• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Željko Cvijanović

13.05.2018

20:34

PUTIN I VUČIĆ SPREČILI TIHO OTIMANJE KOSOVA! Željko Cvijanović o Paradi pobede u Moskvi!​

Politika

PUTIN I VUČIĆ SPREČILI TIHO OTIMANJE KOSOVA! Željko Cvijanović o Paradi pobede u Moskvi!​

Podeli vest

Zapad bi naravno da kosovski problem pridavi u mraku i tišini. Kad ono Vučić na Paradi pobede. Više nije pitanje da li je Vučić prešao njihovu crvenu liniju, već jesu li ucenama i pretnjama oni prešli njegovu

Ruski i srpski predsednici Vladimir Vladimirovič Putin i Aleksandar Vučić zajedničkim nastupom na Paradi pobede u Moskvi sprečili su 'tiho otimanje Kosova', procenjuje glavni urednik 'Novog standarda' Željko Cvijanović.

Tekst jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika prenosimo u celosti.

Ne verujem da je Aleksandra Vučića, otkad se bavi politikom, na nekom događaju videlo više miliona Zemljana kao u sredu na moskovskoj paradi, gde je sa Bibijem Netanijahuom bio gost Vladimira Putina. O počasti koju je tom prilikom doživeo, posebno posle kampanje povedene, kako se to radi u

Kosovo - globalni simbol

Nije Putin na paradi od Kosova pravio globalni simbol, on je samo krupnoj globalnoj političkoj činjenici dao značaj kakav zaslužuje

poslednje vreme, istovremeno iz Beograda i Zagreba, rečeno je dosta.

Ali nije rečena ni reč o ogromnoj globalnoj simboličkoj roli u kojoj se našao Vučić. Naime, Putin, politički naslednik onih snaga koje su uz velike žrtve slomile nacizam, okupio je Netanijahua, političkog naslednika Jevreja, iako brojčano ne najvećih, ali svakako najparadigmatičnijih žrtava Drugog svetskog rata. I Vučića, čija simbolička poruka je ovde bila najsuptilnija. Jer Vučić nije samo politički potomak najvećih žrtava jednog naroda u odnosu na njegovu brojnost; on je i mnogo više.

Srbija buduća žrtva

Možete li da zamislite šest miliona jevrejskih žrtava danas, kad Netanijahu kaže: "Ako nas napadnete, uzvratićemo deset puta jače; ako samo pomislite da nas napadnete, napašćemo mi vas"? Teško! Da li je zamislivo da se Rusi pred agresorom sa svojim oružjem još jednom povlače do Moskve? Još teže! A Srbiju kao buduću žrtvu? Vrlo lako! Elem, Putin je izborom gostiju uspostavio veoma jasan kontinuitet između žrtava onovremenog fašizma i današnjeg, jasno definišući ovaj drugi.

Glavni junak moskovske parade bio je, dakle, Vučić, onaj Vučić koji se povijao pod teretom kosovskog problema, definišuće tačke decenija na prelazu vekova, u kojima je fašizam započeo svoj novi život, još jednom nošen snagom velikih zapadnih sila. Rečju, nije Putin na paradi od Kosova pravio globalni simbol, on je samo krupnoj globalnoj političkoj činjenici dao značaj kakav zaslužuje.

Upravo zato Amerikanci kažu da neće direktno učestvovati u pregovorima Prištine i Beograda, iako se na tim pregovorima bez njih ništa ne može dogoditi. Da bi sve što se može sa Kosovom valjalo gurnuti u najdublju tišinu veruju i Britanci, koji u najmanjem zahtevaju da Savet bezbednosti UN izbaci javnost sa sednica gde se govori o Kosovu. Za tišinu su i Francuzi, koji prete zemljama koje nameravaju da povuku priznanje Kosova.

Putin nam ne obećava rat

Dobro je da se Srbi raduju ruskoj pomoći, ali o njoj ne valja razmišljati glupo. Niti je Putin takav da bi Srbiji obećavao rat, niti bi Srbi rat želeli. Vučić na paradi sa Jevrejima i Rusima prava je mera.
Isto kao što je to Tači sa Merkelovom u Berlinu istog dana. Samo, ne znam da li je Plenković imao opravdanje za izostanak.

Nema blefiranja

Zapad bi, naravno, da kosovski problem pridavi u mraku i tišini. Kad ono Vučić na Paradi pobede. Mogu da zamislim koliko su i jedni, i drugi, i treći poželeli da ga tog momenta sitno iseckaju. Međutim, kasno je: više nije pitanje da li je on prešao njihovu crvenu liniju, već jesu li ucenama i pretnjama oni prešli njegovu. Jer sve je teže poverovati da Vučić ovoliko poteže Putina da bi blefirao Zapad; ko bi se usudio da od ruskog predsednika traži pomoć za tako krupno pitanje kao što je Kosovo, a onda mu kaže da žuri da odnese lek tetki u NATO.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milica

pre 5 godina

Kosovo nikad neće biti nezavisno što se nas i Rusije tiče

maki

pre 5 godina

Putin i Vucic su izuzetno mudri politicari. Njihov svaki potez, svaka izjava, ima posebno znacenje. Jako je dobro da Rusija podrzava Srbiju, u svakom slucaju, a posebno u resavanju pitanja o KiM, koje je trenutno najveci nacionalni problem, u nasoj zemlji.

Margo

pre 5 godina

Kako je nesto sprecio kada po svim drugim novinama pise da smo 2011. pecatirali nezavisnost Kosova? Nije pri tome NISTA izgubljeno, jer postoji Ustav Srbije, svaki potpis je nevazeci, cak ga ni nema...misljenje MSP je samo MISLJENJE. Nikakva nezavisnost nije potpisana, osim ako nije promenjen Ustav, a nije....

Vanja

pre 5 godina

VUčić i Putin su na neki način trenutno odbranili Kosovo.

Nena

pre 5 godina

Uz Rusiju i Putina, Kosovo ćemo uvek odbraniti od otimanja.

Danijel

pre 5 godina

Iz Moskve je u Vašington, London i druge svetske centre moći poslata vrlo jasna poruka. Ali to je poruka mira i poziv na kompromis i dogovor. Teško će sada Albancima biti da se prave autistični, na stolu je mnogo veći ulog.

provincijalka

pre 5 godina

Jasno se vidi koji su ciji ciljevi u procesu odvajanja Kosova. Ali, nece to da bude kako su zamislili. Mislim da Srbija moze da izdvoji teritorije sa srpskim zivljem.

Baki

pre 5 godina

Putin je tim postupkom pokazao da poštuje Srpski narod i da mu je stalo do Srbije. To je ceo svet video i naravno to nekome ne ide u prilog.

Maja

pre 5 godina

Uz podrsku nase prijateljske zemlje Rusije, lakse se nosimo sa problemima.

Miloš Kosorić

pre 5 godina

Dok Rusija čvrsto stoji iza nas, teško nam može neko oteti KiM.

jarmila

pre 5 godina

Zapad je pomislio da je pitanje Kosova gotova stvar.

Moskovljanka

pre 5 godina

Srbija je vecno zahvalna Rusiji sto je uvek uz nas kada nam je to neophodno.

Petar Pan

pre 5 godina

Nadam se da ce Putin imati autoritet u svetu da nastavi sa svojim odbranbenim stavom kad je Srbija u pitanju!

Tina

pre 5 godina

Putin je naš moćan saveznik. Hvala Bogu što voli naš narod i pomaže.

Aleksandar

pre 5 godina

Srbija više nije sama i mislim da bi valjalo sa usvojimo model koncepcije odbrane koju ima Izrael.

Ivana

pre 5 godina

Dok je Rusija sa nama, nece zapad lako moci da manipulise oko Kosova.

ceca

pre 5 godina

Putin je svima samo poslao jasnu poruku sa parade u Moskvi!

Ter

pre 5 godina

Uz saradnju sa Rusijom mnoge stvari su mnogo jednostavnije.

Bojan

pre 5 godina

SAD i EU na sve načine pokušavaju da nam otmu Kosovo i Metohiju.

Predragq

pre 5 godina

Predsednik Srbije igra veoma pametno sto se tice nase juzne pokrajne,steta je samo sto je predhodna vlast potpisivanjem losih sporazuma ostavila sadasnjoj vlasti malo prostora za bilo kakav manevar!

Giša

pre 5 godina

Opet zadiranje u tuđe mozgove.Ništa spektakularno se neće desiti u vezi odlaska na paradu.Kažu samo njih dvojica bili gosti ama ljudi drugi nisu htjeli oni hoće da se ta vremema zaborave.Zato oni rade po svome i mimo svih međ.pravnih propisa.Pa vidite da oni sve rade protivno odlukama sb.Dok se mi i rusi bavimo diplomatijom onj rade što su zacrtali i protiv njih samo se može samo silom i to bez ustezamja.Pa vidite oko ukrajime i krima kako je ispalo jer je rusija imala interes da zarati dok je sa kosovom nešto sasvim drugo a da o rs i ne govorimo.Što se katalonija ne odvoji jer nema int.sfera velikih sila i kraj priče.Na ljibavi već samo interes.

spale

pre 5 godina

Imate faze davljenja ,prva je priprema agresiju , agresija i sada tiho preuzimanje u institucijama zapada.To rade jos od Indijanaca, i otimanja Americkog kontinenta.Pa to im je u krvi, i rade i dan danas.

Spasojevic

pre 5 godina

Otimanje traje od 1990 godine, Nema niceg Tihog u tome kada je oteto. Nadasve oni to rade toliko osiono da im tihi udar nije ni potreban.

SS

pre 5 godina

Kad će te da sklonite spomenik francuske pravde Makrona sa Kalemegdana gde mu više nije mesto.

Ana

pre 5 godina

Ziv bio Vladimire Vladimirovicu! Ponovo si nam dao veru da ce pravda pobediti.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija