• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

14.05.2018

10:34

VEBER BI DA POSVAĐA PUTINA I VUČIĆA! Nemac opet plasira izmišljotinu o otcepljenju Republike Srpske!

Politika

VEBER BI DA POSVAĐA PUTINA I VUČIĆA! Nemac opet plasira izmišljotinu o otcepljenju Republike Srpske!

Podeli vest

Samo nekoliko dana posle sastanka zemlja Kvinte u Vašingtonu i odluke da se Srbija stavi pred svršen čin da prizna Kosovo i otkači Putina i Rusiju, a zauzvrat dobije ništa, analitičar berlinskog Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber ponovo je po ko zna koji put optužio Putina kako je navodno pokušao da otcepi Republiku Srpsku i kako je to navodno sprečio Aleksandar Vučić

Interesantno je i da je napad na Putina i Srbe, gle čuda, krenuo iz Hrvatske.

Veber savetuje EU da izvrši snažan pritisak na Srbiju da se distancira od Dodika i od Rusije.

- Onog dana kada se zvanični Beograd, a pod pritiskom EU, javno distancira od destruktivne politike predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, to će biti kraj "jednopartijskog režima u RS i početak ozbiljnih prilika za demokratski razvoj i prosperitet u BiH, kazao je Veber.

On je u intervjuu za zagrebački portal Index.hr kazao, odgovarajući na pitanje kako vidi aktuelnu politiku Srbije prema BiH, da EU treba da izvrši veći pritisak, a ne da sluša tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može da kontroliše Dodika.

Prema njegovim rečima, u vreme predsednika Borisa Tadića, zvanična politika Srbije zloupotrebila je BiH i RS za domaće političke ciljeve, čime je podržala "destruktivnu politiku Milorada Dodika, destruktivnu za BiH u celini, ali i za većinu građana Republike Srpske".

- Kada je 2012. godine Aleksandar Vučić stupio na političku scenu Srbije kao vladar, prvo se činilo da on ima umereniju bilateralnu politiku prema BiH, delom i zbog toga što mu Dodik politički ne treba. Nažalost, u zadnjih nekoliko godina, čini se da je potpuno nestala ta prvobitna razlika politike prema BiH i RS u odnosu na njegovog prethodnika. To je politika podrške Dodika za domaću političku upotrebu, s jednom pričom za zapadne saveznike i drugom na domaćem terenu - tvrdi Veber.

fotomontaža

Govoreći o uticaju Rusije, Turske i drugih zemalja koje nisu članice EU na Zapadni Balkan, on je ocenio da rastući uticaj Rusije na Balkanu nije rezultat nekakve političke snage Rusije, nego proizvod slabosti politike EU i SAD na Zapadnom Balkanu.

- Rusija, koja nema nekakav strateški interes na Balkanu, jednostavno lako iskorišćava politički vakuum koji je Zapad ostavio iza sebe u regionu, da poveća svoj globalni uticaj putem uloge remetilačkog faktora - rekao je Veber.

PUTIN I VUČIĆ SPREČILI TIHO OTIMANJE KOSOVA! Željko Cvijanović o Paradi pobede u Moskvi!

On je kazao i da je Savet za politiku demokratizacije još pre nekoliko godina upozorio na "destruktivan politički uticaj Putinove Rusije na Zapadni Balkan", tako što je u dokumentu iz 2014. godine govorio o uticaju krize u Ukrajini na politiku Zapada prema Zapadnom Balkanu.

- Ekskluzivno smo objavili informaciju da je neposredno posle izbijanje krize na Krimu, Putin nagovarao Milorada Dodika da uđe u avanturu secesije Republike Srpske - te da ga je u tom poduhvatu zaustavio tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je odbio da mu pruži podršku Srbije. Tada ta eksplozivna vest, potvrđena od Vučića prema više zapadnih diplomata, nikoga nije zanimala, nijedan zapadni medij nije je preneo - tvrdi Veber.

KFOR BI MOGAO DA ODE SA KOSOVA! Ovo tvrdi komandant NATO snaga na KiM!

On je dodao i da je od prošle godine, kada se predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker iznenada posetio Zapadni Balkan i to opravdao velikom pretnjom Evropi zbog delovanja trećih aktera, ta ignoracija prema ulozi Rusije naglo prešla u "svojevrsnu histeriju".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta demantovao je Vebera koji svako malo podgreava priču o navodnom pokušaju otcepljenja Srpske iza kojeg stoji Putin lično ustvrdiviš da bi "taj gospodin (Veber) trebalo da prestane sa lažima".

fotomontaža

Dodik je tada istakao i da je sve što je Veber rekao spin i podvala i da ne može da veruje da neko pada na te gluposti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kornjacarade

pre 5 godina

svasta plasira nemac . neka ode u spaniju i plasira vest da spanija treba da odustane od katalonije ... ili mozda velika britanija od skotske...

Ana

pre 5 godina

Prijateljstvo Srbije i Rusije je suvise jako da bi ovaj covek mogao da ga poremeti.

Bogi

pre 5 godina

Ne moze ovaj da pokvari nase jake odnose sa Rusijom.

Alhemičar

pre 5 godina

Лажи са запада неће проћи као ни до сада.

Maja

pre 5 godina

Mnogima smo trn u oku! Mislim da im je najveći Rusija, ali pošto ne mogu protiv nje, da se svete malo na nama!

Tina

pre 5 godina

Nije potrebno da nam se prave nepotrebni problemi. Srbija je dobro sa svima i tako će ostati.

Kira

pre 5 godina

Vučić i Putin su mnogo pametniji od njega, ne obraćaju pažnju na takve ljude.

ANA

pre 5 godina

Zapad uporno pokušava da pokida veze između Srbije,Rusije i RS,što je krajnje neprirodno i praktično nemoguće.Na sve su spremni kako bi imali potpunu kontrolu nad ovim prostorima!

Maja

pre 5 godina

Mnogima je Rusija trn u oku, ali se svete preko nas.

Nikola

pre 5 godina

Neće uspeti Veber da pokvari dobro prijateljstvo Srbije i Rusije, iako svojim lažima to pokušava.

kontesanera

pre 5 godina

Srbija i Rusija imaju prijateljske i dobre odnose koji se zasnivaju pre svega na međusobnom poverenju, tako da nije dovoljno samo izmisliti neku aferu i taj odnos urušiti.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Вебер је параноидни ... - Курчебер...!

Kal3

pre 5 godina

Otcepiti je neće niko, ali je neće niko ni maltretirati i koristiti za svađe.

SK

pre 5 godina

Neka nemci i svi ostali poštuju rezoluciju 1244 od A do Š i nemaju za šta da brinu. Ovi spinovi su postali toliko smešni i degutantni, da narod više ni ne reaguje na takve priče.

Biljana

pre 5 godina

Nikome nece poci za rukom da posvadja dva iskrena prijatelja!

Una

pre 5 godina

Mogu samo da pokusaju da zavadjaju ali nikada nece uspeti u tome.

Dalibor

pre 5 godina

Nikome neće poći za rukom da posvađa Srbiju i Rusiju.

Bodo je Jevrejin

pre 5 godina

...analitučar a ne Nemac...gde ga vi nadjoste za primer

baki

pre 5 godina

Šta drugo očekivati od unuka zadrtog naciste i ss-ovca? Zašto nešto ne kaze za Nemačku koja se ujedinila i sada svi nemci zive u jednoj zemlji ? Znači oni imaju to pravo a srpski narod to nema. Licemerje zadrtog hitlerovca !!!!

Dragana

pre 5 godina

Veber prica neku svoju pricu koja nema veze sa realnoscu.

Milisav

pre 5 godina

Destruktivna politika koju drugi plasiraju a tiče se Srbije, očigledno nema nekog uticaja. Podrška predsedniku Vučiću u ovim teškim trenucima.

Aleksandar Minic

pre 5 godina

Svakako da im ne odgovara dobar odnos nase dve drzave ali sta da se radi

Mile

pre 5 godina

Gospon Veberu! 1990 god. kada je spajana istočna Nemačka, nije vam smetala Rusija.

Brane

pre 5 godina

Čuj,on zna šta su pričali Putin i Vučić...budaleštine.

Uros

pre 5 godina

Nikad nece uspeti u tim namerama jer sa Srpskom imamo sjajne odnose. Mi smo jedan narod u dve zemlje!

Nikola

pre 5 godina

Bitno je da mi, Rusi I gradjani R.Srpske znamo istinu! Jos jedan u nizu propalih pokusaja da nas posvadjaju!

kornjacarade

pre 5 godina

ovom nemcu neće poći za rukom da posvadja vučića i putina

Miloš

pre 5 godina

Veber iznosi gnusne laži, pokušavaju da posvađaju Rusiju i Srbiju. Sreća pa su predstavnici zemalja iskusni, znaju šta se sprema. Treba da je sramota Vebera!

Predrag

pre 5 godina

Verodostojnost izvestaja evropskog analiticara Veber-a je trajala bukvalno 3 sata.Svi su ga demantovali!

Ja BL

pre 5 godina

Sve zemlje i narodi svijeta mogu raditi ono što je u njihovom interesu, samo Srbiji i Srbima je to zabranjeno. Da nije žalosno bilo bi smiješno koliki su to licemjeri.

Maja

pre 5 godina

Jadan li je ovaj Veber ako misli da ce posvadjati Vucica i Putina.Tacno se zapad plasi tog prijateljstva i podrske koju Srbija ima od strane Rusije i samog Putina.

mihajlo

pre 5 godina

Čudna politika Evrope , Srbija to nije zaslužila!

ssss

pre 5 godina

GDE MOZE DA POSVADJA TRI OKA U GLAVI PUTINA VUCINA I DODIKA TO JE NEMOGUCE PA VIDITE DA DO DANAS NIKO NIJE POSVADJAO DVA OKA U GLAVI NAIME SLOBU I BULATOVICA A KO JE TAJ KO MOZE TRI OKA DA ZAVADI NEMA SANSE

Djina

pre 5 godina

Prejaka je veza izmedju nas i Rusije da bi je jedan Nemac mogao tako lako raskinuti!

Fudbaler

pre 5 godina

Veber ne može da posvađa Putina i Srbiju tose neće desiti nikada.

Danica

pre 5 godina

Ne mogu oni tek tako da sire lazi kada je u pitanju Rusija!

joka

pre 5 godina

Veza ili prijateljsktvo Srbije i Rusije je jako i ne moze se tako lako prekinuti.

Maja

pre 5 godina

Vidiš, Veberu, prije nego što je Putin vratio Krim mi želimo u, R.Srpskoj ,ocjepljenje jer nismo htjeli ovu "zajedničku" državu. Može Putin pričati i drugačije ali mi ovdje živimo i mi to želimo. Svoje probleme sa Rusijom rješavajte ali ne preko naših leđa.

Stana

pre 5 godina

Nema sanse, Srbija i Rusija su dve drzave koje imaju najbolje prijateljstvo na celom svetu.

Milana

pre 5 godina

Ako se neke dve drzave nikada nece posvadjati, to su onda Srbija i Rusija.

MISA

pre 5 godina

PUTIN I VUCIC SE NECE POSVADJATI BEZ OBZIRA NA SVE.

kristinad

pre 5 godina

Rusi su naši iskreni prijatelji i zapad neće uspeti da nas zavadi sa njima.

Perica Paunović

pre 5 godina

To im je verovatno i provereni recept koji su koristili u rasturanju Jugoslavije, nadam se samo da niko nije naivan više da pada na te trikove

Vanja

pre 5 godina

Svojim izmišljotinama sigurno nas neće posvađati sa Putinom!

Milan

pre 5 godina

Nas niko ne može posvađati sa Putinom, pšogotovo tamo neki Nemac!

provincijalka

pre 5 godina

Mislim da Putin i Vucic imaju dobar odnos i da je tesko to unistiti.

Saki

pre 5 godina

Prijateljstvo Vučića i Putina je čelično i niko ga ne može prekinuti.

mala

pre 5 godina

Jos se nije takav rodio ko bi posvadjao ova dva predsednika.

mala

pre 5 godina

Nema te sile koje ce posvadjati ova dva predsednika.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija