• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2018

12:33

(FOTO) ANASTASIJADIS: Za Republiku Kipar je KOSOVSKA NEZAVISNOST NEZAKONITA!

Politika

(FOTO) ANASTASIJADIS: Za Republiku Kipar je KOSOVSKA NEZAVISNOST NEZAKONITA!

Podeli vest

Sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita, rekao je danas u Beogradu kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, koji je uverenja da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa

Anastasijadis je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koga je sve vreme oslovljavao sa "prijatelju" i "dragi predsedniče", istakao da su u odnose naših dveju zemalja duboko ukorenjene istoroijske, prijateljske i verske veze, te da je zajednička saradnja od obostranog interesa zasigurna.
Zasigurna su, kazao je kiparski predsednik, i sva druga polja za dalje produbljivanje te saradnje koja je u interesu naših naroda.

Tanjug

- Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru - kazao je Anastasijadis.

Prvi čovek Kipra je novinarima rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, "dug i bolan" proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila.

Za Anastasijadisa nema uopšte sumnje da je budućnost Srbije u Evropi, te je ponovio spremnost da sa Beogradom podeli iskustvo i znanje koje je njegova zemlja stekla kao članica EU tokom poslednjih 14 godina, a vezano za harmonizaciju i usklađivanje sa evropskim tekovinama.
Istakavši da je Kipar partiner EU i prijateljska zemlja Srbiji, Anastasijadis je rekao da je uveren da će Evropski savet narednog juna, kada bude odlučivao o napretku Srbije, vezano za Srbiju izvrštiti "ozbiljniju evaluaciju" i izvući zaključke koji će ohrabriti vladu u Beogradu da nastavi sa reformama.

- Prijatelju predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Republika Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija (1244) - rekao je kiparski predsednik i dodao da je sve dok je ta rezolucija na snazi "jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti će biti nezakonito".

Tanjug

Visoki gost sa Kipra je rekao i da je srpskog kolegu obavestio u vezi sa dešavanjima oko kiparskog pitanja i izazovima u Egejskom moru. 

- S naše strane spremni smo da nastavimo pregovore od trenutka kada su poslednji put prekinuti i u tome sam ponavljam odlučan sve dok se dijalog vodi pod okriljem UN, a čiji krajni cilj je pronalaženje rešenja koje će stvoriti nezavisnu državu, što će podrazumevati povlačenje svih vojski koje su okupirale našu teritoriju, da bi mogli da funkcionišemo kao normalna država - rekao je Anastasijadis.

Slanje izaslanika koji će doći na Kipar je za kiparskog pedsednika prilika kroz koju se, kako kaže, vidi mogućnost postizanja cilja kroz ponovno vraćanje na pregovore.

Tanjug

- Naš cilj je iskazivanje konačnog rešenja za Kipar na osnovu evropskih tekovina i pravila Saveta bezbednosti. Želimo da nađemo rešenja koja neće odmoći dvema nacijama da se ujedine čime bi se omogućio miroljub i bolji život na Kipru - rekao je Anastasijadis uz isticanje, kako je rekao, duboke zahvalnosti za punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i jedinstvenu Republike Kipar.

Anastasijadis je Srbiji zahvalio i odao priznanje za doprinos srpskog naroda kroz prisustvo naših misija na Kipru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mija

pre 5 godina

Jedna od retkih evropskih zemalja koja postuje rezoluciju 1244,hvala im na podrsci i prijateljstvu.

Petar Pan123

pre 5 godina

Kipar nikada nece priznati nezavisnost Kosova.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija