• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2018

07:04

DANAS SEDNICA SB UN o Kosovu, Dačić predstavlja Srbiju!

Politika

DANAS SEDNICA SB UN o Kosovu, Dačić predstavlja Srbiju!

Podeli vest

U Njuorku će danas biti održana redovna, tromesečna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovo i Metohiji, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 17. januara do 15. aprila.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš u tromesečnom izveštaju o Kosovu navodi da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Gutereš je pozvao strane da izbegavaju zapaljive izjave.

- Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak...Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi - naveo je Gutereš.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile samo tri osobe.

- Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa izmedu Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava - navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

Gutereš je upozorio i da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurica, u kojoj je nekoliko osoba povredeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom dogadaju, navodeci da su potrebne "korektivne mere" vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova - Olivera Ivanovića, navodeći da "medusobne sumnje i osecaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja medu zajednicama na Kosovu".

Gutereš je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajuci na opstrukcije pojedinih poslanika.

Prvi čovek UN je naveo i da su se u tri meseca, na koja se odnosi njegov novi izveštaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U delu izveštaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zlocine, koje su tokom sukoba pocinili pripadnici Oslobodilacke vojske Kosova, nastavili istragu o navodima vezanim za "nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima".

U izveštaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku sudenja pred Specijalnim sudom, napominje RTS.

Prethodnih nekoliko sednica SB UN o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dve.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Земље које су признале Косово - признале су ТЕРОРИЗАМ као легитимни облик политичке борбе...!! Признавањем Косова учинили сте легитимним - ТЕРОРИЗАМ...! То треба да каже...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija