• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/pink.rs

09.05.2018

18:56

VUČIĆ NA DAN EVROPE: Srbija nekad nije razumela Evropu, a ni Evropa Srbiju, ali promenili smo se i  sada se RAZUMEMO SVE BOLJE I BOLJE!

Politika

VUČIĆ NA DAN EVROPE: Srbija nekad nije razumela Evropu, a ni Evropa Srbiju, ali promenili smo se i sada se RAZUMEMO SVE BOLJE I BOLJE!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se Srbija menjala i sve bolje razumela zahteve i potrebe Evrope, a čini se da i Evropa razume, sve više, zahteve i potrebe Srbije

Vučić je, na svečanosti koju je Delegacija EU u Beogradu priredila povodom Dana Evrope, rekao da je Evropa pre 73 godine izvojela pobedu nad "strašnim neprijateljem", fašizmom i nacizmom. 

Posle toga, kako je naglasio, Evropa je počela da se obnavlja i širi nove ideje, ovog puta zajedništva. 

- I najveći neprijatelji su prepoznali potrebu za pomirenjem i saradnjom- rekao je Vučić dodajući da je posle najteže lekcije shvaćeno da su pomirenje i zajedništvo preduslovi za budućnost. 

TV Pink

- Na tom putu, ma kako trnovit bio, bila je i Srbija u različitim fazama i statusima. Srbija nije uvek razumela Evropu, a neretko ni Evropa nju, ali smo se menjali i razumeli zahteve i potrebe Evrope, a čini se da i Evropa razume sve više zahteve i potrebe Srbije- primetio je predsednik na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti.
Kada ljudi pitaju zašto želimo u Evropu, običan čovek bi rekao da je to zbog boljeg života, drugi bi, kaže, dodali nešto, čini mu se, još važnije, jer nam je dosta ratovanja, a Evropa kao mirovni projekat je važna za nas da sačuvamo stabilnost i mir. 

- A, nama je dosta ratovanja i nestabilnosti više nego ikome- primetio je predsednik Srbije. 

TV Pink

Ipak, on bi, ističe, na to dodao i treći razlog:- A, to je da građani Srbije žele da priapadaju evropskom tipu društva, a to znači da imamo demokratsko i slobodno društvo, a to znači da moramo još puno da radimo i napredujemo..Što, opet, ne znači da su sve ostale zemlje Evrope uređene i bezgrešne, ali je na nama da radimo- rekao je. 

Zato, kako je istakao, u periodu koji je pred nama moramo u oblasti vladavine prava, ali i durgim, da postignemo značajno veći napredak, baš kao što smo ga postigli u ekonomiji i od zemlje blizu bankrota stigli do toga da imamo tri godine za redom suficit u budžetu, dvostruko manje nezaposlenih i rast u prvim mesecima ove godine od 4,5 odsto. 

Vučić kaže da moramo danas da se zapitamo i kakva su to nova iskušenja pred nama, i Evropom i Srbijom. 

Tanjug

- Ako pogledamo dobro, videćemo da su ta iskušenja zajednička, da je Evropa potrebna Srbiji, kao što je Evropi potrebna stabilnost u Srbiji-rekao je predsednik. 

Mi se, dodaje, svakoga dana ekonomski i infrastrukturno sve više povezujemo, razvijamo se zajednički, deleći i naše vrednosti i našu budućnosti. 

- Imamo i zajedničke bezbednosne izazove, koji nas ujedinjuju u borbi za očuvanje tekovina savremenog društva. I danas potpuno je jasno da ništa od tih izazova i nijednom od tih izazova ne možemo sami da se suprostavimo, već samo uz podršku Evrope i EU - rekao je Vučić. 

Srbija, ističe, ostaje duboko posvećena stabilnosti regiona, svom pristupnom procesu i iskreno se nadamo da će naši napori dovesti do rezultata. 

- Regionalna saradnja na Balkanu bila je u najvećoj meri upravo postignuta procesom evropske integracije i zajedno sa razvojem dobrosusedskih odnosa je dvosmerno povezana sa evropskom perspektivom- naveo je Vučić. 

Kaže da i smo u teškim trenucima, kada smo imali "čudne izazove" iz pojedinih delova naseg regiona, iz tih kriznih situacija izlazili upravo zahvaljući čvrstoj rešenosti i velikoj podršci koju smo imali od EU i njenih najmoćnijih država članica. 

Tanjug

- Od vizionarske Šumanove deklaracije prošlo je skoro sedam decenija. EU je prošla neverovatan put od Evropske zajednice za ugalj i čelik do onoga što je danas. Srbija je prevalila trnovit put do kandidature za članstvo, otpočela pregovarači proces i iskreno veruje da će ga uspešno završiti - podvukao je Vučić. 

Kada Srbija i ceo naš region postanu punopravni deo EU, tek tada će, uveren je predsednik Vučić, Šumanova ideja biti u potpunosti ostvarena. 

- Šuman je rekao da mir u svetu može biti očuvan samo ako je napor uložen u njegovo održanje proporcionalno srazmeran pretnjama koje ga ugrožavaju. Ja, parafrazirajući reči našeg jednog od najvećih pisaca, koji je bio veliki pobornik evropske ideje, Borislava Pekića, želim da pozovem građane Srbije da misle na svoju budućnost- rekao je Vučić. 

Vučić je naveo da je Pekić rekao da ne ljubimo zemlju predaka svojih već da ljubimo zemlju po kojoj hodaju naša deca. - Srbiji i Evropi želim srećan dan Evrope- zaključio je predsednik Srbije. 

(FOTO) UDARNA VEST! Ruski mediji o paradi, Putinu i gostima - VUČIĆU I NETANIJAHUU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lela

pre 5 godina

Србија је увек била део Европе .

Lela

pre 5 godina

Србија жели у европску породицу народа али са поштовањем суверенитета Републике Србије.

sikimic

pre 5 godina

Doslo je do uzajamnog razumevanja. Srbija je jako blizu clanstva u EU.

sikimic

pre 5 godina

Doslo je do uzajamnog razumevanja. Srbija je jako blizu clanstva u EU.

Milena

pre 5 godina

Razume Evropa sve šta se dešava u Srbiji, smo treba da bude realna i podrži politku mira i razumevanja koju vodi naš Predsenik, jer svima je dosta ratova i nesreća.

Miloš

pre 5 godina

Pod vođstvom SNS-a, Srbija napreduje iz dana u dan. Sve bolje nas razumeju svuda u svetu!

minja

pre 5 godina

LEPO JE TO STO SE SRBIJA I EVROPA UZAJAMNO SVE VISE RAZUMEJU

kontesanera

pre 5 godina

Izlaganje predsednika Vučića podržava veliki broj građana Srbije,baš je onakvo stanje kako ga je on opisao.

Natasa

pre 5 godina

Ako zelimo da nam odnosi budu bolji, onda se moramo sto bolje razumeti.

Paki

pre 5 godina

Jedino sa medjusobnim razumevanjem mozemo doci do toga da nam se odnosi poboljsaju.

Ivana

pre 5 godina

Evropska unija razume i vidi volju da se u Srbiji podigne jos veci standard na svim poljima, sto i pokazuju rezultati koje je ostvarila sadasnja vlada.

Zlatko

pre 5 godina

Mi jesmo u Evropi. Nismo u EU, ali želimo da postanemo deo njen. Ali, potrebno je da i EU to želi i ta nas, baš ovakve, poštene , vredne, radne.

Zija

pre 5 godina

Evropa je prepoznala kvalitetet i napredak Srbije u svakom smislu zbog toga je i promenila mišljenje!

Zlatko

pre 5 godina

EU nije Evropa ako ne primi i zemlje Zapadnog Balkana. Mnogo radimo, želimo da primenimo evropske standarde. Želimo u EU.

kristinad

pre 5 godina

Činjenica je, da je komunikacija između Srbije i EU sve bolja.

robinhude84

pre 5 godina

Srbija se svim snagama trudi sto Evropa vidi, ceni i razume!

Boki

pre 5 godina

Meni se čini da se Srbija promenila, ali da i Evropa i dalje ne želi da razume Srbiju.

jAJ

pre 5 godina

Promenili smo se i sada se RAZUMEMO SE SVE BOLJE I BOLJE!

ivanjan

pre 5 godina

Ulazemo ogroman rad i trud kako bi ispunili sve uslove da postanemo clanica EU.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija