalio veteranima na prisustvu i naveo da im dugujemo zahvalnost i poštovanje.

- Ovo je srpski marš, ali se ove godine puk održava u 68 zemalja sveta. Hvala srpska braćo i srećan praznik - rekao je ambasador.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković zahvalio se veteranima i žrtvama na godinama slobode koje su platili svojim životom.

- Danas je Srbija svet, Srbija je prisutna na najvećem maršu u Moskvi i imamo razloga da budemo ponosni što smo se borili na pravoj strani i pobedili - rekao je Selaković.

Tanjug

On je poželeo da marš postane tradicija i da u budućnosti pokažemo "da nacija nisu samo živi već i oni koji su živeli".

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je danas u svet otišla slika zajedništva Rusa i Srba i dva predsednika, Putina i Vučića.

- Mi smo bili na strani istine i pravde i zato smo pobedili - rekao je Popović i istakao da moramo da se sećamo, jer narod koji nema sećanje nema ni budućnost.

Tanjug

Ministar je kazao da nije bilo Rusije sa 25 miliona žrtava i Srbije sa milion žrtava, danas cela Evropa ne bi bila slobodna.

- Živelo bratstvo Rusije i Srbije, srećan Dan pobede - rekao je Popović.

Gradski menadžer Goran Vesić je naveo da je marš potekao iz Moskve i da Skupština grada Beograda već drugu godinu za redom podržava organizaciju marša.

- Dan pobede nad fašizmom nalazi se u temeljima svih modernih evropskih država i podseća nas na naše bratstvo sa ruskim narodom, koji je sa nama i sa drugim zemljama pobednicama, Francuskom, SAD, Velikom Britanijom, učestvovala u Drugom svetskom ratu i pobedi nad fašizmom - rekao je Vesić.

Tanjug

Kako kaže, 9. maj je veliki praznik koji moramo da pamtimo i dan kada je čovečanstvo pobedilo najveće zlo u svojoj istoriji, fašizam.

- To je dan kada su udareni temelji moderne Evrope u kojoj mi danas živimo - istakao je Vesić.

Hor Ruskog doma i Merima Njegomir su izveli himnu "Besmrtni puk", napisanu posebno za ovu priliku.

Nastupio je i poznati ruski umetnik Jan Osin, koji je izveo tri numere posvećene stradanju ruskih vojnika i dece.

Tanjug

Maturanti srednje škole pri ruskoj ambasadi zahvalili su veteranima što su svoje dane mladosti proveli u borbi, a zatim su ih zamolili za ples nakon koga su im uručili crvene karanfile.

Na video-bimu su se tokom celog programa smenjivale slike i video materijal sa ratišta i iz ratnih filmova, a deo programa bio je i nastup pevača sa Muzičke akademije u Beogradu.

Pokret "Besmrtni puk" je potekao u Rusiji. Formalno se za godinu početka te manifestacije uzima 2011. godina, kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Velikom Otadžbinskom ratu.

Tanjug

Za samo nekoliko godina ovaj pokret se proširio na 1.200 gradova, sa više od 12 miliona ljudi.

Prošle godine ova manifestacija je održana u oko 40 zemalja sveta, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 5 godina

Srbija i Beogrda i treba da organizju marš ''besmtrnog puka''

kontesanera

pre 5 godina

Slika na ulicama Beograda koja zavređuje pažnju.

kornjacarade

pre 5 godina

srbija obeležava dan pobede nad fašizmom dostojastveno i uvek će se sećati žrtava fašizma

Natasa

pre 5 godina

Moramo biti ponosni na nase predake, bez njih ne bi bilo ni nas.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Dan kapitulacije 09.Maj 1945. slavimo... a da li smo zbilja pobedili...? Fasizam ponovo ima svoj TROJNI PAKT...SAD-e, Vel.Britanija i Francuska... Da li oni slave DAN POBEDE... Jasno Vam je...Fasizam je 09. Maja samo...- privremeno kapitulirao..! Evo ga danas opet..predvodjen fasistima iz SAD-e, i trabantima...koji se stalno slepaju uz Ameriku... Hrvati,Albanci,Muslimani BiH i da ne nabrajam...ista prica ISTORIJA se ponavlja...

Ana Mona

pre 5 godina

Zaista je lepo obelezeno u Beogradu secanje na stradale, neka im je vecna slava.

robinhude84

pre 5 godina

Srbi organizovali prelep Mars danas! Slava svim zrtvama!

Nele

pre 5 godina

Slava svim žrtvama fašističkog i ustaškog režima u Drugom svetskom ratu.

Mama

pre 5 godina

"BESMRTNI PUK" marširao Beogradom u slavu Dana pobede!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija