• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs

11.05.2018

09:25

(VIDEO) DAČIĆ POSLAO JASNU PORUKU: Srbija neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova - OVO JE BORBA DAVIDA I GOLIJATA, ALI NEĆEMO SE PREDATI!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ POSLAO JASNU PORUKU: Srbija neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova - OVO JE BORBA DAVIDA I GOLIJATA, ALI NEĆEMO SE PREDATI!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas da sednice SB UN o Kosovu i Metohiji mogu biti ukinute ako se predsedavajući tim telom pozove na proceduralana pitanja i tako izbegne veto stalnih članica tog tela

Dačić je gostujući u Novom jutru istakao da to nisu nove inicijative, te da ih je bilo na svakoj sednici SB o Kosovu, koje traju od 1999. godine. 

Kako je ukazao, pojedine zemlje već neko vreme iznose takvo mišljenje - predstavnici Prištine to stalno rade, a priključuju se Francuska i Britanija. 

Dačić je dodao da se na mesec dana menjaju predsedavajući, sada je to Poljska, tako da će ova sednica biti održana bez problema. 

print screen


Pred svaku sednicu se vode raspravlje o tome kako da se promeni format, dodao je Dačić i istakao das u prvo bile ideje da se prorede sednice na četiri meseca, a sada su te ideje radikalizovane.  

- Traži se da budu zatvorene sednice, to su konsultacije koje bi se vodile bez našeg ućešća. Sednice SB UN o Kosovu su bile važne jer se time tema Kosova i Metohije drži u fokusu međunarodne javnosti - istakao je Dačić. 

On je upozorio da predsedavajući može pravdajući to proceduralnom temom izbegne veto stalnih članica i potrebno je devert glasova za donošenje takve odluke. 

- Suočeni smo sa dvostrukim pristupom, te zemlje govore da su nam prijatelji i strateški partneri, a suočeni smo aktivnostima koje u najmanju ruku nisu prijateljske - istakao je Dačić i dodao da će Srbija upozoriti te zemlje na posledice takvog delovanja.  

print screen


Kako je ukazao, u Americi je napravljen plan za podršku međunarodnim integracijama Kosova u kojem su kao ciljevi za ovu godinu navedeni članstvo u Interpolu, Svetskoj carinskoj organizaciji, UNESCO, Savetu Evrope...

- Imamo inicijativu Britanije, zatim francuska misija pri UN je rekla našoj misiji da je njima iritantno to što ja radim na povlačenju priznanja i da imaju nalog da pošalju protest svakoj zemlji koja povuče priznanje. Kosovska vlada je angažovala lobističku agenciju iz Francuske da im pomogne u priznanju nezavisnosti. Takođe, u posedu smo dokumenta o očekivanjima Prištine kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći...Od Ujedinjenih Arapskih Emirata se traži da plate zemljama koje nemaju novca da dođu na konfrenciju Interpola kako bi glasali za Kosovo - istakao je Dačić.

- Ovo je borba Davida protiv Golijata, ali nećemo se predati - istakao je Dačić i dodao da je veliki uspeh kada neko povuče priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova, jer su te zemlje izložene velikim pritiscima.

Prema njegovim rečima, izuzetno je važno to što je Kipar jasno i čvrsto rekao da je za njih nezakonita odluka o nezavisnosti Kosova. 

- Pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova i ne može da se utvrdi jedinstven EU - dodao je Dačić. 

print screen

- EU ne može da kaže da moramo da priznamo Kosovo, jer ovih pet članica to ne dozvoljavaju, ali bilateralno svaka od njih može da kaže da neće dati saglasnost ako to ne uradimo - istakao je Dačić.

Kako je dodao, on podržava stav crkve, koja kaže da nema nezavisnosti i podele i slaže se sa tim. 

- Ali da li je to moguće i realno? Kako ćemo se boriti za povratak suvereniteta - trpljenjem, ratom, ili odbijanjem toga da u narednih 10 godina uđemo u EU? - pitao je Dačić, napomenuvši da je situacija veoma kompleksna. 

 - Srbija hoće komporomis i neće prihvatiti jednostranu nezavisnost Kosova. Čak i po cenu da neko kaže nema članstva u EU Srbija ne može da prihvati jednostrani akt Kosova, ali da li se svi slažu sa tim? - dodao je Dačić. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Novisad

pre 5 godina

Spomenik zahvalnosti Francuskoj do DALJEG držati prekrivenog crnim najlonom! Prema njihovoj SADAŠNJE iskazanoj ljubavi prema Srbiji, taj spomenik je SAMO-OBMANJIVANJE i VREĐANJE ISTINE!!

Lala iz Banata

pre 5 godina

Francuska je od 1945 okupirana zemlja...!! Samo im to jos niko nije ... - rekao...

Vlado Vujovic

pre 5 godina

To je Božiji usud s’kojim se trebamo nositi.Kosovo je naše iskušenje,patnja i radost bića našega.Ne umemo prepoznavati uzvišenja i sveopšti značaj samoga Kosova.Da li smo dostojni Kosova i, da li je ono vredno nas?! Žrtva je jedino izbavljenje. Zato,vredi se žrtvovati nastanku svom.

Gogi

pre 5 godina

Sigurno neće jednostrano priznati Kosovo, ali zato će obostrano, xaxaxa.

Milan

pre 5 godina

Koliko ja mogu da vidim počele su pripreme za priznanje Kosova.... NE u EU!

SS

pre 5 godina

Nije okupirana samo francuska,okupirani su svi u evropi od nacista,samo na sad drugačiji način još od 1945 godine,ali niko to nije skapirao,sem amera,mućnite malo....

Ilija gromovnik

pre 5 godina

Hm„David i Golijat“,ne može se to u našem slučaju uporediti,David je verovao čvrsto u Boga i zato je lako savladao Golijata,a mi smo narod koji u velikom broju ne veruje ili veruje ,ali ne živi ni približno po Božjim zapovestima..ko ima uši taj će čuti...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija