fotomontaža

13:28 >> 13:28 Politika 14

Sputnjik/mediji | 12. 05. 2018.

OD SRBIJE ĆE OSTATI RUINA, PAKLENI PLAN KVINTE! Beograd prisiliti da prizna Kosovo i otkači Rusiju!

Za države kvinte koje predvodi Amerika, sve osim nezavisnog Kosova je neprihvatljivo, pa i podela. Status je za njih završena stvar

Kako piše prištinska Gazeta ekspres, politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja, SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, sastali su se u Vašingtonu na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira - normalizacijom odnosa.

Slom Srbije u 11 Koraka

Zemlje Kvinte razradile su plan pritisaka i ucena u 11 tačaka čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije.
Kao ključne tačke tog "vašingtonskog papira", navedeni su potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije, zatim, pritisak na sve članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, kao i lobiranje u UN i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu.
Tu su i namera da se suzbije svaka inicijative o podeli Kosova, oduzimanje svih mogućih izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju, kao i brutalni pritisci na zemlje koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova.  Među tačkama tog plana je i sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pregovorima u EU.

Opasna poruka Beogradu

Prema izvorima tog medija, među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima. Jedno od tih načela jeste da je "bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma" između strana.

Loš sporazum bio bi podela Kosova i nešto poput stvaranja Republike Srpske na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za list.

Šta je ovoga puta namera tih država? Da li im je želja da se maksimalno ubrza proces? Ili je ono nova faza pritisaka? Radi li se o tome da je u pitanju, pre svega, američka akcija?

Te velike sile koje su ne samo priznale takozvanu nezavisnost Kosova, nego su i učestvovale u postizanju te nezavisnosti i NATO agresijom 1999. godine i kasnije političkim angažmanom studije, sastaju se da izvrše pritisak na zemlje koje nisu priznale takozvano Kosovo da to učine, smatra profesor Milomir Stepić sa Instituta za političke studije.

- Dakle, iste te zemlje zasedaju i polaze od jedne osnovne stvari, da je takozvano Kosovo nezavisno i gledaju kako da to unutra urede, ne dovodeći u pitanje status koji je za njih gotova stvar. Pa Srbija treba samo da prizna i da prihvati da Kosovo dobije stolicu u UN - konkretan je profesor Stepić.

(VIDEO) PUTINOV 'PANCIR' SPAS ZA SRBIJU! Moćni ruski raketni sistem bio bi NAJBOLJA GARANCIJA MIRA!

Njihovo polazište nije da bude napravljeno neko rešenje, podvlači Stepić, jer nezavisnost ne može da prođe u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, već oni polaze od toga kako unutra urediti Kosovo i Metohiju.

- Sad, ta podela je kod nas shvaćena na različite načine. Ja sam izrazito protiv podele, naravno. I pisao sam o tome i izlagao u Akademiji nauka, obrazlažući sve uz karte još 2006. godine. Zapad se plaši i čim kažu da neće novu Republiku Srpsku, stavljaju RS u negativnu konotaciju, kao smetnju jedinstvu Bosne i Hercegovine koja je isto tako njihov protektorat - ukazuje Stepić.

RAHOJ NEĆE SA TAČIJEM: Premijer Španije ne dolazi na Samit u Sofiju, NEĆE ZA STO SA SEPARATISTOM I ZLOČINCEM!

S druge strane, to što zovu podela, jeste, prema mišljenju tog profesora, da ono što se nalazi severno od Ibra pripadne Srbima ili Srbiji, isključujući čak i Kosovsku Mitrovicu.

Nema priznavanja greške i pokajanja

- Ne bi hteli da imaju neki korpus separatum unutar tog takozvanog Kosova koji bi im smetao. Oni tu šalju poruku Srbiji da je ta vrsta podele nemoguća. Naravno, polazim od onog stava i stanovišta da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da takva vrsta podele ne bi donela ništa -  naglašava Stepić.

pixabay.com/Fotomontaža

Ne bih ja preuveličavao taj sastanak, posebno napominje profesor, jer su to neke možda redovne konsultacije i više služe da se pošalje poruka zvaničnom Beogradu, nego nešto drugo.

- Oni pod sporazumom, ponavljam, smatraju da je Kosovo i Metohija nezavisno, pa bi loš sporazum bio neka vrsta dela koji bi bio srpski i naginjao Srbiji. Dakle, oni ne poriču i ne kažu prešli smo se, Kosovo i Metohija ne može da dobije nezavisnost, jer to dve članice Saveta bezbednosti neće i jer im to ne da matična država, hajde da vidimo nešto drugo. Ne, oni polaze od toga da je Kosovo nezavisno - kategoričan je Stepić.

KRAJ EULEKSA! Od 15. juna Tači i Haradinaj imaju odrešene ruke, I SRBIJA OD MISIJE EU IMALA VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI!

U principu, rezonuje on, vest o sastanku petorke može da se tumači i tako da otvara vrata za neko, uslovno rečeno, zamrzavanje pozicija:

- Dakle, da ostane status kvo, jer je situacija takva da Kosovo i Metohija zavise i od stava Srbije, ali zavise i od stava tih dveju članica koje ne daju Kosovu da uđe u UN - smatra Stepić.

U čitavoj priči, očigledno, prednjače Sjedinjene Države i Velika Britanija, sugeriše profesor, ali Amerikanci artikulišu sve.

- Naravno, tu su manje moćne zemlje, poput Italije. Francuska sad pokušava da se pridruži tom transatlantističkom bloku, gde je Amerika na jednoj strani Atlantika, a Velika Britanija na drugoj - zaključuje Stepić.

Dačić: Znamo šta su nam spremili!

Novak Đurović

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da naša zemlja dobila iz diplomatskih krugova "papir" kojin je pripremila Kvinta.
Dačić je rekao da je pre izrade plana napravljeno posebno telo - radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije, da je sastankom predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, a da je dokument napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo kancelarije za južnu i centralnu u Evropu pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja, On je objasnio da su prištinske vlasti angažovale lobističku agenciju iz Francuske koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova da im pomaže da dobiju što više priznanja.
- U posedu smo dokumenata koji govore kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje... Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se odrzati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem - rekao je Dačić, dodajući da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve pregovore, osim o nezavisnosti.kristalno jasno

12.05.2018. 14:53

Jasno i glasno reći FAŠISTI.Pa da li je moguće da njihov fašizam ide do tih granica.Normalan čovek se pita DOKLE VIŠE BOLESNICI.Godinama vršite torturu nad srpskim narodom.Dali ste mig sloveniji da ubija sopstvenu vojsku na karaulama da bi se Jugoslavija raspala.Ćutali ste kad su hrvati držali sedmicama opkoljenu JNA bez vode, struje i hrane.Bobardovavali ste Srbe u BiH a štitili islamske fanatike a i u hrvatskoj kao zaštitnici ustašluka.Pomogli ste ustašama i islamskim fanaticima da protjeraju Srbe iz hrvatske i Kosova i Metohije.Jugoslaviju ste rasparčali a kosovo nemože.Dokle više NAKAZE .Znam da je ovo preoštro ali sa nakazama se razgovara samo njihovim jezikom.Držati se Kine i Rusije, kakva crna europa.


Vla

13.05.2018. 15:02

@kristalno jasno - Nije preostro, preblago si kritikovao zlocinceWrofhish

13.05.2018. 11:24

@Dzaba Pricam - Zapad neće nikakve modele pa ni ''kiparski'' jer im je Kosovo paravan za sve mafijaško zločinačke akcije koje sprovode.O enormnim količinama raznih resursa,ruda,minerala,goriva i dr. da se ne govori.Na kraju,zapad je svestan i duhovne moći i veličine Kosova u tom smislu pa ga po svaku cenu žele celovitog za sebe.Ali karte su se na globalnom i vojno-političkom planu malo ''promešale'' pa sada žele da ubrzaju stvari.Vučić vodi pametnu politiku i kupuje vreme koje nam je neophodno za pripremu od najgoreg scenaria.


eto

12.05.2018. 15:07

već 30 godina političari Srbije brinu samo o km2 kada će početi da brinu o ljudima?


Zabeinut

13.05.2018. 10:52

@eto - Ја сам ДУБОКО забринут за тебе.


Mornar Popaj

12.05.2018. 15:24

Postovana braco Rusi. Da bismo okoncali ove pritiske sa zapada i smirili ove komsije koji su veciti "konjusari" zapada,molimo vas netrebaju nam ni Migovi,Helikopteri i jos tih igracaka koji su mocni...... Dajte nam jedno 5 Atomskih bombi i verujte bice mira na Balkanu zauvek..... Hvala vam gospodine Putine...


BRANA

12.05.2018. 15:13

nikad *kvinta* na celu sa amerikom nece i nesme da prizna zlocinacko bombardovanje cele srbije jer bi morali da prizna nezakonitost cele operacije bombardovanja jugoslavije. Oni kroz *oslobadjanje* Kosova pokusavaju da izbegnu odgovornost za stetu u vojvodini, aleksincu.... trebala im je vojna baza Bonstil i geolosko blago kosova! Kvinta ne voli i ne saoseca ni sa siptarima ni sa srbima, oni samo hoce da *MAZNU*


Radovan

12.05.2018. 16:29

Amerikanci su ne samo Djubrad to su Kriminalci I lopovi?Njih sa ovih prostora treba najuriti!


sale je

12.05.2018. 16:28

Evo prodje 18 godina od kada su neki, za koje smo pogresno mislili da ne mogu da budu gori od svojih prethodnika, dosli na vlast. Mantrali su nas godinama kako je Kosovo odavno izgubljeno od strane onog prethodnog, da oni nista tu ne mogu i da je nezavisno Kosovo samo formalnost.... I posle 18 godina, opet iste price, opet nas lazu da je sve gotovo, da mi tu nista ne mozemo i niti se pitamo, ali opet nas pritiskaju, prete, ucenjuju, razdvajaju. Covek nije pametan sta da misli: ovi sa Zapada nam traze nesto sto su nam rekli da vec dve decenije ne pripada nama. Kako da dam nesto sto po njihovom ja nemam?


bubasvaba

12.05.2018. 15:19

Zato vas i ubijaju kod kuce i gaze vas vasim kamionima i polako osvajaju vase teritorije po zapadnoj evropi .Bice jos nica pariza ITD,ITD


jova

12.05.2018. 18:51

Anglo-Amerika propada od Božje sile, Danilo 8:25,26.pa ne može više da diktira svetom, sve što učine te zemlje,to će 8.kralj uništiti kada bude vladao svetom,šta im vredi kad su bibliski nepismeni,i neznaju šta dolazi. Uradiće to ako im Bog dozvoli,videćemo.


darko

12.05.2018. 16:55

ali kako zasto su oni uvek,stalno protiv nas,o cemu se tu radi,koji je tu problem,zar nemozemo da nadjemo neko zajednicko resenje, dogovor gde ce svi da budu zadovoljni,da li tu ima neke greske i do nas,mi mora da uradimo i odredimo tacno sta oni hoce,da bi se pridruzili njima i usli u evropsku uniju...


stefiko

13.05.2018. 08:55

Svi govore o nekom ''kompromisnom rešenju'', evo gospodo iz Kvinte kompromisnog rešenja!Podeliti Kosovo i Metohiju na dva dela ''pravom linijom'', u jednoj polovini se nalaze ugljeni kopovi, a na drugoj strani je Termoelektrana, po meni nema boljeg rešenja, ......to niko osim vas i ne može da uradi, jer ste vi ''roditelji ovog nedonoščeta'', kunete se javno da želite dobro i jednima i drugima, evo vam šansa!!???!!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]